меню

Препарати и торове 31.05.2019

Използването на амонячна вода в градината

Nashat-тъжен

Воден разтвор на амоняк е универсално средство, което се използва в градината. Благодарение на него, можете да предоставите на растенията с основни хранителни вещества, да се отървете от вредители. Но трябва да знаете правилата за прилагане на торове.

Ползите от амонячната вода за растенията

Не толкова отдавна, амонячната вода (сода каустик, амониев хидроксид) е повече от 1/3 от всички азотни торове, използвани в селскостопанския сектор на Руската федерация. На световния етап от използването на този вид тор, САЩ са заели водещи позиции. Тук въвеждането на воден разтвор на амоняк е механизирано, така че е популярно.

аммиачна вода

Съвременните градинари също прибягват до използването на тази превръзка. Това се дължи на факта, че амонячната вода има следните полезни свойства:

 • универсалност - подходяща за всяка култура и всички видове почви;
 • лекота на употреба - тор в течна форма е много по-лесен за използване в сравнение с вещества под формата на гранули или прах;
 • ефективност - амониевият хидроксид, прибавен към почвата заедно с азота, се съхранява в растението през целия период на цъфтеж. Поради това през пролетта зелената маса започва да расте, а през лятото протеинът се синтезира в плодове;
 • разумна цена в сравнение с други торове. Това се дължи на по-ниските разходи за производство на течни храни.
Внимание!

Преди да приложите тора, уверете се, че той е правилно транспортиран и съхраняван.

Водата от амоняк също ви позволява да се справяте ефективно с вредителите. По-специално, с негова помощ можете да се отървете от мечката, тайната червеи и други паразити, които се хранят с корените на растенията.

Рецептите за готвене са както следва:

 • като медикамент за профилактика от медведка ще послужи разтвор, за който трябва да разтворите 10 мл каустик амоний в кофа с вода (10 л) Изсипете сместа от 500 мл във всяка дупка при засаждане на зеле;
 • концентрация на разтвора от 5 ml на 10 l течност ще позволи да се отървете от морков и лук мухи;
 • Поливането на пътеката, преди да се разреди с 25 мл амонячна вода в кофа с течност, ще спомогне за унищожаване на подслона на лехите от луковицата;
 • Можете да предпазите картофите от телбод, ако засадите зеленчуци във всяка ямка, добавете 500 ml разтвор. За да го приготвите, ще трябва да разтворите 10 ml от веществото в 10 литра течност.

Благодарение на тези свойства, амонячната вода и е популярна сред собствениците на градински парцели.

Приготвяне и прилагане на подхранване

Амониевият хидроксид е полезен за растенията, но трябва да бъде подготвен правилно. В 10 литра течност се разрежда 1-5 супени лъжици. 10% амоняк. Промяната на пропорциите не си струва, защото ако има повече вещество, можете да изгорите кореновата система на растенията. Ако е по-малко, тогава използването на торове ще бъде неефективно.

За различните растения съществуват определени норми за прилагане на торене.

култура

Как се използва амонячна вода

ягоди Вода три пъти. 1 път преди сезона на растеж, 2 - след сезона на растеж, 3 - след прибиране на реколтата. Такива грижи ще осигурят подхранване на растението и ще предпазят от дълготрапчица.
Лук и чесън Подхранването е необходимо 1 път в 10 дни. На всеки 10 кв.м. нужда 60-70 g
Плодови храсти и дървета Вода в случай на завяхване
Обработени култури 400-500 г на 100 кв.м.
Краставици и домати Преди засаждане на зеленчукови култури се добавят 500-600 г вещество на 100 кв. М
Внимание!

Преди да използвате тор, важно е да запомните, че разтворът е готов за употреба, така че не трябва да го разреждате предварително.

Ако следвате тези препоръки, растенията ще бъдат силни, здрави и реколтата ще бъде богата.

растор нашарджа

Мерки за безопасност

Воден разтвор на амоняк принадлежи към 4-ти клас на опасност, поради което практически не е опасен за хората. Но все пак трябва да спазвате определени правила за безопасност.

 1. Използвайте дихателна маска;
 2. Дрехите трябва да бъдат памучни и да покриват цялата открита кожа.
 3. Съхранението и транспортирането трябва да са строго съобразени с правилата.

Ако обаче воден разтвор на амоняк попадне в очите или лигавиците, те трябва да бъдат добре измити с много преварена вода и да се консултирате с лекар. В случай на изгаряния, нанесете 5% лосион с оцетна киселина в засегнатата област. В случай на отравяне с изпарения амоняк, спешно трябва да се получи свеж въздух. В някои случаи може да се наложи изкуствено дишане.


Водата от амоняк е ефективен тор и контрол на вредителите. За човек почти не представлява никаква опасност, но все пак трябва да се спазват предпазните мерки.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
Nashat-тъженNashat-тъжен

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания