меню

Отглеждане на домати 28.06.2018

Пилешки тор за домати - ключът към високите добиви

Пилешки тор

Постелята от домашни пилета отдавна се използва като тор за домати. Опитните градинари знаят, че пилешкият тор има много силно и агресивно действие, а неграмотното му използване вместо полза може да навреди на растенията. За да разберете в кое време и в какви количества това вещество може да се приложи, тази статия ще помогне.

Каква е ползата

Пилешки торПтичият тор има уникален химичен състав, подобен на някои готови минерални добавки. В допълнение към високото съдържание на азот, типично за всички видове тор, пилето съдържа много други важни микроелементи, които имат положителен ефект върху растежа и развитието на доматите:

 • калий;
 • калиев оксид;
 • фосфор;
 • фосфорна киселина;
 • калций;
 • магнезий;
 • вар.

Освен това съставът на оборския тор от "домашни птици" включва такива редки микроелементи като:

 • мед;
 • цинк;
 • сяра;
 • манган;
 • кобалт.

Характерно за пилешкия тор е, че всички тези вещества се съдържат в него, в лесно смилаема форма за доматени растения.

Предимства и недостатъци на тора

Предимствата на използването на пилешки тор включват следните точки:

 • съдържа всички необходими микроелементи за нормален растеж и развитие на доматите на всички етапи на растителността;
 • за разлика от минералните торове, не се измива бързо от почвата;
 • след прилагане към почвата има положителен ефект за още 2-3 години;
 • подобрява структурата и състава на почвата;
 • възстановява почвената микрофлора;
 • поради съдържанието на голямо количество вар намалява киселинност на почвата;
 • екологично чисти и безопасни;
 • растенията, хранени с този тор, имат повишена устойчивост към болести и неблагоприятни условия на околната среда;
 • значително ускорява узряването на доматите на храста;
 • когато се прилага правилно, увеличава добива на домати с 40%;
 • не изгаря кореновата система на растенията;
 • широко достъпна, евтина и лесна за използване.

За разлика от толкова голям брой предимства, този естествен тор има някои характеристики и недостатъци:

 • прясното не е подходящо за влизане в почвата и може да се използва само за приготвяне на инфузии или разтвори;
 • в случай на неправилно съхранение на птици, тя може да бъде източник на такива заболявания като: Е. coli и салмонелоза (опасно за хората, а не за доматите);
 • прилагане без спазване на правилата може да доведе до натрупване на нитрати в доматите;
 • не е подходящ за хранене на разсад от домати поради съдържанието на пикочна киселина;
 • при нагряване излъчва неприятна миризма, причинена от съдържанието на амоняк и сероводород, следователно торът трябва да се съхранява далеч от жилищните помещения.
 • не е подходящ за организиране на топли хребети за домати, тъй като амонякът има депресивен ефект върху растенията.

В каква форма се използват и методи на приложение

Пилешкият тор може да се използва както пресен, така и преработен. Въз основа на това е възможно да се приготви хранителна компостна смес и различни течни разтвори и инфузии.Днес на рафтовете на градинските магазини има пилешки тор в гранулите, което е много удобно за градинари, чиито парцели са разположени далеч от стопанствата. Всеки вид и метод на приложение има свои собствени характеристики, за които всеки производител на зеленчуци трябва да знае.

Как да използвате прясна постеля

Доматите принадлежат към културата, за която въвеждането на пресен тор ще направи повече вреда, отколкото полза. Поради това като основа за приготвяне могат да се използват пресни доматени отпадъци:

 • компост

За да стане разрушителната субстанция полезен тор, ще отнеме около месец и половина. Компостът ще изисква дървени стърготини. На повдигната платформа или в специален контейнер се поставя слой от дървени стърготини с първия слой, слой от отпадъци върху него и дървени стърготини отгоре. Височината на слоевете трябва да бъде еднаква. За да се скрие неприятната миризма, компостната купчина може да бъде покрита със слама или слой от почва. За 40-60 дни се получава готов тор за домати. Може да се използва както през есента, така и през пролетта. Сместа се изсушава със слой от около 3-5 см в зоната и се копае.

 

 • разтвор на растителни торове

При подготовката на инфузията трябва стриктно да се спазват пропорциите. На десетлитрова кофа с утаена вода се прави един килограм пресен пилешки тор, разбърква се добре до пълното разтваряне на оборския тор. Получената хранителна смес се прилага веднага след приготвянето. Размер на разходите за растение - един литър. Важно е да се помни, че е възможно да се нанасят течни превръзки само върху добре овлажнена почва, т.е. след силен дъжд или висококачествено изкуствено напояване.

 

Важна информация!

Въвеждането на пресен тор без преработка е възможно само през есенния период при изкопаване на хребети под доматите, които ще бъдат засадени едва следващата година. През зимата носилката ще има време да се преработи добре и ще бъде отличен тор за кучетата.

 

Как се използва суха постеля

Сухите отпадъци се получават чрез сушене на прясно на открито. За целта на слънчево място се разпространява филм или друг нетъкан материал и върху него се поставя тор в тънък слой. В сухо и горещо време, след 15-20 дни котилото изсъхва. Важно е да се предпазват екскрементите от валежите и периодично да се преобръщат.

Дръжте този тор в добре проветрени дървени кутии. Можете да го използвате за пълнене на натрошени форми или за приготвяне на инфузии.

В чист вид се използва сух тор за копаене в размер на 100 грама на квадратен метър. За да се приготви инфузионният носител се разрежда в съотношение 1:20 и настоява за два дни. За едно възрастно растение е достатъчно 700 мл течен тор.

Как да използвате пилешки тор в гранули

Гранулираните изпражнения се продават в специализиран магазин. Това е гранула с различни размери без характерен мирис. Този тор се получава чрез мигновено сушене при много високи температури. Поради това постелята е чиста от ларвите на вредителите и семената на плевелите. Нанесете го като тор, изсушен у дома. Според инструкциите, средният процент на приложение на квадратен метър за изкопаване е 100-300 грама. За приготвяне на инфузиите, гранулите се изливат с вода в съотношение 1:50 и се вливат в продължение на 24 часа. На един доматен храст е достатъчен 0,5 литра течен тор.

Как да се готви и използва течен тор

Течен тор на основата на пилешки тор е много широко използван от градинарите. Това е така, защото те са лесни за приготвяне и ефектът от използването им е забележим след няколко дни. По-рано вече бяха изброени методи за приготвяне на течни торове на основата на пилешки тор, изброяваме някои от най-ефективните:

 

 • Инфузия на котешка носилка

В барел или друг удобен контейнер, пресният пилешки тор се отглежда в съотношение 1:15. След това до половината от обема на този контейнер се добавят смачкани листа и стъбла на млада коприва. Капацитетът се предпазва от валежи и се оставя за 5-7 дни. Един доматен храст е половин литър инфузия.

 

 • Инфузия с железен витрий

Двулитровият резервоар със запълнена вода се пълни с десет-литрови кофи за отпадъци и 300 грама железен сулфат. Течният тор ще бъде готов за употреба за 10-14 дни. Железният сулфат ще елиминира неприятната миризма и ще служи като допълнителен тор.

Важна информация!

Нормата на приложение на пилешкия тор е 20-30 пъти по-малка от тази на крава или кон.

 

Кога можете да оплодите пилешки тор

Първото въвеждане на пилешки тор за домати може да бъде направено през есента при изкопаване на мястото. Това може да бъде сух тор или компост на базата на него. Разходите за консумация са споменати по-горе.

Ако през есента торовете не са били нанесени или почвата е изчерпана, е позволено да се добави сух пилешки тор директно в отворите за засаждане. Нормата на приложение е 100 грама на квадратен метър.

След три седмици е необходимо да се оцени външният вид на доматите, ако се изисква първото хранене. Ако растенията имат силни стъбла и богат зелен цвят на листата, то торенето ще бъде излишно. Това може да доведе до прехранване и угояване. Ако храстите до този момент изглеждат доста слаби, а листата започват да пожълтяват, това е сигурен знак за липса на азот. В този случай извършете първото подаване на течен тор.

Следващия път пилешкият оборски тор се въвежда за две или три седмици от второто хранене. Важно е да имате време да направите това, преди доматите да влязат в периода на цъфтеж. По това време азотът ще бъде излишен и може да причини обезцветяване и увеличен растеж на зелената маса.

В бъдеще, има смисъл да се извършва допълнително хранене само за високи сортове домати, тъй като те имат дълъг вегетационен период и, съответно, те се нуждаят от много енергия за растеж, цъфтежа и плодните по едно и също време. Определящите домати да се хранят през целия сезон няма смисъл, тъй като те бързо получават необходимата зелена маса в самото начало на сезона.

Съвети опитни градинари

 • Ако във вашата ферма няма пилета, купуването на пилешки тор е по-добре на големи птицеферми или пилешки ферми, така че има по-малък риск от придобиване на замърсен материал. Ако няма никой наблизо, по-добре е да се спрете на гранулирана форма на тор. Но в този случай е необходимо да се даде предимство на големи и надеждни производствени компании.
 • Освен това, срещу инфекция с възможни инфекции (салмонелоза, Е. coli) трябва да се предпазите, като работите само с ръкавици;
 • Не позволявайте разтвори или инфузии да попадат върху листата на доматените храсти, тъй като това може да причини изгаряне. Ако това се случи, то трябва да се измие възможно най-бързо с чиста вода.
 • Поливането на домати с течен тор е най-добре да се направи не в корена на растението, а между редовете. Препоръчва се също да се прави със сухи формулировки.
 • Винаги е по-добре да се използва слаба концентрация на тор, и ако е необходимо, да се повтори храненето.
 • Най-добре е да се съхранява свеж пилешки тор в метални бъчви в полутечна консистенция. За да се запазят възможно най-малко полезни вещества изчезват по време на складирането, оборският тор се смесва с градинска почва в съотношение 1: 1 или десет-сантиметровият слой почва се изсипва в цилиндър над тор.

Пилешката тор е достоен заместител на химически торове при отглеждане на домати. След изучаване на простите правила за употребата на този натурален продукт лесно можете да отглеждате екологично чиста реколта от любимите си зеленчуци.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Пилешки торПилешки тор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания