меню

Отглеждане на домати 26.06.2018

Образуване на храст от парникови домати в 1-3 стъбла

Как се оформят доматите

Отглеждането на домати се извършва от всеки, който разполага с поне малко парче земя. Особености на грижите се различават в зависимост от селскостопанската технология на избрания сорт, но има и общи проблеми, които включват предимно образуването на доматени храсти в поликарбонатна оранжерия.

Образуване на домати, защо това?

Формирането на доматени храсти трябва да се направи, за да се повиши имунитета на растението, да се увеличи обемът на културата и да се подобрят качествените характеристики на плода.

Най-често доматите се оформят в един, два или три стъбла. За да направите това, се проведе pasynkovanie или отстраняване на нежелани процеси, които вземат енергия и енергия от централата и не позволяват да се развие напълно.

Няма нищо трудно в pasynkovanie. Просто трябва да се научите как правилно да идентифицирате доведен син от основното кълнове. Излиза от същия листов синус, но е само малко по-висок от основния и няма зачатъци на яйчника.

Премахване на доведен син трябва да бъде много внимателно с ръцете си или с ножица. По време на процедурата е важна пълната стерилност. Безотговорността може да стане причина за инфекция насаждения от гъбички и други инфекции и водят не само до значително намаляване на добива, но дори и до смъртта на насажденията.

Това е важно!

Отрежете един ненужен процес трябва да бъде много внимателно, или по-скоро не трябва да се отреже, но внимателно, тъй като те са, нарязани с нокти. В същото време върху стеблото трябва да остане кълнове от около 5 mm. Ако премахнете пасика в непосредствена близост до главното стъбло, можете да причините много сериозно нараняване на растението. И все пак получава сериозен стрес.

 

Как и кога да се извърши формирането на храста?

След 2-3 седмици след пресаждането на разсад от домати в градината, можете да започнете да образувате храст. Веднага трябва да реши какво ще бъде Буш. Ако дръжката е една, разстоянието между доматите трябва да бъде 80-100 см, ако планирате да оставите две или повече стъбла по храста, поставете ги на разстояние най-малко 1,5-2 метра.

В противен случай растенията просто нямат достатъчно хранителни вещества и влага от почвата, както и светлина и въздух.

Важно е!

Pasyoning в ранна сутрин в горещо и сухо време, така че нарязани може да се лекува до вечерта, а също и лечение на рани с калиев перманганат за предотвратяване на инфекция с вируси и гъбични инфекции.

Първият доведен син се оформя под първата четка. Ако има една дръжка, тя трябва да бъде отстранена, както и всички допълнителни кълнове, които се образуват в бъдеще.

Ако образуването ще се извърши в две или повече стъбла, то това остава. В бъдеще ненужните процеси се премахват веднъж седмично в продължение на 10 дни. Те не трябва да достигат височина повече от 5 см, в противен случай ще има прекалено голямо напрежение за растението.

Как да се образуват храсти в два стъбла?

Първият доведен син е оставен на главното стъбло, ако доматен храст се формира в две стъбла. Тази процедура може да се извърши с всякакви сортове домати, за да се увеличи добива.

Наистина, тази техника помага. Само ние трябва да имаме предвид, че двата стъбла ще изискват толкова пространство, колкото две храсти. Първите стъпки напускат и всички долни листа и следващите горни процеси се отстраняват.Трябва да се внимава да се обвържат дръжките и да се поддържат сигурно.

Също така, ако говорим за образуването на две стъбла неопределени сортовеможе да се наложи да прищипете точка на растеж върху всяка от тях. Те достигат височина от 3 метра или повече и това може да им попречи да узреят напълно.

Видео: Как да оформяте домати в оранжерията?

Отглеждане на домати в оранжерията има характеристиките на образуването на храста. Оптимално, ако има едно или максимум две стъбла. Не забравяйте да вземете под внимание реквизитите и как да бъдат вързани.

Трябва също така да планирате предварително местата за разтоварване на разсад. Доматите в оранжерията и така страдат от липса на въздух и светлина. И ако те да засадят твърде дебел, резултатът ще бъде буйна листа, но за реколтата няма да има смисъл.

Как да създадем детерминистични четки?

образуване на храст от определящи доматиДетерминантни домати спиране на развитието след образуването на 3-5 четки. В същото време височината им може да бъде 50 и 150 см. Възможно е изобщо да не се докосват до тях и дори да не се провежда стълба. И можете да увеличите добива като направите храст от 2.3 и дори 5 стъбла. Ако всичко е направено навреме, е напълно възможно да се образуват до 5 яйчника на всяка дръжка. Но за това трябва да оставите само най-силните доведени деца, не забравяйте да прищипете точката на растеж на всяка дръжка и да събирате плодовете веднага щом узреят, но не можете да узреете, така че останалите сили за развитие ще бъдат достатъчни.

Образуване на неопределени сортове

Образуване на неопределени доматиНеопределените домати най-често се оформят в едно и две стъбла. За да направите това, в първото изпълнение, те са засадени на разстояние 80-100 см един от друг, а във втория - до 2,5 метра един от друг. Този подход ще помогне да се избегне сгъстяването на насажденията и ще осигури на всяко растение достатъчно количество светлина, въздух и влага.

Ако храстът се образува в едно стъбло, това означава, че отстраняването след първото доведено дете се извършва веднъж седмично. Вие също трябва да отрежете всички излишните листа на дъното на растението, във времето, за да премахнете пожълтели или тъпи.

При образуването на две стъбла остава първият доведен син и всички следващи се отстраняват, както и ненужни листа.

Своевременното образуване на доматен храст може значително да увеличи добива, стимулира имунната система на растението, подобри вкуса на плодовете, техния външен вид и други качествени характеристики. Преди засаждане, не забравяйте да се запознаете с изискванията за сорта и препоръките, обсъдени в статията. Само с спазването на всички правила ще се постигне оптимален резултат.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Как се оформят доматитеКак се оформят доматите

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания