меню

Структури и съоръжения 14.11.2018

Събираме едноцветна оранжерия

Единична оранжерия

В условия на липса на свободно пространство на мястото изправени стръмни оранжерии със собствените си ръце за 1-2 часа. Подвижен и издръжлив дизайн, подходящ за използване през пролетно-летния сезон. Сградата ще предпази разсад от вятър и дъжд. Ако оранжерията се намира в близост до къщата, то тя ще оборудва отоплителната система, осветлението и водопроводната инсталация. Оранжерията, която се предвижда да се използва за 365 дни, е оборудвана със система за контрол на температурата. Списъкът с недостатъците на 1-тата ботанична конструкция включва невъзможността да се използват за отглеждане на високи култури.

Разработете план за строителство

Изграждането на оранжерия не е лесна задача, но градинарят не трябва да се отпуска. Детайлното планиране е ключът към бързото и успешно приключване на работата. Първо, на мястото, където се търси място, където да поставят оранжерията. Проектът се намира в близост до южната стена на сградата, която вече съществува. Изборът на другите 3 страни на хоризонта няма, в противен случай разсадът няма да получи достатъчно количество слънчева светлина.

Съвет!

Парникови - източник на постоянна влага. Не трябва да го поставяте на дървена стена.

Правилно изчисление

Единична рисунка на оранжерия

Точността е гаранция за дългосрочна експлоатация на оранжерия с 1 наклон. Следните измерения ще работят за средната група:

 • размер (наклон на покрива): от 3,5 до 4 м;
 • минимална ширина (за два корпуса от тип кацане вътре): 2,5 m;
 • ширина на прохода между леглата: 1 m;
 • дължина на леглата: 80 см;
 • строителна височина: от 1,8 до 2 m;
 • ъгъл на наклон на покрива: 30 градуса;
 • вентилационни отвори: на 1 оранжерия направи 2, всяка от които е разположена срещу другата.

Следващият етап е разработването на проект за фундаментна лента или блок. Парцелът е маркиран с колче, въз основа на изготвен план. Между тях дръпнете въжето. От работната зона се отстраняват отпадъци и други чужди тела. Цялата висока растителност и трева трябва да бъдат отстранени. Близо до работното място се създава платформа за съхранение на строителни материали. Ако прогнозите за времето не са доволни от прогнозата за времето, тогава работната зона ще бъде оборудвана с балдахин.

Етапи на строителство

модулна панделка
Подходящ за конструкции, които се използват през летния сезон. Подходящ за оранжерии, които се използват през цялата година. Цената му е по-висока от тази на блока.
Изкопайте окоп, въз основа на направената преди това маркировка. Дълбочината и ширината му са равни на напречното сечение на дървения материал (вземете дърво от широколистни дървета), което ще се използва. Според направения преди това марк копайте траншея. Дълбочината му е 50, а широчината е 30 cm.
Насочете стените и дъното на изкопа. Напълва се 1/3 с пясък и чакъл. Изравнете стените на изкопа. Забиване на дъното. Дъното на изкопа при 1/3 е пълно с пясък и чакъл. Нейният овен.
Маркирайте дървен материал, чието напречно сечение не трябва да бъде по-малко от 100x100. При условия на капризно време изборът се прави в полза на участъка 150x150. Направете шперплат. Максималната му височина над земната повърхност е 20 cm.
След отрязването на лентата се третира с антисептичен разтвор. За работа те вземат разтвор на бетон от марката "M200", "M300", "M400".
На строителната площадка дървеният материал се комбинира в една кутия с правоъгълна секция. Елементите се фиксират с помощта на ъгли + винтове или дюбели. Сглобете фитинги и залейте бетон. Веднага щом сместа достигне ръба на кофража, тя се изравнява с “нивото”. Извършете монтажни скоби за анкерни болтове. Между тях се осигурява интервал от 1,5 м. Трябва да се уверите, че ключалките са разположени между бъдещите вертикални опори на рамката.
Внимателно подредете кутията от бара в изкопа. Извършва се нейното подравняване, като се използва "нивото" хоризонтално. Ако е необходимо, поставете чиния под основата. Един нов слой бетон е покрит с филм от полиетилен. През следващите 5 дни се овлажнява с вода. Веднага след като завърши определен период от време, филмът се отстранява. През следващите 3 седмици бетонът ще набере сила.
Основата на шината е фиксирана. Първият начин е да пробиете дупки през дървото. Чрез тях металните щифтове се забиват в земята. Вторият метод е да се монтират метални щифтове във вътрешните ъгли. Преди да отстраните кофража, уверете се, че бетонът е втвърден.
  Пласт от бетон, покрит с покривен материал. Неговата задача е да осигури топлоизолация.
бележка!

На меки парцели от градини се поставя фундамент върху пилоти. Той струва повече от блок и лента.

Създаване на рамката

За да работите, вземете завършен чертеж от интернет или разработете свой собствен. Последният вариант е оправдан в случая, когато лицето има опит в областта на дизайна. Цялата работа за създаване на рамката е разделена на няколко етапа, за да се гарантира качествен контрол.

Единична рисунка на оранжерия

Образува долната лента

Измерете и отрежете прътите - 1 по дължината и 2 по ширината на оранжерията. Материалът се обработва с антисептичен разтвор. Той ще изсъхне в рамките на 1 час. Електрическа форма за пробождане разрязва краищата на прътите, за да ги свърже с пода на дървото. Следната процедура е както следва:

 • по периметъра на релсите са направени отвори за фиксиране на долната облицовка към основата;
 • събирайте сбруята отделно - последователно или само на отделни ъгли;
 • в сбруята се пробиват отвори, където ще бъдат поставени щифтовете;
 • на основата лежи;
 • използване на "ниво" проверка на монтажа на конструктивните елементи;
 • фиксирайте долната лента на основата с помощта на дървени винтове.

В ъглите на основата дървените щифтове се забиват в армировъчните пръти - те излизат на разстояние 10 см над колана.

Единична рисунка на оранжерия

Затегнете вертикалните рафтове

За работа вземете бар 50x100. Той е маркиран и изрязан. В долните краища на пробитите отвори 6-9 см за монтиране на носа. Монтирайте ъгловите стълбове на дюбелите, които могат да се видят от долната облицовка. За да се избегнат проблеми по време на монтажа на стелажи ще помогне монтажът на винтове или ъгли. Те няма да позволят "усукване". Постоянно монтирайте вертикални рафтове с помощта на ъгли и монтажни плочи. На върха на поставените стелажи се поставят горните ремъци с напречно сечение 100x100.

Единична рисунка на оранжерия

Горна облицовка: как да се инсталира

За да работите вземете стълбата и електрически мозайката, с която строителят трябва да бъде "вие". Рязането на прътите 50х100 се извършва, като се отчита бъдещият ъгъл на наклон и дължината на гредите. Поставете 1 греда на върха на сбруята, за да елиминирате появата на пролуки. Закрепете елемент със строителни винтове. По същия начин инсталирайте останалите греди. След като процесът приключи, над стрехите се монтира предна дъска. Внимателно се отрязва върха й под ъгъл, равен на ъгъла на наклона на покрива.

Монтаж на скоби между вертикални опори

В оранжерията се създава автоматична вентилационна система, използваща топлинни цилиндри. Те са монтирани на клапите на вентилационните отвори за намаляване или увеличаване на t. В стрехите и ръбовете на гредите на гредите се изпълняват разфасовки. Те са необходими за монтиране на горната тапицерия. Преди окончателното укрепване, трябва да се уверите, че покривът на оранжерията има корниз с дължина 5-5,5 cm.

Монтаж на поликарбонатни листове

Веднага след разопаковането на поликарбонатните листове, отстранете защитния филм по ръбовете. Нанесена е маркировка върху материала. След това изрежете с електрически мозайката. На разстояние 35 см от ръба на листа са направени отвори за термични шайби. Следната процедура е както следва:

 • в горната част листата са запечатани с уплътнителна лента, а на дъното са запечатани с перфорирана лента;
 • крайния профил, като се вземе предвид топлинната разлика;
 • при фиксирането на поликарбонатни листове към дървото е невъзможно да се пренавият листата;
 • поликарбонатни листове, нанесени върху рамката (стабилизиращо покритие изглежда), в тези точки, които са били отбелязани по-рано;
 • В дупките се вкарват термични шайби и се затягат винтовете;
 • поликарбонатни листове са припокрити;
 • направи същото с другите листове и покрив;
 • отстранете защитното фолио.
Съвет!

За работа са необходими листове с дебелина 4 mm и дължина 6 m.

Независимото производство на оранжерии, които не се отглеждат, не изисква умения в областта на строителството. Ключът към успеха ще бъде добре разработен план. Той отчита климатичните особености на обекта, естеството на почвата, което от своя страна ще се отрази на необходимия тип фундамент и продължителността на използване на конструкцията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Единична оранжерияЕдинична оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания