меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.06.2018

Ако доматите жирут, какво да правя?

Листата от домати

Понякога здрави и здрави доматени храсти не оказват плод. Това показва, че растението се угоява. Какво да направите в тази ситуация и как да се справите с проблема, можете да научите от статията.

Признаци на угояване на домати

Дебели доматиДоматите могат да започнат да се угояват в условията на открита почва и в оранжерията. Но по-често се случва във втория случай. Опитните градинари с един поглед могат да определят патологията. Начинаещите, от друга страна, често се радват на мощни растения и започват да се грижат за тях още по-усърдно, без да вземат предвид нормите на хранителните вещества и поливането. И едва тогава, когато яйчниците започнат да се появяват, неопитни градинари осъзнават, че нещо не е наред.

Интересно!

неопределен Захранвам растенията много по-често от детерминантите.

За угояване домати показват удебелени стъбла на растения, както и уплътнени и усукани листа. Заводът активно увеличава зелената маса. Понякога храстите престават да се развиват. Яйчниците се образуват бавно или напълно отсъстващи. Добивът на такова растение е значително намален.

Причини за смазване

Често причините за угояването на доматите се крият в погрешната грижа за културата. Но за да не се повтаря грешката, трябва да разберете какво точно е било направено погрешно.

 1. Високата влажност и липсата на слънчева светлина е една от най-честите причини за отглеждане на домати в оранжерия. Но нещо е, че растенията са засадени твърде близо един до друг, те сянка на съседните храсти и лошо вентилирани.
 2. неправилен оплождане може да провокира тази патология. Например, някои градинари не знаят, че въвеждането на пресен тор е неприемливо. Също така, не се препоръчва въвеждането на азот на етапа на формиране на плодовете, тъй като този елемент е отговорен за растежа на зеленината. Използва се само в началото на вегетацията.
 3. Неспазване на сорта агротехника. Това важи най-вече за неопределените домати, които се нуждаят от редовно премахване на пасинките и растеж на щипка.
 4. Прекомерното поливане може да повлияе неблагоприятно на растенията, тъй като в този случай всички сили отиват за развитието на кореновата система, а образуването на плодовете на силите вече не остава.

Превантивни мерки

Както при всяко заболяване, угояването на доматите е по-добре да се предотврати. Първо, необходимо е да се спазва препоръчаното разстояние между растенията по време на засаждането. От първите дни на разсад трябва да се осигури достатъчно слънчева светлина. На възрастни храсти периодично изтънява листата, от едно растение те сълзене няколко листа седмично. Също така не забравяйте pasynkovanii, за определящ растенията премахват по-ниските листа преди първата четка. Необходимо е също така отговорно да се подхожда към напояването, да се полива растенията само след като горният почвен слой е изсъхнал, не е възможно да се надвишава доматите.

При отглеждане на домати в оранжерията, тя трябва редовно да се излъчва, за да се нормализира влажността. Можете също да мулчирате почвата, тя ще намали количеството на поливане и ще предпазите растенията от плевелите и появата на патогенна микрофлора. Преди да проведете превръзка, трябва внимателно да проучите информацията за времето на приложение и необходимите вещества за доматите. Азотсъдържащите вещества допринасят само в периода на активен растеж, в умерени количества.По време на периода на цъфтеж това вещество се изключва.

Как да се справим с изгарянето на мазнини?

За да елиминирате успешно проблема, първо трябва да откриете причината. Когато се разкрие, можете да пристъпите към действие.

 • правилно напишете графика за приготвяне на превръзки;
 • намали до минимум напояването;
 • при вземане на поташ добавки е необходимо да се има предвид, че е препоръчително да се използват само в началото на цъфтежа;
 • Доматите за угояване могат да се пръскат с фосфатни торове;
 • отговарят на селскостопанските сортове;
 • избягвайте колебанията в температурата на въздуха;
 • елиминират азотните торове;
 • Разредете листата на храста;
 • Изрязване на долните стъбла.

За торене на почвата при угояване могат да се използват: калиев нитрат, дървесен пепел, калиев хлорид или монофосфат, както и магнезиев сулфат. Можете също да използвате суперфосфат, той потиска образуването на зеленина и насърчава залепването и растежа на плодовете. Основното нещо е да се подготви правилно разтвор за хранене, за това имате нужда от 12 литра вода при стайна температура и 3 супени лъжици. лъжици тор. Те се напръскват с домати или се поливат в корена, като се използва литър вода на храст.

заключение

Уголемяването на доматите е огромен проблем за градинаря, защото от нея можете да загубите реколтата. Следователно, когато купувате семена, трябва да се научите как да се грижите за този сорт. При спазването на селскостопанския инженеринг и правилното прилагане на торове проблемът няма да възникне. Но, и ако доматите вече са започнали да се угояват, трябва незабавно да предприемете действия.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания