меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 11.08.2018

Червено отвън, бяло вътре - защо са доматите? Какво да правим

домати

Хранейки незрели домати с бели ивици, ние дори не мислим за опасността, която носят. Отрязвайки зелената или гнилата част, няма да можете да решите проблемите - трябва да погледнете в дълбините.

И преди да отговорите на въпроса как да се отървете от бели ивици и да направите доматите по-меки, разберете основните причини.

Защо доматите са бели и здрави

Причините, поради които доматите губят своето представяне, оформяйки вътре белите, твърди ивици, не са толкова много, но почти всеки градинар се сблъсква с тях.

Характеристики клас

Напоследък има разпространение на сортове, в които има ген, отговорен за образуването на бели вени в плодовете на доматите. Те, като скелет, удължават срока на годност и преносимостта, тъй като за разлика от класическите видове те са по-меки и по-нежни. Тези сортове включват: снежен глобус, бяла кралица, бяло чудо, бяло сърце, бяла красота, както и някои видове жълти домати. Най-често се отглеждат за продажба.

Какво да направите, за да зачервите доматите

Ако недостатъчно узряване е характерна черта на сорта, тогава поставете плода на топло, тъмно място за няколко дни до узрелите плодове. Доматите ще достигнат биологична зрялост и ще бъдат годни за консумация.

Вирусно заболяване - фитоплазмоза

Определете какво е ударило доматите, доста лесно. В допълнение към факта, че плодовете получават неравномерен цвят както външно, така и вътрешно, те не растат до желания размер и губят представянето си. Струва си да се обърне внимание на храста, който също е повлиян от вируса:

  • листа се свива;
  • повърхността му става груба;
  • краищата на листата се превръщат в сиво-розов оттенък, огъват се и се огъват;
  • дръжката става гъста;
  • Новообразуваните цветя губят цвят и растат заедно.

Какво да правим

Засегнатите храсти не могат да се лекуват. Те трябва да бъдат изтеглени от леглото, изгорени и земният слой трябва да бъде подновен. Плодове за ядене е строго забранено. Необходимо е да се обърне специално внимание на превантивните мерки. Патогените са листни въшки, белокрилка. За да се преборите с тях, третирайте инсектицидите всеки месец или, ако леглото е сравнително малко, напръскайте храстите с инфузия на чесън (нарязайте чесъна на половинки и поставете в 5-литрова кофа. Настоявайте 2-3 дни и продължете лечението). Можете да се борите с насекоми, като ги събирате от листата с ръце или поставяте 10-20 калинки на легло. Те след няколко дни напълно унищожават населението от вредители.

След поливане, трева културата и се отървете от тревата.

Внимание!

За максимална защита дайте предпочитание на ниско растящи сортове с кратък период на зреене (не повече от 110 дни).

Неблагоприятни метеорологични условия и недостиг на микроелементи

Тези две условия са тясно свързани. Колкото по-висока е температурата извън прозореца, толкова по-бързо се измиват калциеви, калиеви и полезни микроелементи от разсад, а азотното съдържание се увеличава, излишъкът от който води до влошаване на външния вид и развитието на някои видове бактериални заболявания.

Какво да правим

При липса на калий, калций и минерали е необходимо да се добави монофосфат или калиев нитрит в почвата. Те могат да бъдат заменени с народен препарат (разредени 3 чаши пепел в 5 литра вода и се оставят за 24 часа). Тор трябва да се прилага не повече от 1 път на месец.

Когато има излишък на азот, който е съпроводен с удебеляване на стъблото, потъмняване на листата, деформация на плодовете и външен вид, е необходимо да се поливат разсадът (2 пъти седмично), а също така да се добави повече фосфор към почвата и да се използва пепел като корен. ).

Внимание!

За да се определи, че доматът се нуждае от добавка на калий е просто - обърнете внимание на листата. В долните листовки ще има огнено изгаряне, а цветът ще бъде неравномерен.

Защо домати узряват наполовина

Зреенето на доматите наполовина се случва и по описаните по-горе причини.

Остава само да се добави, че липсата на калий, в допълнение към недозряло на върха, ще покаже външното състояние на храста - муден, гнило листа, атипичен цвят. Ако не са идентифицирани отрицателни прояви, най-вероятно причината се крие в липсата на слънчева светлина.

Възможно ли е да се ядат незрели домати?

Незрелите домати могат да се консумират само ако този вид оцветяване е характеристика на сорта. Някои сортове имат незрели върхове като свои особености, например Пол Робсън или Тула Блек. Плодовете, чиято характеристика не е, съдържат огромно количество говеждо месо. Прекомерната консумация може да причини отравяне.

Ако причината за незрелост е вертексната гнилост или фитоплазмоза, то е строго забранено да се ядат домати, защото гъбата, която причинява болестта, засяга целия плод. Рязането на гниене не означава решаване на проблем. Спорите на гъбичките заразяват цялата плът и става опасно за хората.

Съвети и трикове

Изберете сортове, които не са склонни към образуването на бели вени. Опитайте се да събирате плодовете само когато достигнат биологична зрялост, за да усетите истинския им вкус.

Спазвайте правилата за сеитбообръщение и не насаждайте декоративни цветя в близост до доматите, не използвайте едно и също легло от година на година. Направете почивка за 3-4 години.

След всяко поливане проверете листата и обърнете внимание на външния вид на храстите.

Какво да правим, когато върхът гние

Заболяването е характерно за южните райони. Провокатори са високата влажност и късното поливане. Невъзможно е да се бори с върха гниене, защото гъбички бързо заразяват всички плодове. Отстранете всички заразени домати от леглото и сменете почвения слой и изгорете храстите. За да помогне само на превантивни мерки, които включват лечение с инсектициди и спазване на условия, които не провокират разпространението на гъбичките.

Те включват:

  • поставяне на легла с домати на влагоинтензивни почви;
  • поливане стриктно под корена или рано сутрин, или късно вечер;
  • контролирано и навременно наторяване;
  • отстраняване на трева от градината;
  • монтиране на опора за правилното развитие на храстите.

След като се запознаете с всички начини за решаване на тези проблеми, ще можете да угаждате на близките си с вкусни, сочни домати с червена месо без бели ивици и да предприемете превантивни мерки преди предотвратяване на заболяването.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (14 оценки, средно: 3,14 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания