меню

Отглеждане на домати 26.06.2018

Как да се хранят домати след засаждане в земята

Домати след засаждане

Отглеждането на домати изисква внимание и грижа за растенията. Доматите са особено чувствителни към пресаждането в оранжерията, в допълнение към новото място, те трябва да свикнат с околната температура. Често, след засаждане в оранжерията, храстите изглеждат безжизнени и мудни. За да помогнете на доматите бързо да вирват и да започнат да растат, използвайте народни средства за торене и хранителни добавки. Всички торове се прилагат в определен период от живота на доматите, тъй като необходимостта от витамини варира през целия вегетационен цикъл.

Процедура за използване на торове

С трансплантация на домати, храстите започва да произвежда нови издънки, зелени листа. Коренната система също расте. Основната добавка за този период за домати е амониев нитрат или нитрофоска. С липса на азотни листа могат да пигментират или да пожълтяват, изсушават се предварително. Ако Буш изглежда скучно, тогава трябва да се хранят с азотни торове. Разтворете нитрат или нитрофоска (една чаена лъжичка тор на 10 литра вода) и напойте храстите 1 път в 10 дни. Повторната обработка може да бъде 2-3 пъти. Азотът се абсорбира добре само в първата фаза на растежа на доматите, преди да започне да се размножава. Торове се използват от началото на май до края на месеца. Първата примамка се прави 2 седмици след кацане.

 

Когато храстите на доматите вече са утихнали и са започнали да цъфтят, калийни добавки в комбинация с фосфатни идва на помощ. И двата компонента имат положителен ефект върху образованите съцветия, правят вкусна бъдещата реколта. Допуска се сухо нанасяне на торове, но е по-добре да се разрежда с вода. Калиев сулфат (10 грама) се разтваря в кофа с вода. За него добавете същото количество суперфосфат и натопете доматите сутрин от юни до юли. Добавките се използват не повече от 1 път в рамките на 10 дни.

 

Важно е!

Ако листата на доматите се завъртат, а връхчетата им станат черни - това е сигурна липса на калий. Използвайте добавка, за да компенсирате липсата на метал.

 

Народни средства

Веществата, полезни за доматите, се намират не само в праховите торове, но и в други компоненти. Най-голяма стойност за градинарите е пепел. Съдържа огромно количество минерални елементи и други полезни съединения:

  1. Калият.
  2. Калций.
  3. Натриев.
  4. Магнезият.
  5. Манган.
  6. Желязо.
  7. Фосфор.

Всички тези вещества се нуждаят от домати за интензивен растеж. Пепел може да се използва като корен и листно приложение. Често се добавя към почвата по време на засаждането. Нанесете тор трябва да бъде не по-рано от началото на лятото. Пепел може да се полива домати. За да направите това, една чаша пепел се разрежда в кофа с вода и се напоява културата най-малко 1 път в 7-10 дни през месеца. Прахът може да се прилага директно върху листата и стеблото. Тя се раздробява на ръка или се използва парцал, за да се почисти издънките на доматите. Пепел не само компенсира липсата на минерали, но и предпазва доматите от гниене, мушици и листни въшки.

Проверени добавки са лопен и куряк. Преди да използвате торове, те се разреждат с вода и се вливат в продължение на поне 3-5 дни. Кравешкият тор е по-малко концентриран, отколкото пилешкия тор. Развъжда се в съотношение 1:10. Пилешки тор Той има по-силен ефект и се разрежда 1:20. И двете добавки се използват от началото на лятото до края, засягат вкуса и увеличават сочност на доматения пулп.

Използването на дрожди за стимулиране на растежа на разсад е станало нещо обичайно.Маята помага за подобряване на развитието на корените и листата, ускорява образуването на плодове и ги прави по-големи. За да приготвите поливащ разтвор, вземете маята в опаковката и я разредете в литър вода. След това, за да се повиши варята, добавете супена лъжица захар. Когато сместа се постави за 2-3 часа, тя се изсипва върху домати под храст. Дрождите могат да подхранват доматите, когато са в фазата на цъфтеж и образуването на домати. Преработката на дрождите се извършва не повече от три пъти по време на цялото отглеждане на домати. Дрождите могат да бъдат заменени с хлебни кори или бисквити. Те са напоени с вода, след което настояват за 3-4 дни, разтворът се филтрира през марля и напоени храсти от домати.

Копривата и всяка прясно нарязана трева са много полезни за младите разсад. Те имат богат състав от микроелементи, които помагат на доматите да узряват по-бързо. Поливането и напояването на такава добавка, приготвена изцяло от натурални съставки, може да се извършва редовно, започвайки в края на пролетта. В коприва и трева, сокът вътре в растенията е особено ценен. За да го извлечете, кофа от коприва или трева се налива със същия обем вода и се оставя да се влива в продължение на една седмица. Можете да направите разтвора по-хранителен и да добавите чаена лъжичка и нитрофосфат или борна киселина до 10 литра. Сместа се нанася върху листата на разсад, но преди обяд, така че през нощта влагата да изчезне.

Хумусът и компостът също засягат узряването на доматите. Компонентите често се добавят по време на образуването на зародишния хребет и след това се използват като мулч за по-нататъшно отглеждане на домати. След всяко поливане се поставя мулч, дори и тънък слой. Преди следващото поливане слой се заменя с пресен.

Профилактични лечения на доматени храсти със слаб разтвор на йод или калиев перманганат предотвратяват инфекцията, убиват вредните микроорганизми и помагат на доматите да поддържат висока устойчивост на вредители. Йодът компенсира неговия недостиг в стъблото, а съдържанието му в самия плод е добро за здравето. Разрежда йод трябва да бъде не повече от 2-3 капки на литър вода. Разтворът трябва да има неизказан цвят и да бъде леко оцветена. Напояват се с разтвор на листата и стъблото на растението 2-3 пъти месечно. Напояването може да се извърши през май и юни. Не използвайте йод по време на цъфтежа.

Калиев перманганат прилича на свойства на йод, но е от голямо значение за доматите. Тъй като добавката съдържа калий, който е необходим за изобилен цъфтеж и добро плодност, перманганатът може да се използва като самостоятелен тор. Необходимо е да се засадят само няколко кристали на прах на литър вода, докато се достигне розов цвят, след което разтворът се изсипва в спрей бутилка и се разпръсква равномерно върху цялата захапка, включително листата. Постоянен може да се полива домати в основата.

Други видове превръзки

Ако времето не е достатъчно, и доматите се нуждаят от хранене, тогава сложните торове ще помогнат. Те имат балансиран състав, който се характеризира с гъвкавост на употреба. Тези лекарства включват фертика.

Основата на тора са калий, азот, хумат, фосфор. Лекарството е подходящо за седмично напояване, идеално разтворимо във вода и дори неутрализира вредното въздействие на пестицидите. Може да се използва сух. Добавката трябва да се разрежда в строго съответствие с посочената инструкция.

 

Внимание!

Преработката на домати от насекоми и болести може да се извършва едновременно с превръзки.

Една от най-популярните добавки, използвани от по-голямата част от лятните жители, е комплексната добавка Агрикола. Агрикола за домати не съдържа вредни токсични вещества като нитрати и хлор. Може да се използва от началото на трансплантацията. Всички компоненти в състава на праха са в правилните дози. Лечението се повтаря след 2 седмици в продължение на 2 месеца.

Често градинари използват своите тайни и рецепти хранене, които дават отличен резултат.По правило повечето рецепти включват цяла смес от описаните по-горе торове. Коктейлът се оказва много питателен и има интензивен ефект. Тези рецепти са особено подходящи за домати, които са слаби и изглеждат болни.

  1. Рецепта 1. Смесете разредения пилешки тор (25 грама на половин литър течност) с 20 грама суперфосфат, разбъркайте 5 грама калиев сулфат. Разредете цялата смес в кофа, напълнена до върха с вода. Поливането на културата 2 пъти месечно с такъв състав се полива, като напояването през първите месеци след засаждането в оранжерията е особено положително.
  2. Рецепта 2. Вземете 20 грама дървесна пепел, добавете към нея 2 супени лъжици суперфосфат и 5-7 кристала калиев перманганат. Всички компоненти се разтварят във водна среда. Поливането се извършва 2-3 пъти месечно през юни-юли.
  3. Рецепта 3. 20 грама калиев хумат се разтварят с всякакъв комплексен тор, при който не се включва хумат. Допълнението може да напоява растенията, но само сутрин.

Използването на торове със сигурност има положителен ефект върху растежа на културата и позволява в процеса на отглеждане да се премахнат повечето от проблемите като сушене и пожълтяване на листата, малки неподсладени плодове, късно узряване. Всички добавки се използват не повече от 1 път в 10 дни. Между различните торове трябва да има почивка от поне 2-3 седмици. Необходимо е да се наблюдава правилното отглеждане на вещества, редовно да се разхлабва почвата и да се залива земята. Навременната грижа за реколтата несъмнено ще гарантира добрия му растеж и ще допринесе за изобилната реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Домати след засажданеДомати след засаждане

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания