меню

Отглеждане на домати 11.09.2018

Стърготини като мулч под домати

дървени стърготини

При недостатъчна влажност на почвата, доматите не само имат недостиг на вода, но и не усвояват хранителните вещества. Пълно изсъхване на почвата води до нараняване на корените, което се отразява на броя на яйчниците и размера на плода.

Мулчирането забавя процеса на изпаряване на влагата от почвата и предотвратява растежа на плевелите. Като мулч за домати използвайте сено, слама, торф, борови иглики, един от най-добрите материали - дървени стърготини.

Стърготини като мулч

Стърготини има свойството на добре усвояване и задържане на влага, освен това, е доста плътен материал, така че дори и в слънчеви и ветровити дни, почвата под слоя на мулч остава влажна за дълго време. В допълнение, чипсът съдържа висока концентрация на микроелементи, които са ценни за растенията, които дървото се натрупва в дървото, докато расте.

Пресни или рафинирани суровини

Хранителните вещества се освобождават в процеса на разпадане, а целулозата се разлага на въглероден диоксид, глюкоза и вода, така че рафинираните стърготини могат да донесат максимална полза за растенията.

Когато се въвежда в почвата хумус от дървени стърготини подобрява структурата му, което го прави по-лесно, по-свободно, което е важно при отглеждането на домати на глинести почви. Пресната суровина е безопасна за засаждане, докато прясната и дори наполовина изгнила дървесина увеличава киселинността на почвата и поглъща от нея азот.

С редовна употреба от няколко години:

 • свежи стърготини ще увеличи киселинността, т.е. намали рН, с 2-3 единици;
 • полу-гнило - с 1-2 единици;
 • гниене - 0.1-0.9 единици.
Внимание!

За да се предотврати нежеланото подкиселяване на почвата, мулчът се смесва с натрошен тебешир, пепел, доломитово брашно или гасена вар. Но означава за алкализиране на нивото на почвата ефектите от излагането на прясна стърготини по-малко от 2 пъти.

Напълно pereprevayut дървени стърготини, легна мокри в продължение на няколко години.

Дървесина или твърда дървесина

За мулчиране на домати могат да се използват дървесни стърготини от иглолистни и широколистни дървета.

Иглолистни (като правило, бор или смърч поради евтиността на тези сортове дърво) се пресичат по-дълго от широколистни, активно вземат азот и имат по-голям окислителен ефект върху почвата, изразени дори в случай на изгнили суровини. Следователно, когато се използва материала като мулч, ще са необходими допълнителни мерки за окисляване и насищане на почвата с азот. В същото време, високото съдържание на смоли прави изгнила иглолистна дървесина отлични дресинг.

Стърготини твърда дървесина гние бързо, но по-малко богати на микроелементи. Дори пресните и полутвърдите дървени стърготини намаляват по-малко киселинността и азотното съдържание в почвата, отколкото иглолистните.

За да мулчирате домат

Материалът се поставя в околостебления кръг от домати, образувайки слой от 10-15 см в няколко преминавания:

 • непосредствено след засаждане на посадъчен материал от растения в земята;
 • в началото на цъфтежа;
 • след появата на яйчниците;
 • по време на узряване на плодове.

Преди да започнете да мулчирате засаждането, трябва да изясните киселинността на почвата. Като мулч материал ще бъде особено полезен за домати, растящи на алкални почви - културата изисква почвата с лека киселинност. В този случай, за да се стимулира подкисляването на почвата, трябва да се приложи частично гнило дърво.Загубата на азот трябва да се попълни чрез накисване на суровината с разтвор на карбамид. Ако киселинността на почвата е в диапазона от рН 6.0-6.5 или повишена, се препоръчва да се използва само гнило дърво, за да не се влоши положението.

Редът за мулчиране на домати:

 1. Преди процедурата почвата трябва да бъде разорана и изчистена от плевелите.
 2. Ако почвата е кисела или иглолистна дървесина се използва (дори напълно изгнили) след разхлабване, поръсете почвата с доломитово брашно или пепел.
 3. След разхлабване и приготвяне (ако е необходимо) на дезоксидиращи агенти, засаждането трябва да се излива обилно.
 4. В долния слой на мулчиране се поставя най-малкото пресен материал.
 5. Ако суровината се частично пречупи, след като слоят е положен, дървените стърготини се изсипват отгоре с разтвор на карбамид (0,05%).
 6. Ако дървените стърготини от иглолистна дървесина не се поставят във втория слой или не се разтопят напълно, между нея и първия слой трябва да се излее пепел или тебешир, а след мулчиране да се повтори с карбамид.
 7. Третият слой мулч вече не е необходимо да се полива с азотсъдържащи разтвори, а пепел или други вещества за варене на почвата се прилагат само при използване на недостатъчно рафинирани стърготини.
 8. Последният път, когато плодовете започват да узряват, се извършва мулчиране без предпазни мерки за почвата.
Съвет!

Начин да се определи киселинността на почвата в обекта у дома: трябва да приготвите няколко листа от касис или череша, а след това да хвърлите в резултат на това „чай“ малко земя от градината. Почвата с висока киселинност ще оцвети решението в червено, с ниско - в синьо и неутрално - в зелено.

Ако се използва мулч за дървени стърготини от твърда дървесина, не е необходимо да ги отстранявате след прибирането и почистването на леглата от върховете. Те могат да бъдат оставени като тор, особено след като в смес с тор или компост след разпад дървесните отпадъци се превръщат в ценно хранително вещество. За да се ускорят процесите на гниене, почвата след прилагане на торове или зелен тор трябва да се излее с препарати ЕМ.

Предимства и недостатъци на суровините

Като материал за мулчиране на дървени стърготини ценни свойства:

 • задържане на влага;
 • въздушен поток;
 • подобряване на структурата на почвата;
 • да се трансформира при разлагане в висококачествен органичен тор;
 • поддържайте топлина (през зимата можете да използвате, когато искате да предотвратите замръзване на почвата);
 • инхибира растежа на плевелите, намалявайки вероятността от заболявания и вредители.

В допълнение, суровината не е скъп материал, мулч подходящ стърготини от дърво от различни сортове и всякакъв размер, можете да направите смес.

Недостатъците на материала включват способността да се променят показателите на почвата (повишена киселинност, изчерпване на азота), но в някои случаи тези свойства на суровините могат да бъдат полезни. Основният недостатък е дългосрочното разлагане, докато не се препоръчва използването на пресни стърготини върху леглата.

Стърготини могат да се използват успешно за мулчиране на домати. Суровината усъвършенства почвата, повишава нейните аерационни качества и плодородие, но ако се прилага неправилно, може да навреди на засаждането на домати и да влоши състоянието на почвата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
дървени стърготинидървени стърготини

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания