меню

Съвети 15.06.2019

Най-доброто съхранение на моркови за зимата без изба, дълго

Избата или сутерена е най-доброто място за съхранение на моркови. Но не всички имат такива съоръжения. Правилно организираната подготовка на плодове и създаването на оптимални условия за тях ще позволи да се запази реколтата в апартамента за дълго време.

Подбор и приготвяне на подходящи плодове

Правилният избор на кореноплодни зеленчуци е много важен момент. Не всички сортове моркови могат да се съхраняват за дълъг период от време.

Предимство трябва да се даде на късно узряващите сортове (Shantane, Queen of autumn, Cascade, Karlen). Средно сезонни сортове се поддържат по-лоши. За сравнително дълго време могат да лежат само някои сортове: Червения великан, Московската зима, Флак, Викинг, Алтаир.

Ранозрелите зеленчуци не издържат на продължително съхранение, защото се развалят много бързо.

Преди полагане на плода трябва да се приготви:

  1. Зеленчуците се проверяват и сортират внимателно. В първата купчина лежат само зрели, твърди корени без видими увреждания. Меки, повредени и зеленикави трябва да се използват незабавно или замразени.
  2. Ако има плодове на почвата на плодовете - те се разклащат внимателно. Не се препоръчва да се мият. След почистване на зеленчуците за 2-3 дни изсушава в сянка.
  3. Препоръчително е реколтата на всеки сорт да се свива поотделно, тъй като морковите обикновено покълват. Препоръчва се също да се съхраняват в различни контейнери големи и малки плодове.

Няма потвърдена информация за ефекта на формата и размера на плода върху срока на годност. Но опитните производители се съветват да отделят средни конусовидни зеленчуци за зимата.

Необходими условия за плоско съхранение на зеленчуци

За поддържане на свежестта се изисква температурен диапазон от 0 до + 2. При по-високи температури започва процесът на увяхване и поникване. Ако термометърът показва под нулата, корените ще замръзнат.

Ясно е, че в хола не е възможно да се поддържа оптималната температура за съхранение на зеленчуци.

Ако оформлението не предвижда балкон или изба, подходящ за спестяване на зеленчуци, дългосрочната реколта без допълнителна обработка може да се съхранява само в хладилника.

Плодовете се сгъват в найлонови торбички и се поставят на долния рафт (или в специална кутия за зеленчуци). При необходимост от торбата се изваждат морковите, след което отново се затварят плътно.

 

Въпреки това, третиране на плодовете с манган или парафин, можете да постигнете дългосрочно съхранение, дори и при условия на апартамент. Правилата са прости:

  • не съхранявайте зеленчуци в близост до радиатори;
  • често въздуха в помещението;
  • Не допускайте увеличаване на влажността.

По-добре е да съхранявате плодове в кутия с дървени стърготини или пясък.

Обработка на моркови с калиев перманганат и парафин

Кореновите зеленчуци преди съхранение се препоръчват да се третират с калиев перманганат. Това е особено вярно за зеленчуци, засегнати от вредители.

Калиев перманганат е отличен антисептик. Той предпазва културата от бяла гниене и вредители. Калиев перманганат се разрежда с вода. Разтворът трябва да е със средна якост. Можете да определите степента на готовност по цвят - подходящото решение ще има богат лилав оттенък.

 

Корените зеленчуци се разпръскват в голям контейнер и напълно се изсипват получената течност. Там те остават за 2 часа. След това извадете и изсушете добре. Гарантира се, че калиев перманганат предпазва от разпространение на бяла гнила до съседни зеленчуци.

Но това няма да предупреди черната гниене, така че независимо от това дали реколтата е била дезинфекцирана или не, ще трябва периодично да се изследва за признаци на черна гниене.

Коренените зеленчуци с опитни домакини също обработват парафина. Това вещество може значително да удължи срока на годност. Парафинът се разтопява първо. След това в контейнер с получената леко охладена маса се слагат морковите. Парафиновият слой забавя процеса на увяхване на зеленчуци, което им позволява да запазят до следващото лято.

Запазване на морковите по този начин, като правило, до януари-началото на февруари. Периодично трябва да инспектира корените, във времето, за да извлече плодовете с признаци на гниене.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания