меню

Отглеждане на домати 30.08.2018

Мързеливо градинско легло за домати

Отглеждането на собствени домати позволява на жителите на лятото не само да разнообразят менюто си с екологично чисти зеленчуци, отглеждани от самите тях, но и да се запасят с кисели краставички през зимата. Бих искал да работя в градината, като донесох възможно най-малко проблеми, а реколтата беше богата.

Спазването на редица трикове ще ви помогне да спестите собственото си време и енергия, а в края на сезона да получите зрели и сочни домати.

Един от начините да се получи добра реколта от домати с най-ниски разходи за труд е специален метод за отглеждане. Опитните градинари практикуват отглеждането на домати по ленив начин, като организират високи легла.

Защо домати високо легло

Високо легло е почвата, издигната над основното ниво на градината, която е оградена от ръбовете. Отглеждането на домати в кутия намалява усилията за грижа за доматите.

Повдигната над общото ниво на билото не изисква голяма площ. Компактната земна кутия може да се постави във всеки ъгъл на парцела, който е добре осветен от слънцето. Ефективното отглеждане на домати е възможно не само в готовите оранжерии, но и на открито. Високите хребети се оказаха най-продуктивни. Предимствата на кутиите с високи гребени са:

 • почвата не се разяжда при поливане, по време на сезонно топене на сняг и по време на дъждове;
 • винаги чисти между планините;
 • правилната геометрия на местоположението на хребетите, естетическа привлекателност;
 • възможността за покриване на домати по време на нашествие на вредители или при опасност от студено време през нощта;
 • пречка за растежа на плевелите от разстоянието между редовете.

Доматите са високи култури. Необходимо е да им се даде максимално количество полезни хранителни вещества за растеж и плод. Повдигнатата почва и растежът на културата в нея позволява да се намали времето за поливане и да се създадат оптимални условия за доматите.

Варианти на легла от домати

Можете да организирате на вашия сайт различни видове легла за домати.

обичаен високо тесен
Пътища между хребети Обрасли с плевели, които могат да заемат полезна площ Плевелите от пътеките не могат да проникнат в почвата през страната Проходът може да бъде голям
размери Всяко. Имайте предвид, че широките хребети затрудняват грижата за доматите. Размерите на хребета са широки до 1,2 m. Дължините могат да бъдат всякакви Широчината е до 50 см, което осигурява оптимална грижа за растенията
Домат за домати Всяко оформление Най-често кацане в 2 реда. Разстоянието между редовете от 30-60 cm Засаждане на домати в един ред
Възможност за подслон Няма как да се покрият доматите в случай на остри замръзвания. При поставяне на дъги е възможно да се покрият доматите. Лесно е да се грижи за доматите, като се редува по едната страна Възможност за укриване на хип метода на доматите. Поставете опората в средата на всеки ръб на тесния ръб и поставете напречната греда върху тях. Над хвърли платно
Гранична подстригване Няма нужда Използване на плоскости или други материали с височина до 40 cm Използване на плоскости или други материали с височина до 20 cm

Предимствата на високите легла са:

 • лесен достъп до домати;
 • удобство за плевене;
 • неограничен достъп за прилагане на торове;
 • възможност за пълно разхлабване;
 • обилно поливане;
 • възможността за пръскане;
 • възможността за използване на покриващ материал.

Тесните и високи легла с пълноценно поливане и навременното прилагане на превързочни материали винаги дават по-голям добив от доматите, отглеждани на обикновени хребети.

Каква височина трябва да бъде легло

Високо легло за домати трябва да бъде повдигнато над основното ниво на градината на височина най-малко 20 см. Оптималната височина за повдигане на почвата за отглеждане на домати е 40 см. С такава височина кореновата система има достатъчно място за пълно развитие. Домат оптимално вкоренени при разсаждане на разсад, има достатъчно място за растеж, получава необходимото количество хранителни вещества и влага.

Интересно!

Високите и тесни легла са кръстени на основателя им. Те се наричат ​​легла Митлидер. Това е името на известен американски агроном-производител.

При високите разновидности на билата най-често се използва засаждане на домати в един или два реда. Това е оптималният модел на културата на засаждане и осигурява най-удобния подход към растенията за грижи.

местоположение

Високи легла могат да бъдат поставени навсякъде в района. За доматите е за предпочитане да изберете добре осветена зона, затворена от течения. Не се препоръчва да се организират хребети за отглеждане на домати близо до храсти, дървета, сгради, на сенчести места.

Можете да подредите високи легла с ширина 0,5 или 1,2 м с всякаква дължина с всякакви условия. Удобно е да имате само един сорт домати в един ред. Това ще ви помогне да наблюдавате точно кои домати дават добра реколта във вашия район.

Mezhdugryadiya

 

Между високите легла трябва да осигурите разстояние от най-малко 50 см. Това разстояние е най-удобно за удобно преминаване, включително ако имате инструмент или контейнер за поливане или тор в двете ръце.

За зоните между леглата не са обрасли с плевели, те могат да бъдат засети с морава трева. Той не застрашава преместването в доматите и не изисква специални грижи. Няма да се хлъзнете, ако основният тип почва във вашия район е доминиран от глина.

Трябва ли ми дренаж

Надморската височина на почвата над общото ниво на зеленчуковата градина осигурява оптимално оттичане на излишната влага в дълбоките почвени слоеве. Специално организира дренаж за високи легла не е необходимо. На високо легло със своевременно поливане и разхлабване благоприятни условия за растеж на доматите се осигуряват чрез аерация и влажност.

Вие не можете да се притеснявате за често поливане на домати. В високите легла влагата се забавя за дълго време. При тежки и продължителни дъждове, самата вода отива в водоносен хоризонт, без да остава в издигнатата земя.

Високо грижи за леглото

Препоръчително е в самото начало на подреден подход към създаването на високи легла. Етапите на развитие са:

 • дълбоко копаене на почвата с повишаване до 40 см над общото ниво на зеленчуковата градина;
 • изграждане на страни (материал може да бъде дъски, дървен материал, шифер, ламарина, камък, тухла и др.);
 • попълване на почвата, ако е необходимо;
 • въвеждане на минерални и органични торове;
 • настройване на подвижни дъги. Може да бъде завършен фабричен метал или полимерна дъга. Можете да използвате наличните материали (леска, върба, тел, летви).

Една здрава кутия на етапа на създаване на високо легло ще продължи най-малко 5 години без нужда от ремонт.

Необходимо е да се обърне голямо внимание на фугите, към които са прикрепени стените. Чрез пропуските може да се появи извличане на почвата. Най-практичният и екологично чист материал са дървени дъски, които са прикрепени един към друг със самонарезни винтове.

За защита на материала можете да използвате оцветяване или обработка на различни състави. С настъпването на студено време е необходимо да се движат почвата от страни. Това няма да причини деформация на канала по време на колебания в температурата и движението на почвата през пролетта.

Препоръчителни сортове за високи легла

 

В открито поле във високите легла трябва да намерите най-адаптивните сортове домати със средна височина. Сред летни жители те са се доказали добре:

 • Пинк Лидер. Популярни сортове сред летни жители. Стабилна реколта 3 месеца след поникване;
 • Flash. Първите плодове след 95 дни след поникване на разсад. Един храст е 80 плода. Резистентни към заболявания;
 • Тръмп. Средно узрелите домати са оранжеви. Плодовете са богати на бета каротин;
 • Амурската зора. Височина на растението до 65 см. Плодовете са розови на цвят със сладък вкус. Ранно плодоносни;
 • Betalyuks. Буш култура със средна височина. Добре се свиква и дава реколта от 70 яйчници на храст;
 • NEPAS. Това е специален вид домат, който оформя най-малкия брой стада. Всички сили на растението отиват на интензивен растеж и образуване на плодове и др.

Това са култури, които не пречат на растежа и имат ограничен растеж.

Отглеждане на домати в кутии е удобство на грижа и оптимални условия за растенията. Ако е необходимо, можете да преместите оградата и да организирате високо легло за доматите другаде.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания