меню

Структури и съоръжения 29.11.2018

Домашно отопляеми оранжерии

отопляема оранжерия

Много градинари мечтаят за оранжерия, която ще функционира дори през зимата. В крайна сметка, отглеждане и събиране на реколтата от зеленина, плодове и наслаждавайки се на красотата на цветята е приятно и полезно. Но изграждането на зимната версия е скъпо. Има изход! Направете зимен парник със собствените си ръце!

Най-енергийно ефективният дизайн

Голямо решение е "термос". Тя е надарена с огромно количество положителни качества. Основното е значително спестяване и запазване на топлината.

Работи 12 месеца в годината. Тя не се страхува от студове и северни ветрове, тя е способна да доставя не само храна, но и да стане източник на доходи. Тя има следните положителни качества:

 1. Пресни зеленчуци ще се наслаждават през цялата година.
 2. Работи във всеки климат.
 3. Перфектно преминава слънчева светлина, разпределяйки я равномерно по цялата площ.
 4. Когато се използва за изграждане на висококачествена изолация, слънчевата енергия се превръща в топлина и може да се поддържа достатъчно дълъг период от време.
 5. Спестявания от сметки за комунални услуги.
 6. Благодарение на своя дизайн, е възможно да се отглеждат зеленчуци, трайни насаждения и екзотични плодове, гроздови храсти.
Важно е!

"Термос" - почти всичко е в земята, но няма недостиг на осветление. Поради огромните прозорци вътре винаги има много светлина.

Енергоспестяващи материали

Следните материали се използват за запазване на топлината в конструкцията „термос“:

 • отразяващо фолио;
 • естествено дърво;
 • поликарбонатни листове;
 • пенополистирол.

За основната конструкция се използва метална или дървена рамка. Градинари в изграждането на оранжерии от този тип използват фронтон или навес модел. За да бъде осветлението отлично, северното крило на покрива трябва да бъде по-високо от южното.

парник

По-подробно описание на материалите в таблицата.

Строителни материали

Общи характеристики

Релсови дървени, метални профили За изграждане на покривната рамка. От рейк, за да направите рамката по-лесна, отколкото от профила. Когато използвате метален профил, трябва да заварите елементите заедно. Но за разлика от дървото, силата е много по-висока.
Полистиролна пяна, минерална вата Тези материали "термос" са изолирани. Тук само вие можете да решите кой материал е най-добре да използвате.
Пясък, цимент, трошен камък, метални фитинги За изграждане на основи и стени на оранжерията
Термични блокове Те имат леко тегло и кухина вътре. Те перфектно се поддържат топли. Бетонът се изсипва в празнотата. Те играят ролята на кофраж. Използват се за изграждане на стени.
Филм с отразяваща светлина и термоизолационен ефект Помага за увеличаване на светлинния поток и допълнително предпазва от загуба на топлина.
поликарбонат Материал на покрива.
Материали за крепежни елементи Гвоздеи, винтове, шайби и болтове.

Проектът "термос" - оранжерии

Когато изграждате тази оранжерия със собствените си ръце, трябва да преминете през няколко етапа стъпка по стъпка.

 1. Извършете предварително проектиране.Това означава, че правите рисунка и проект на зимен парник със собствените си ръце. Изчислете колко строителни материали и аксесоари са необходими за неговото изграждане.
 2. Изграждане на ямата, която трябва да бъде най-малко два метра дълбока. В същото време дъното и стените му са подравнени. След продукцията попълнете фондацията. За целта използвайте бетонни или бетонни блокове. Този етап се счита за много важен, тъй като той е основата, която отговаря за топлоизолацията на оранжерията. За да се излее бетон, е необходимо да се постави дървен кофраж.
 3. Изграждане на стени от термични блокове. Носещата част е стоманобетон. Вътре са поставени полистирен слой и топлоизолационни блокове. Закрепването между тях е циментова замазка.
Важно е!

Необходимо е внимателно да изберете мястото на мястото, където ще се инсталира оранжерията. Водата вътре в земята трябва да бъде далеч от повърхността.

схема

 

Строителната схема "термос" - оранжерии:

 1. На вътрешната повърхност на стените се инсталира фолио, което е рефлектор. Най-добре е да го сложите в няколко слоя или да използвате експандиран полистирен с отразяваща повърхност.
 2. На този етап необходимия брой дупки се пробиват в метални профили или в дървени греди, ламели. Започнете да изграждате нейния скелет.
 3. Монтаж на листа от поликарбонат или полиетилен. За изграждането на външната страна на покрива, използвайки само поликарбонатни листове, в противен случай просто може да се срине.
 4. Монтираме удобен проход вътре в зимната оранжерия, която е най-добре изградена под формата на тамбур.
 5. Уплътняване отвътре. За целта използвайте мазилка или пяна.

процес

Колко материал е необходим

Кофража. Задайте залозите, разстоянието между тях е 30 сантиметра.

По периметъра на ямата
Осъществяване на "възглавници", смес от пясък и чакъл 1 * 1, например торба с пясък и торба с чакъл
Осъществяване на рамката на армировката Периметър 4–6 пръчки
Основен разтвор Трошен камък, пясък, цимент (3 * 5 * 1)
Стената на оранжерията

Трябва да надвишава нивото на земята с поне 0,5 метра.

Затоплящи се оранжерии

Основното нещо в изграждането на зимен парник с отопление - е спазването на поръчката. Вече говорихме за изграждането на ямата и за изграждането на фундамента и стените. Сега се обръщаме към по-сложни процеси.

загряване

Основното нещо е да се инсталира топлоизолационен филм по стените вътре. Ако климатът във вашия район е особено тежък, тогава можете да използвате фолио за термичен филм. Полагането се извършва в 2 слоя.

опция за изолация на оранжерията

Монтаж на отоплително оборудване

Отлично решение при пълното затопляне на оранжерията ще бъде монтирането на системата "топли подове". Тя може да се монтира директно в земята, но за да се избегне повреда, тя се излива и подсилва. За добър растеж на растенията, топлата почва не е достатъчна.

Най-добрата отоплителна система

За да се създаде оптимален температурен режим за растежа на растенията, е необходимо не само да се нагрява почвата, но и въздухът вътре в оранжерията. Когато избирате отоплителна система, обърнете внимание на:

 1. Какво размер оранжерия.
 2. Колко финансиране има възможност да се изразходват.
 3. Регионален климат.
 4. Условия на растеж.

За отопление на зимната оранжерия "термос" чудесен вариант е пещта. Като отоплително устройство се използва обикновена „печка“. Много е лесно да го проектирате сами. Това ще изисква:

 • Метални листове от топлоустойчив материал;
 • чугунени, стоманени и керамични тръби с еднакъв диаметър;
 • Метални пръти и ъгли;
 • отвес с лента;
 • устройство за рязане на метални изделия;
 • заваръчна машина;
 • Болтове, Съединения;
 • калцинирана тухла;
 • варовик или глинен разтвор.
Важно е!

Една фурна - "печка" загрява площта на около петнадесет квадратчета. Между пещта и стените има разстояние от поне 30-40 сантиметра.За поликарбонатни оранжерии разстоянието е поне 60–80 сантиметра.

Процесът на сглобяване или инсталиране на отоплителната система

 

схема за отоплениеПещта - "котлона" е една от старите и добре познати отоплителни системи. Тя включва в своята конструкция горивна камера, комин, комин.

Инсталирането на пещта започва с фундамента. Тя ви позволява да направите неговата работа по-малко запалима и увеличава експлоатационния живот.

фундамент

Изграждане на фундамент започва с подреждането на ямата. Дълбочината му трябва да бъде поне половин метър. Дълбочината му зависи от размерите на пещта. За изливане на бетонова смес с пясък, фини отломки и тухли от тухли. Дебелината му е от 15 до 20 сантиметра. След поставянето на кофража се излива цимент. Пропуските са покрити с пясък и покрити с рубероид. Това осигурява допълнителна влагоустойчивост. Последният етап от изграждането на фундамента е полагане на тухла. Той сложи двоен слой.

Инсталиране на "печката"

Видове пещи - "burzhuek" доста. Най-простият дизайн е правоъгълна печка. За по-удобна работа горивната камера трябва да излезе на повърхността.

 1. Направете рисунка на бъдещата пещ.
 2. За изграждането на пещта се използва всеки устойчив на топлина метал.
 3. Полагат се метални листове, а дъното, стените и покривът се изрязват.
 4. Три стени и дъното са заварени заедно.
 5. На разстояние от около 15 сантиметра от дъното на заварените ъгли на метала. На върха на тях се поставя решетката. Може да бъде изработена независимо от клонки. Разстоянието между тях трябва да бъде от 1 до 4 cm.
 6. Покритие на фурната. Нарязан е кръгъл отвор с радиус 6.5–7.5 см. След заваряването му към стените.
Важно е!

За да поставите комина под почвата, е възможно да се монтира отвор за комина не само в покрива, но и в една от стените и дори в дъното на печката.

 1. В предната част на пещта се прави отвор за полагане на горивото, а дупката духа. Вратите се закрепват с панти и заваряване. Също така не забравяйте за писалките.
 2. Фасадата на пещта е заварена към останалата част от конструкцията.
 3. В покрива има кръгъл отвор, в който е заварен тесен метален пръстен. Комин ще бъде свързан с него по-късно.
 4. Прикрепете краката към фурната.
 5. Ако има нужда да се наложи тухлена фурна.
фурна

комин

По време на инсталацията можете да използвате твърди тръби и части. Ако оранжерията е малка, тя може да бъде поставена под почвения слой.

 1. Всички части на комина се закрепват заедно.
 2. След прикрепена към основата.
 3. В случай на полагане на комина под слой от почвата копаят дупки в земята, височина 0,25 - 0,4 метра. Поставете тръбите в тях. Разстоянието между тях е не по-малко от 0,6 м. Всяка глина е покрита с глина. Краят е отвън.
 4. При изграждане на наземен комин монтирайте подпори. Краят на тръбата трябва да се повдигне. Външните тръби са покрити с вар.

комин

Тя е отговорна за отстраняване на дима от стаята. Тя трябва да бъде покрита с изолационен материал и прикрепена към комина.

 1. Искрогасител се поставя на края на тази тръба.
 2. Инсталирайте амортисьор за регулиране на тягата, който се контролира от две жици, отворени отвън.
комин

Алтернативно отопление

Ако не искате да се занимавате с отопление на печки, можете да използвате следните видове алтернативни отоплителни системи:

 1. Слънчево е. Това е най-естественото отопление. Това означава, че оранжерията трябва да бъде инсталирана на най-яркото място на обекта.
 2. Електротехника. Той е признат за отличен вариант за отопление на малки площи.
 3. Air. Най-трудният монтаж на всички известни отоплителни системи.
 4. Топъл под. Загрява само почвата.
 5. Биологично. Нанесете тор. В процеса на разлагане се отделят газове, които нагряват оранжерията.

Осветление в зимната оранжерия

Осветление за оранжерии зимни опции, и особено в дизайна на "термос" трябва да се обърне специално внимание. В развитието на растенията са важни всички обхвати на светлината.Например, за разсад нужда синя светлина, и за развитието на червени плодове.

Ако изключим всякакъв диапазон в развитието на растенията, тогава ще получите безвкусна реколта. Ето защо във всички зимни оранжерии има светлина с различни спектрални данни.

осветление

Видове светлинни режими

При подреждане на светлина в зимната оранжерия е възможно да се срещнат два вида осветление.

 1. Пълен работен ден. Светлината преминава в необходимото количество за растенията. Диапазонът е от 400 до 1000 nm. Използва се като постоянно, автоматично осветление. Но е по-добре да го използвате рядко.
 2. Нощно осветление. Използва се, когато трябва да удължите дневната светлина. Използва се периодично.
Важно е!

Растенията се нуждаят от период на почивка от светлина.

Сортове лампи

За добро развитие на растенията и плодните растения, всички лампи, които се монтират в оранжерията, трябва да имат ъгъл на наклон над 90 градуса. Но само ако те висят ниско. Също така, лампите трябва да са с лек и миниатюрен размер.

Срещат се следните видове лампи:

 1. Подгряващи свещи. Не е подходящ за оранжерии.
 2. Fluorescent. Когато инсталирате такива лампи, трябва да обърнете внимание на оригиналния цвят на осветлението.
 3. Икономия на енергия. Използва се в тандем с рефлектор, който отразява светлината.
 4. Метален халогенид. По принцип притежават син сектор. При използване на тези лампи е имитация на осветление през пролетта. Използва се с растежа на разсад и отглеждане на зеленчуци по време на вегетация.
 5. Високо налягане на живак. Има висока радиация в ултравиолетовия сектор. Използва се само когато разсадът започне да се разтяга.
 6. Натриево високо налягане. Излъчва червена светлина. Чудесно за отглеждане на екзотични растения.
 7. LED. Приближаване на слънчевата светлина до максимум.

В резултат на това е ясно, че лампите на LED моделите ще бъдат отлично решение при осветлението на оранжерията. Те могат също да направят допълнително осветление и да не харчат допълнително оборудване, например фитолампи.

Електрификация на парникови газове

За подробно изчисляване на броя на осветителните тела:

 1. Направете план, който ще посочи местоположението на източниците на осветление, електрически проводници и ключове.
 2. Изчислете количеството необходим материал.
 3. На този етап се извършва окабеляване в оранжерията.
 4. Инсталирайте лампите.

Поливане на оранжерии

поливане в оранжерията

За да можете да се насладите на прясна реколта през цялата година, трябва да обърнете внимание на системата за поливане на оранжерията.

Учените са доказали, че е най-добре да се използва система за капково напояване. За да го инсталирате трябва да се обърнете към професионалисти. Те ще осигурят на вашия имот влага за няколко часа. Крайната му цена ще зависи пряко от размера на оранжерията и броя на растенията, които растат в него. Така че, за поливане на един храст се изисква едно капково напояване с рог. Нейната цена е от 50 до 300 рубли.

Парникови - "термос" е добър вариант за зимния растеж на растенията. Той дава отлични добиви. Тя може да бъде изградена както самостоятелно, така и с помощта на професионалисти. Научете! Изграждане! Използвайте резултатите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
отопляема оранжерияотопляема оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания