меню

Отглеждане на домати 10.09.2018

Доматите са нараснали до покрива на оранжерията, какво да правят

домати до покрива на оранжерията

Най-евтиният начин да получите сочни домати на масата е да ги отглеждате във вашата домашна градина. Някои летни жители решават да отглеждат домати в парникови условия. Но не минават и няколко месеца, докато храстите от домати растат до тавана.

Ще повлияе ли на реколтата? Какво да правите, ако доматите са нараснали до покрива на оранжерията?

Образуване на доматени храсти

По време на отглеждането на домати в оранжерията, растението трябва да се премахне доведени деца и да се отървете от излишните издънки. И също така във времето, за да извърши процедурата за прищипване на върховете на храстите. За това най-доброто време е края на юли или началото на август. Тези процедури са необходими, така че доматите да не растат и да не образуват твърде много издънки.

Ако не следвате растежа на доматите, те се превръщат в джунглата: растението се изсипва през цялото време докато расте. Във всяко лоно расте друго пасище. Той дава ново стъбло с цветя и вторични си деца. Ако това се случи, тогава цялата власт отива към растежа на храстите, а не към жътвата.

Внимание!

В сортовете на ниско растящи домати, не е необходимо да отрежете доведени деца, а също и да премахнете листата. Само високи могат бързо да растат. Но се препоръчва да ги развъждате в оранжерията.

Как се нуждаеш от доведено дете

За първи път е по-добре да изрежете стъпалата няколко седмици след засаждането на разсад. Необходимо е тази операция да се прави приблизително на всеки 14 дни, така че леторастите да не растат. Отървете се от тях преди да нараснат с дължина над 5-6 сантиметра.

Необходимо е да се прекъсне пасионът не „в корена“, а да се остави малко, за да не се развие новото. Ако храстите се отглеждат от едно стъбло, тогава трябва да се отървете от всичките пасинки. Ако решите да направите две стъбла, тогава трябва да оставите този, който се намира по-долу и най-близо до първия букет цветя.

Броят на четките с цветя трябва да бъде около 3-4, но не повече. Изтрийте всичко останало. Необходимо е да се формират вече съществуващите плодове. Също така е необходимо да се отстранят базалните издънки. Най-често те растат от земята.

Растящите храсти са привързани към копия, които се забиват. Когато необходимия брой съцветия нарасне на всеки ствол, трябва да започне прищипване. Това трябва да се направи, за да не се изкачи храстът. Над всяка четка с цветя трябва да оставите няколко листа и да извадите останалите.

Борба с високи храсти

Ако, обаче, домати са нараснали до тавана, тогава не трябва да се паникьосвате. Този проблем може лесно да бъде решен:

  1. Внимателно свалете върховете на растенията, така че да не докосват земята. Опитайте се да не счупите стъблото.
  2. Въжето, което обезопасява доматите, е добре вързано.

Сега доматите могат да растат още повече. Върхът, който ще расте, в крайна сметка докосва земята. По-добре е да го напълниш с пръст, така че растението да поеме нови корени.

Отзиви

Василий, на 56 години. Засадих малки плодови домати в оранжерията си, но се сблъсках с проблем. Израснаха до покрива. С всичко това, първият клон, те позволяват височината на един метър. Как да се справим с него? Нарязах листата на втория ред на четките, удължих въжето, с което завързах растението към пергола и леко завъртях стеблото надолу, отпускайки около 75 сантиметра. Сега доматите могат да растат още повече.

Людмила, на 50 години. Тази година отглеждах разнообразни домати De Borao. Но те са се увеличили до самия таван. На горния етаж са вързани много четки. Намерих изход от тази ситуация.Хвърлих ги встрани от горната греда, закачих куките там и закачих растящите стъбла.

Благодарение на извършените във времето операции, доматите няма да растат нагоре, а на силите ще се позволи да растат по клоните на храста. Ако следвате тези прости съвети, можете да отглеждате богата реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
домати до покрива на оранжериятадомати до покрива на оранжерията

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания