меню

Препарати и торове 29.11.2018

10 начина за връщане на почвеното плодородие

Трудолюбивите градинари постоянно се грижат за качеството на земята на парцелите си, но с течение на времето забелязват, че добивът на зеленчуци и плодове пада. Причината за това е една - земният субстрат в техните легла постепенно се изчерпва. Какви фактори водят до такова състояние на почвата, как да се подготви почвата през есента за пролетните насаждения и да се премахнат недостатъците, които водят до по-ниски добиви? Има 10 начина да се лекува и възстанови обедненият хумус.

Признаци на изчерпване на почвата и разрешаване на проблеми

Земята е източник на хранителни вещества. От горната плодородна почва до растенията вода и микроелементи, необходими за нормалния им растеж и плодните. Нарушенията на правилата на селскостопанския инженеринг и неправилния подход към отглеждането на земя водят до бързото изчерпване на хумуса. Тази ситуация трябва да бъде отстранена незабавно, да стане по-удобна през есента, когато се прибира цялата реколта и няма пречки за подобряване на качеството на субстрата в леглата.

изчерпване на почвата

Симптом 1: плодородният хумус става по-тънък

Пласт от пръст, съдържащ хуминови и хуминови киселини, се нарича хумус. Колкото по-дебел е уплътнението, толкова по-плодородна е почвата. Растенията се нуждаят от постоянно хранене, ако органичните торове не се прилагат своевременно, а след това органичната материя се измива и уплътнява. Хранителните вещества идват в растенията и това обеднява субстрата.

През есенния период, освободените от плодовете легла се подобряват по няколко метода:

 1. Донесете в почвата компост в размер на 2-3 кофи на 1 m2 и те копаят парцел.
 2. Растително-зелен тор, засят в изчерпани райони, които могат да обогатят хумусния слой с полезни микроелементи и да подобрят структурата на земята. За всяка култура трябва да бъдат избрани подходящи придружители. Люпинът се засява в леглата, където пролетта осигурява засаждането на краставици или тиквички, домати, чушки или патладжани. Горчицата помага да се отървете от нематоди и подобрява почвата за отглеждане на картофи. Рапсът ще служи като добър сидератом за сеитба на моркови и цвекло, предпазва хумуса от появата на гъби. Люцерна, грах, боб и боб повишават съдържанието на азот в почвата.
 3. През пролетта растенията се засаждат на разреден слой хумус с дълбоко проникващи корени, способни да извличат полезни вещества на големи дълбочини.
Внимание!

Органичните торове трябва да бъдат положени през есента в умереност, прекомерната употреба на пресен тор, птичия изпражнения причинява пренасищане на субстрата с азот, което влияе неблагоприятно върху развитието на растенията и може да ги унищожи.

Симптом 2: почвата се изчерпва и се превръща в прах

Привържениците на отглеждане на органични плодови култури се опитват да не използват органични вещества и минерални торове. Те отстраняват тревната трева с често копаене и разхлабване на леглата, забравяйки или пренебрегвайки мулчирането.В резултат на такива действия, след известно време земята става много разхлабена, лесно се отмива от дъждовете, напълно липсват минерали и други хранителни вещества, абсорбирани от растенията в продължение на няколко години.

как да се върне плодородието на почвата

През есента структурата на такава “лека” почва трябва да бъде подобрена, в противен случай не очаквайте добра реколта през следващия сезон. Можете да коригирате тази ситуация, като изпълните няколко събития:

 1. Скъп начин е да се премахне горният слой на земята, да се замени с субстрат, обогатен с органични вещества и минерални торове.
 2. Евтино, но отнема време метод - премахване на слой от земята 10 см дълбочина, изсипете естествен компост на този сайт, копаят, оставяйки големи буци земя не са счупени, поставени отстранени почвата отгоре. През зимата, под влиянието на сняг и студ, големите буци ще се срутят, а леката почва ще се втвърди.
 3. Най-лесният метод е да се контролират плевелите с мулч: слама, гниещ компост, прясно нарязана трева. През есента това естествено покритие на леглата е погребано в земята, а през пролетта и лятото ще бъде източник на храна за новозасадените растения.

Симптом 3: почвата е прекалено уплътнена

Причините за втвърдяването на горния слой на почвата са тежки глинести участъци и нарушения на технологията за обработка на такава почва. Това ще изисква специален подход към изкопаването на леглата. Не можете да извършвате такава работа веднага след дъжда. В този случай влажната глинеста почва ще бъде на върха, образувайки плътна кора върху повърхността, която не преминава добре във водата и въздуха, необходима за корените на растенията.

Есен на глинеста почва

 • разхлабете земята до 10 см дълбочина, но буците не се смачкват, студът и студът ще разрушат тяхната структура;
 • високото съдържание на глина се намалява чрез добавяне на едър пясък от 1 кофа на 1 m2;
 • земните червеи се смачкват, но за да ги привлекат на мястото, са необходими специални условия: малка дебелина на слоя компост (5-10 см) или инфузия от глухарчета. Корените и стъблата на растението (900 г) се вари в кипяща вода (10 л) и настояват 2 седмици. Инфузията се разрежда със скорост 1:10, подава се почвата. Ако нямате абсолютно никакви такива помощници на сайта, има изход - купувайте в магазин (калифорнийски червеи) или изкопайте купчина от тор от съсед.
Внимание!

Възможно е да се избегне уплътняването на почвата в леглата чрез подреждане на дренажната система на дренажната система. Големи площи на вили и дворове се отводняват чрез изграждане на дълбоки канавки, пълнещи ги с чакъл или счупени тухли. Отводняването на малки легла с тежка почва се извършва чрез изкопаване на плитки канали с отклонение от 15 градуса на едната страна.

почвата

Симптом 4: плодородният почвен слой е заразен с болести и вредители

Нека накратко се върнем към казаното по-рано, а именно към отглеждането на плодове и зеленчуци в екологично чисти условия. Този метод отрича използването на пестициди в градините и градовете за защита на растенията от болести и вредители.

Допустимите народни средства, обаче, не са толкова ефективни, колкото химикалите. В резултат на това градинарите често се оплакват от широко разпространените гъбични и вирусни заболявания на растителните култури. Вредители също не спи, те атакуват беззащитни растения и ги поглъщат, което води до загуба на значителна част от реколтата.

Подобряването на земята се прави най-добре през есента. По това време на годината всички корени са изкопани и други зеленчуци са извадени от леглата, така че няма опасност от увреждане на плодовете по време на прилагането на химикали. Необходимо е да се третира земята, като се изпълни комплекс от действия - това е агротехническа обработка, биологична и химическа защита.

Обработка на почвата през есента

Селскостопанската технология е дълбоко копаене на земята, за да се подобри аерацията, т.е. изпаряване на излишната влага, защото възпроизводството на гъбички се случва във влажна среда. Това се отнася и за спазването на правилата за сеитбообращение, не е възможно да се засажда една и съща култура на едно място за повече от 1 година.

Мицелът на гъбата, който засяга определен вид растение, умира за 3-5 години, само след това можете да върнете всичко на първоначалното си място. Засаждането и сеитбата се нуждаят от чисти, т.е. обеззаразени семена и разсад. Тревните плевели в заразените зони трябва да бъдат отстранени и отстранени своевременно.

връщане на почвеното плодородие

Подобряване на биологичните почви

Малка територия на лятната къща се третира с биологични продукти, които са безопасни за хора и животни. 3-4 седмици преди есенните студове почвата се напръсква с разтвори на такива лекарства като Байкал ЕМ-1 или ЕМ-5, както и биологични фунгициди Триходермин, Бактофит или Планзир.

Биологичната обработка на хумуса трябва да се извършва два пъти. През есента - през октомври, ноември и пролетта - в края на февруари, началото на март.

Спешни мерки - експозиция на химикали

Агротехнологията и биологичните продукти могат да бъдат неефективни мерки срещу болести и вредители, а химията е незаменима. Най-безопасните химикали са степен 3-4, изберете ги и безопасно обработете почвата:

 • през есента, пръскайте или изливайте замърсена земя с разтвор на Бордоска течност с концентрация 3%;
 • през пролетта (април) зоните се разливат с меден оксихлорид (4% концентрация) или се използва Oxyh;
 • Въведете Hom, Bravo, Quadris преди всяка ямка или бразда. Количеството и концентрацията на разтворите трябва да бъдат посочени в инструкциите, приложени към опаковката.
Внимание!

Химикалите засягат не само гъбични инфекции и унищожават вируси. Те могат да повлияят неблагоприятно на цялата микрофлора на почвата. Бъдете внимателни, прочетете препоръките на производителя, не превишавайте дозата и концентрацията на разтворите.

Симптом 5: Превишена сол на почвата

Основният проблем на солените парцели е почвата, която слабо се измива от дъжд и поливане. Такива земи се наричат ​​солени блата. В средните ширини на Русия те са рядкост. В тези райони често вали дъжд и солта се отмива в дълбоки почвени слоеве, където корените на култивираните растения не покълват. На юг често се срещат солените земи поради климатичните условия. Слънцето бързо изсушава повърхността и вали много по-малко. Солта се застоява в плодородния слой и влошава нейното състояние.

Прилагането на минерални торове и напояване със солена вода също води до натрупване на сол в почвата. Растенията не се развиват нормално в солените блата и почти не дават плод. Извличане на излишните соли в два ефективни начина:

 1. Кацане на сидератите. Такива растения като сорго, люцерна и суданска трева, в непосредствена близост до леглата с култивирани зеленчуци и плодове, поглъщат много повече сол и помагат за почистването на солената земя.
 2. Гипсова почва. Тази процедура най-добре се прави през есента, когато изпаряването на влагата е минимално, защото горещите летни дни са минали. Солени тигани, поръсени с мазилка в размер на 250-300 g на 1 m2, внимателно копайте. След 2 седмици мястото се излива с много вода, за да се измие солта в по-дълбоките слоеве на почвата.

Изкопаването трябва да се извърши така, че гипсът да се смеси със земята, колкото е възможно по-добре, затова не се използва лопата, а мотоблокове и култиватори.

почвата

Симптом 6: много алкали в почвата

Почва, в която има много алкални (калциеви соли), има ниска плодовитост. Те обикновено са тежки скалисти и глинести области. Те се абсорбират слабо вода, почти не позволяват кислород на корените на растенията. Нивото на алкализация на земята определят показателите на киселинно-алкалния баланс (рН). Цифрата над 8 единици означава, че почвата е силно алкална. На легла с такава почва не очаквайте добри добиви.

Намалете нивото на алкализиране на почвата и така я увеличете киселинностможе да бъде през есента.Това е добро време за копаене на градината и подготовка на леглата за пролетно засаждане. В края на септември трябва да се извършат следните дейности:

 • добавят се калциев сулфат (гипс) или гранулирана сяра към почвата, което подобрява структурата на почвата;
 • произвеждат дълбоко механизирано оране;
 • обработват почвения разтвор на железен сулфат.
Внимание!

Минералните вещества трябва да се въвеждат постепенно, не повече от веднъж годишно. Резултатите от намаляването на алкализацията на почвата могат да се видят през следващия сезон, или дори 2-4 години по-късно.

Симптом 7: нивото на киселинност на почвата над нормата

Водородните йони в почвата в големи количества стимулират образуването на химически съединения, които не са достъпни за абсорбция от растенията. Киселинността на почвата се определя от броя на свободните йони, стойността на рН в този случай може да бъде по-висока от 8 или 9, нормална, т.е. неутрална почва, трябва да има стойност не по-висока от 6-7 единици.

Искате ли да получите високи добиви от вашите легла в градината? Ще трябва да работим усилено и да намалим киселинността на плодородния слой. Прекарайте всички дейности след прибирането на реколтата, това е подходящо за септември или началото на октомври. Всички работи могат да се редуват, например, през есента, да се прилага варене или въвеждане на дървесна пепел, а през пролетта - засаждане на зелен тор:

 1. Въвеждането на вар се извършва на 5-6 години на тежки почви и не по-често от 3-4 години на по-леки площи. Варовик прах се разпределя равномерно в цялата територия в размер на 450-700 г на 1 кв. Км. метър, по-добре е да се направи това преди дъжда или да се хвърли с вода.
 2. През есента се произвежда и пепел от изгарянето на растителни отпадъци и дърва за огрев. Достатъчно е да се разпръсне до 600 г прах на 1 м2 наведнъж, да се излее и в рамките на 2-3 дни да се изкопае цялата третирана зона. Торове, в този случай, трябва да се прилагат през пролетта. Едновременното използване на органична материя, минерални торове и пепел стимулира образуването на химически съединения, които трудно се достигат за растенията.
 3. Кацане на сидератите. Вече говорихме за ползите от тези свързани растения. Те деоксидират почвата, нормализират киселинността, служат като допълнително хранене. Почвата е добре деоксидирана: люцерна, фий, рапица, бобови растения, ръж и овес.

По време на есенното копаене на територията на градината и зеленчуковата градина, siderats косят и затварят до почвата на дълбочина 20-30 см. Постепенно земята за отглеждане на зеленчукови култури става разхлабена и мека. Добре преминава вода и кислород, необходим за корените на растенията.

киселинност на почвата

Симптом 8: образува се ръждясала патина върху почвата

Ръжда върху повърхността на почвата се появява, когато се използва за поливане на растенията твърда вода. Това предполага високо съдържание на желязо в него. Този "воал" може да говори за появата на гъбички в субстрата.

Възможно е да се възстанови нормалното състояние на земята, ако се следват правилата за грижа за растенията, а именно:

 • Не поливайте леглата с високо съдържание на желязо и хлор;
 • за поливане на градината използвайте размразена или дъждовна вода;
 • ако гъбата се появи, през есента, третирайте земята с фунгициди (Fitosporin-M или подобни средства).
Внимание!

Хлорът, съдържащ се във водата от чешмата, може да разруши не само вредните, но и полезни микроби. За приготвянето на химически разтвори се нуждаят от вода, уреждат се поне 24 часа, така че целият хлор да има време да се изпари.

Симптом 9: плодородна почва, покрита с мъх

Мохът може да се появи върху прекалено намокрени места, засенчени от слънцето, или върху силно подкиселени почви.

Причините за тази ситуация се елиминират през есента, а през лятото има области, в които е необходимо да се извършват следните дейности:

 1. Изкопайте дренажни канавки, за да отцедите излишната вода.
 2. На растения, засенчени от високи дървета, растителни растения, които обичат сянката. По този начин няма да оставите свободно пространство, мъхът просто няма къде да растат.
 3. На леглата отстранете мъха на ръка и разтворете почвата с разтвор на железен сулфат: добавете около 90 ml от препарата към 20 литра вода.

Мосът често се използва за декориране на тревни площи и градински пътеки. Прекарвайки малко време и въвеждайки малко въображение, можете самостоятелно да направите уникален състав.

плодородна почва

Симптом 10: структурата на почвата е повредена от честото копаене

Градинари, които се опитват да подобрят състоянието на почвата в лятните си вили, „лопат” земята през пролетта и есента. Такава ревност често води до обратен ефект - структурата на почвата се променя, става неподходяща за отглеждане на култивирани растения. Горният плодороден слой на земята постоянно се появява по-долу, микрофлората е нарушена.

Много опитни градинари отказват да копаят леглата, като по този начин поддържат плодородния слой непокътнат. Може би трябва да дадем почивка на земята, да се възстановим, да се напълним с полезни вещества, за да насочим живителните сокове към растенията?

Пропуснете дълбокото копаене тази година, опитайте се да разхлабите земята с обикновена мотика. Дълбочината на проникването му е малка, само 10-15 см, но такава обработка не нарушава структурата на почвата и не унищожава установената микрофлора.

заключение

Грижа за градинарите за възстановяване на повредената почва - това са навременни мерки, насочени към увеличаване на добивите, отнемащо много време работа, която не може да се нарече безполезна. Градини и овощни градини, след пречистване на земята, ще отговорят с щедра реколта от плодове и зеленчуци.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания