меню

Отглеждане на домати 22.09.2018

5 начина да използвате кафе в доматена градина

Кафене

Кафето, дори и след приготвянето, остава източник на микроелементи, които са част от сложни химически торове. Малки концентрации на тези вещества, дълъг период на разлагане на самото кафе, всичко това ви позволява успешно да използвате масата като тор за градински и градински култури.

Как се прави кафето

Спящата маса от кафе може да се използва както на открито, така и в оранжерии и дори в домашното градинарство. В продължение на няколко десетилетия се смяташе, че приложението е оправдано само за алкални почви поради естествените киселинни зърна. Но изследванията и измерванията показват, че такива съединения са напълно измити в процеса на варене, дори и за кратко време, затова торът има неутрален РН и може да се използва във всички области.

Съвет!

Само смляно кафе, приготвено без подправки и захар, за предпочитане почва независимо от пълнозърнести храни, е подходящо за използване в дъщерно дружество.

Основни свойства

За почвата и растенията ще бъдат полезни микроелементи, които се съдържат в дебелината на:

 • магнезий;
 • калий;
 • фосфор.

В различни видове от тях до 4 процента, средно само 2. Следователно, кафето ще действа като бюджетно допълнение към сложно хранене, Повечето вредители не понасят миризмата на смлени зърна, така че избягвайте третираните площи. Земната маса има свойствата да се втвърдява с пропусклива кора върху повърхността на почвата, като ефективно я предпазва.

Дебелите се разлагат много бавно, за разлика от чая. Ще отнеме около три години, за да абсорбира напълно всички полезни микроелементи в почвата. Следователно обработката не се извършва всяка година. Дори и най-претенциозните растения в грижата няма да получат прекомерно количество допълнителни микроелементи, което ще има положителен ефект върху образуването на зеленина и плодове.

Ефект върху почвата и растенията

Особено широко използвана маса за сън от кафе, намерена като подобрител почвата поради нейното влияние на земната маса. Основното предимство е способността да има определен ефект в зависимост от началните характеристики. Казано по-просто, кафето действа по различен начин върху почвите с различни недостатъци. Твърде леки, ефирни, не уплътнени маси ще се сгъстят. Това е особено вярно при засаждане на кореноплодни култури. Твърде тежки и плътни ще се разхлабят, ще подобрят дишането.

Кафето действа като най-простият дренажен слой. Добавянето на маса към почвата, която се характеризира с лепкавост и висока специфична плътност, ще позволи да се избегне заклинването, да се увеличи вертикалната проводимост. Въпреки че повечето от вредителите избягват етеричните масла, съдържащи се в зърната, земните червеи, напротив, обичат основите на кафето и са склонни към третираните зони.

Съвет!

Не е необходимо да се оплоди целия парцел, достатъчно е да се лекуват самите легла, за да се получи ефектът.

При активен растеж, всички растения, които изискват максимум азот, отговарят на торовете за утайка от кафето. Доматите, като чушки, патладжани, под въздействието на това вещество активно формират плодотворни яйчници. Ето защо, хранене на съня маса се препоръчва за домати.Бавното връщане на азота позволява да се избегне такова явление като свръхдоза, с която често се сблъскват начинаещите градинари. Културата се страхува от такива вредители като охлюви и охлюви, така че бюджетният тор ще бъде отличен вариант. За почвата е достатъчно наситен с калий, се препоръчва да се прави кафе с дървесна пепел.

Начини за използване

За да използвате кафето през пролетта, трябва да започнете да го събирате предварително, това ще отнеме доста дори и за малка площ. В процеса на прибиране на реколтата трябва да бъде добре изсушена маса. В противен случай, той ще се образува независимо от начина на използване.

Компост за кафе

Осъществяването на домашно приготвеното кафе е един от най-ефективните начини за използване на дебелина. Тези култури, които не могат да бъдат mulched, могат да се хранят редовно. Методът е подходящ и за къщи, стайни растения, за разтоварвания в оранжерията.

Не се използват само утайки от кафе поради дългия им период на разлагане. За компост е по-добре да смесите кафе, слама, всякакви листа. Ако има много спални зърна, приемливо е да се увеличи тяхната маса до половината, но компостът от еднакво количество съставки би бил добро хранене.

Масата трябва да узрее в затворен съд и условия на висока влажност. Всички компоненти се смесват внимателно, поставят се на дъното на контейнера без запечатване. Поръсете го на върха, за да ускорите процеса на гниене. Горен капак със слой от пръст, достатъчно 3-5 сантиметра от почвата. След като се налива малко вода и след това периодично се навлажнява. Достъпът до въздуха трябва да бъде осигурен чрез няколко вдлъбнатини в масата с пръчка с диаметър до 5 сантиметра. Периодът на зреене е около 4 седмици в зависимост от температурата. такъв компост може да се използва за всякакви култури в градината.

Съвет!

Компост кафе е по-добре да се прибират предварително, тя се понася добре дори и замръзване, но през пролетта можете веднага да го използвате, когато засаждане.

Подобрител на почвата

Използвайте кафе като подобрител на почвата, ако:

 • повишено алкално съдържание;
 • почвата е твърде лека и нестабилна;
 • почвата е твърде тежка;
 • Парцелът не е достатъчно нахранен.

Можете да обработвате площите под всички култури от репички, моркови и домати до рози и храсти. Възможно е почвата да се подкисли напълно и съществено. Резултатът ще зависи не само от количеството изсушена земя, но и от суровината. Колкото по-силно е изпичането на зърната, толкова по-малко е киселинността на готовия тор. Зелените зърна са най-кисели, техният показател е около 4-5 единици, но не се издига над тази марка.

За да подобрите свойствата на почвата, трябва да положите до 0,5 кг смляно кафе на един квадратен метър почва. Не се препоръчва превишаване на тази доза. Не е достатъчно да се разпръсне масата върху повърхността на почвата, по-добре е да се копае добре цялата площ. Удобно е това да се прави още преди засаждането.

наторяване

Мулчирането от утайката от кафе може да реши няколко проблема:

 • защита на почвата от изсушаване;
 • премахване на напукване;
 • да се отървете от изветрянето;
 • привличане на земни червеи;
 • правят приземяванията естетически привлекателни.

Използва се добре изсушена маса, като бързо се намокрит гъсти форми. Това е особено важно при мулчиране на домашни растения, засаждане в оранжерии.

Прекалено дебелите кафеви основи могат да се покрият, което не е желателно. За да се избегне това, е необходимо да се приготви по-лека смес чрез добавяне на толкова малки дървени стърготини и суха трева. това дебел мулч не се нуждаят. Едно от предимствата - такава смес по време на напояването постепенно ще дава хранителни вещества на почвата, така че ще са необходими по-малко сложни торове.

Съвет!

"Продължителността" на утайката от кафе зависи до голяма степен от вида на смилането, колкото е по-голямо, толкова по-дълго време ще се измиват полезните вещества.

Мулчирането на домати с маса за кафе е намерило приложение с оглед на факта, че дебелината плаши от вредители и съдържа малко количество азот. Доматите при образуването на зелената част, на яйчниците и цветните стъбла се нуждаят от малко количество от този микроелемент. Нейният излишък може да увреди реколтата, липсата на ще причини появата на безплодни цветя. Ето защо, мулчиране с маса на кафе е най-удобно, обработката ви позволява да направите азот в малки дози, но постоянно.

тор

Като тор, кафето може да се използва за почти всички култури. Той има благоприятен ефект върху корените, зелените плодове, дори капризните папрати, розите и лилиите цъфтят по-добре, когато правите такава превръзка. Торът може да се прилага по три начина:

 • след засаждане суха;
 • по време на кацане в дупката;
 • метод на поливане.

при засаждане на разсад или кафе семената се полагат директно в кладенците. Може да се смесва с други активни торове, предназначени за този вегетационен период. Една супена лъжица на растение е достатъчна.

След появата на разсад могат да бъдат оплодени по всяко време. Ниското съдържание на хранителни вещества не може да увреди културата по време на развитието на цветя или по време на опрашването, или дори в момента на растежа на яйчника. Забележим резултат може да се постигне чрез редовно хранене на растението от момента на появата или засаждането до началото на зреенето на културата. След образуването на всички плодове, за да повлияе на производителността на растението е вече трудно, храненето на кафе в този случай е най-малко полезно.

Сухият тор е един от най-простите и най-трудните. Необходимо е да се разпръсне малко количество кафе на повърхността на почвата под растенията. Разкъсвайте, като внимателно смесите дебелината със земята. Обилно се излива.

Лесно е да се направи течен тор: изсипва се с топла вода в размер на 1 супена лъжица на 300-400 грама течност. Оставете да престои около два часа. Без да се прелива, растенията се поливат с получената течност. След като почвата изсъхне, отново я полийте.

Съвет!

Мокрият тор не се използва у дома, той може да увеличи риска от мухъл и плесен в саксии. За вентилируемо отворено място, инфузия на по-дебела е много по-подходяща.

Бариера за вредители

Защитете засаждането от охлюви и охлюви, като използвате утайка от кафе, просто като я разпръснете на земята. Това трябва да се прави както директно върху леглата, така и до тях. Вредните организми няма да могат да пресичат така обработената площ, защото се страхуват дори от миризмата на семената. Ето защо, за защита е по-добре да изберете дебелината на напитката от висока степен на печене. По-острата миризма ще изплаши нежеланите гости. Същото се отнася и за котките, които обичат да копаят в земята или да организират тоалетни в леглата.

Предпазва утайките от кафе и от такива вредители като:

 • муха от моркови;
 • листни въшки;
 • Drosophila;
 • мравки.

Мухи и мравки са особено вредни за корените, така че за да се предпази от тях, трябва да се поставят дебели в земята по време на изкопаване или оран. Можете да направите тор по време на засаждане. Афидът най-често се появява на храсти и плодни дървета, така че е препоръчително да се използват както сухи, така и течни торове за дълбока обработка на почвата под насаждения за защита.

Често срещани грешки

Един от най-често срещаните грешки градинари и градинари - отхвърлянето на комплекс тор когато се използва кафе. Дебелината няма да може да замени всички видове торене и лекарства от вредители и болести. Това е чудесна възможност за преработка на вече добре обогатена почва, запазвайки нейните хранителни свойства.

Не е позволено да се използва млечна напитка с дебелина. Захарта може да се измива под течаща вода, но млечните ензими ще останат върху смлените зърна.В бъдеще това ще доведе до появата на гъбични заболявания в почвата и върху растенията.

Съвет!

Подсладителят на растенията ще има същия ефект като обикновения подсладител. Следователно е необходимо да се вземе предвид присъствието му в напитката.

Излишната храна може да съсипе растенията, така че трябва да се придържате към средната доза. Кофеинът не стимулира активния растеж, противно на общоприетото схващане, но възпрепятства вегетативните функции.

Използването на кафе като тор е чудесна алтернатива на скъпото торене през целия сезон. Универсалност на тортата позволява да го използвате по всяко време от третирането на почвата през пролетта или късната есен до активния вегетативен период през юни-юли.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
КафенеКафене

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания