меню

Отглеждане на домати 29.06.2018

Каква е температурата, понасяна от доматите?

Температурата се поддържа домати

Доматът е термофилен, създаващ комфортни условия за отглеждане на разсад, но след засаждане на открито има трудности. Засаждането се извършва от средата на май до края на юни, когато времето е повече или по-малко стабилно и топло през деня, но през нощта може да има рязко охлаждане. Каква температура ще издържи културата на открито, какви ще са последиците от температурното нарушение, как да решим проблемите, възникнали през нощта в студено време? Нека да обсъдим.

Каква температура може да понася доматите на открито

Каква температура може да издържи доматитеПри градинарите няма консенсус за устойчивостта на доматите към студени щраквания. Някои твърдят, че вдигането на правилната, издръжлива разновидност за открит терен, храстите ще отнеме минус температура от 4 до 6 градуса. Но само при условие на безветрено време и кратко охлаждане, и никой не може да каже със сигурност колко дълго ще остане доматите. Други казват, че такова значително замразяване веднага ще доведе до смъртта на завода.

Практиката и експериментите на градинарите показват, че допустимата дневна температура може да бъде + 18-20 градуса, а краткосрочните - до +15. При такива условия доматите могат да понасят нощно охлаждане до +5 градуса без критично забавяне на растежа. Ранозрелите сортове не страдат от краткотрайно (до 3-5 часа) понижаване на температурата до +3 или +4 градуса, те могат да дадат плод и напълно зрели дори в кратко, хладно лято. Нулевите и под-нулевите температури са вредни за всички сортове и хибриди.

Важно е!

Засаждането на домати на открито се извършва, когато температурата на въздуха се покачи до + 22-25 градуса през деня и до +18 през нощта. Именно при такива възвишения се наблюдава правилното развитие на растението, полагането, образуването на яйчници и плодове. Студоустойчивите сортове могат да бъдат засадени, когато нощната температура не падне под +10 градуса.

Как понижаването на нощната температура влияе върху доматите?

Не можете да пренебрегвате произхода на културата, тя е южно растение. Благодарение на работата на животновъдите, тя е адаптирана към нашия климат. Но въпреки тежките постижения на учените, по-добре е да не се поемат рискове и да не се тестват дори супер-устойчиви сортове за сила при екстремни условия.

Ако храстите са претърпели силно понижение на температурата (по-малко от +10 градуса през нощта), те изглеждат здрави, това не означава, че процесите, отговорни за растежа и развитието на доматите, не са нарушени. Проблемът може да се появи малко по-късно, последствията понякога са наистина плачевни.

Възможни рискове:

 • първо, растежът се забавя и ако температурата остане в рамките на + 10–12 градуса през нощта за няколко дни, храстите обикновено спират да растат;
 • при ниски температури опрашването не се появява, това е особено забележимо, когато е облачно през деня;
 • когато нощната температура падне до 0, цветята в доматите отпадат, ако листата и стъблата започнат да умират по-долу;
 • доматите, които са постоянно изложени на студ, отслабват, имунизирани заболявания рязко пада.

Няма да игнорираме температурата на почвата. За нормално развитие земята трябва да бъде загрята до + 20-22 градуса.Когато температурата падне до +16, усвояването на фосфора и азота от доматите е сложно, случайните корени не абсорбират влагата. При условие, че почвата се затопля само до + 10–12 градуса, корените вече не усвояват никаква храна.

Как да се грижим за доматите, когато температурата падне?

Ако в района има резки колебания на температурата през първата половина на лятото, то за засаждане на домати е необходимо да се избере затворена, безветрена зона на южната страна на зеленчуковата градина, където няма сянка. Влагата на почвата също е важна, влажните зони се замразяват по-бързо, което означава, че земята трябва да е хлабава и пропусклива.

Преди засаждане изгради рамка за оранжерия - временен подслон. Първо, тя е предназначена за затопляне на почвата, след засаждане за подслон домати в опасни периоди. Рамката може да бъде метална или дървена, като полупрозрачен полиетилен се използва като покриващ материал. Височината на конструкцията се изчислява, като се вземат предвид характеристиките на сортовете домати, важно е покритите растения да не се допират до полиетилена, в противен случай ще замръзнат.

С заплахата от силно охлаждане, филмът се поставя на дъгата в 2 или 3 слоя, желателно е да се хвърлят одеяла, покривен материал, стари вещи или други парцали отгоре. За временното подслон на отделни храсти, можете да изградите индивидуални капачки от хартия или покривен материал, вторият материал да натрупва топлина за деня и да го дава на растенията през нощта. На големи парцели с домати те се затоплят с огън, разпръснати около леглата.

Важно е!

Градинските легла трябва да бъдат мулчирани. Пласт от суха трева, слама, стърготини или торф предпазва почвата не само от изсушаване, но и запазва топлината, натрупана през деня.

Общи съвети:

 • Първото поливане на домати на открито се извършва по време на засаждането, следващото след 5 или дори 10 дни. Водата се използва само топло (отоплена от слънцето), поливането се извършва изключително в основата. Ако почвата е влажна и вали дъжд, поливането изобщо не се извършва;
 • приютът обикновено е необходим само през нощта, през деня се отварят доматите, но когато дневната температура не се покачи над 15 градуса, доматите остават под филма;
 • много млади разсад, с заплахата от нощни измръзвания, можете да се пръскате цялата почва или да мулчирате, след това да извадите подслона.

Ако не сте успели да следвате прогнозата за времето и не сте покрили доматите навреме, което е довело до замръзване на малки храсти, не се отчайвайте, все още можете да ги спасите, но трябва да действате бързо. Способността да се възстанови заложена културата на генетично ниво. Как да помогнем на доматите да се възстановят:

 • преди всичко полива леглата, после всички засегнати части храст се подрязва на здрави тъкани, често трябва да се намали целия храст на нивото на земята. Доматите ще растат от спящи пъпки (в основата на листа или в основата). Леглата са покрити от слънцето, за да се избегнат допълнителни изгаряния;
 • храстите се нуждаят от вода торовеМожете да използвате урея, инфузия на птичи изпражнения или калиев хумат. Като цяло хумите помагат за възстановяването на кореновата система на растенията, засегнати от замръзване;
 • Сега трябва да провеждате листата подхрана, в такива случаи използвайте Appin (1 ампула на 5 литра вода), Tsitovit или Zircon 1 ml на кофа вода. Лечението се извършва 1-2 пъти дневно, сутрин или вечер;
 • Първите 7 дни доматите остават под филма, след това покритите се отстраняват, първо за няколко часа и постепенно увеличават времето.

Доматите се възстановяват сравнително бързо, с подходяща допълнителна грижа можете да получите доста добра реколта, но няколко седмици по-късно от очакваното.

Как да се подобри устойчивостта на домати при студ?

Frost домат може да се подобри дори на сцената подготовка на семената за сеитба, Охлаждането на предварително покълналите семена се извършва при температура от -2 до +2 градуса, за тази цел те могат да се поставят в хладилник, но не повече от 2 дни.

преди засаждане на разсад в открит теренмлади растения също се втвърдяват. Започнете процедурата 10 или 14 дни преди планираната дата за слизане.Температурата постепенно намалява до 10-15 градуса. Бушът може да се прехвърли в лоджия или да се отвори прозорец в стая с разсад, първо за 5 минути и постепенно да се увеличи времето. 3 или 4 дни преди засаждането доматите започват да се извършват на улицата, първо се слагат в сянка и постепенно се преместват на слънце. През нощта разсадът се оставя на улицата точно преди засаждането.

Преди и след засаждане на домати, не забравяйте да следвате прогнозата за времето, не прехвърляйте разсад на открития терен преди препоръчания период и не бъдете мързеливи, за да покриете леглата по време на опасни периоди. Доматите, които са пострадали от студа, могат да бъдат спасени, но тогава трябва да пожертвате част от културата, да добавите допълнително внимание. Не забравяйте за предпочитанията на културата, създайте най-благоприятните условия за нея и няма проблеми за доматите ще бъде ужасно!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Температурата се поддържа доматиТемпературата се поддържа домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания