меню

Отглеждане на домати 6.07.2018

Сух закон за доматите (метод Казарин)

Отглеждане на домати без поливане

Всички обичани домати са много чувствителни към поливане и просто умират в суха почва. Как да получим прилична реколта от зеленчуци, ако няма време или възможност за това? Съвети и препоръки на градинари, които се опитват да приложат на практика метода на отглеждане на домати без глазураще помогне на любителите на зеленчукопроизводителите да получат максимален добив с максимални разходи.

Правила за отглеждане без поливане

За да получите прилична реколта без вода, трябва да следвате някои правила:

 • при засаждане на разсад на постоянно място, трябва да прищипва всички листа, оставяйки 2-3 apical;
 • при засаждане на млад разсад от домати в почвата, дълбочината на засаждането му не трябва да надвишава 6 cm;
 • в случай на излагане на корените при разсаждане на разсад, използвайте глинен говорещ за запазване на влагата;
 • след вграждане в почвата на млади храсти, не забравяйте да използвате мулч със слой от най-малко 15 см, като го поръсите в процеса на растителност три пъти.

Най-голямата грешка в отглеждането на домати е, че всеки градинар се опитва да прекомерно овлажнява почвата под растенията. Ако корените на разсад често получават вода - те не показват активност, нараства само 25-35 см над сезона.

Благодарение на изследванията на биолозите се оказа, че корените на растенията остро усещат спад на влагата в почвата, достигайки до точката, в която тя е повишена. Ето защо, оставяйки доматите без поливане, им се дава възможност да разширят коренния си прът на дълбочина от два метра. Заводът започва самостоятелно да получава необходимата влага от подземните води.

Технология на отглеждане

Методът на отглеждане на домати без поливане може да изглежда доста съмнително. Въпреки това, според градинарите, които го прилагат на практика, успешният резултат е гарантиран.

Метод на разсад

Използвайки този метод, доматите могат да се отглеждат на всякакъв вид почва. Поливането на растенията е необходимо само по време на изливането на плодовете.

 1. След като сте притиснали всички долни листа на младите разсад, оставете 3 апикални.
 2. Изкопайте дълбочина 30-40 см, добавете по 15 г суперфосфат и 15 г калий.
 3. Разсад, засадени под наклона на апикалната част на север.
 4. Засадени растения поливат обилно, добавяйки 6-7 литра вода под всеки храст. Завържете коловете.
 5. Поставете мулч, който може да се състои от: слама, сено, миналогодишната зеленина, прясно нарязана трева, смесена със солена нитра от дървени стърготини, добре развалена, ронлива лопен. Покриващият слой трябва да бъде 15-30 cm.

След пълното оцеляване на разсадите, растенията без поливане ще започнат активно да търсят средства за оцеляване, като разпенват коренния ствол по-дълбоко и по-дълбоко.

Важно е!

Основното нещо в периода преди началото на изливането на плодовете не е да полива доматите, а да бъдете търпеливи, изчакайте процеса на техния активен растеж! След две седмици доматите ще започнат да възстановяват бледи растителна маса, която се разширява пред очите ни.

предимства:

 • спестяване на вода и труд;
 • увеличаване на захарта в плодовете.

недостатъци:

 • забавя узряването на зеленчуците за 2-2,5 седмици.

Няма метод на разсад

Коренната система на доматите, отглеждани без разсад метод има по-мощен и по-дълъг стволови. Латералните клони на корена на такъв домат достигат дължина от около 150-170 cm.

 1. Засяване на зеленчукови семена за производство през първото десетилетие на май на подготвените бразди.
 2. След прераждане на растенията на втората или третата двойка истински листа, изрежете културите, оставяйки по един разсад на всеки 50 cm.
 3. Хребети на домати мулч листа или плевели, не вода до образуването на плодове.

С този метод на отглеждане, коренът ще покълне до максимална дълбочина, самостоятелно се снабдява с вода.

предимства:

 • изграждане на мощна коренова система;
 • устойчивост на суша и болести.

недостатъци:

 • необходимостта от голям брой семена.

Популярни сортове, устойчиви на засушаване

Животновъдите са оттеглени от суша хибриди и сортове, които развиват мощна коренова система. Такива домати ще бъдат отличен вариант при избора на сорт за отглеждане без поливане:

 • Розов слон;
 • Чудото на Земята;
 • Hector F1;
 • Maestro;
 • Petraross F1;
 • V .;
 • Кентавър;
 • любим;
 • валс;
 • Титаник;
 • Розова Андромеда F1;

Отзиви

Градинарите, които са опитали метода „сух закон“, споделят впечатленията си за домат:

Лидия Томск.

Миналата година тя проведе експеримент: някои от доматите се поливаха, както обикновено, и за 30 храсти реши да приложи „сухия закон“. Не се налива вода под храстите до началото на зреенето. В резултат на това доматите бяха малко по-малки напоени, но имаха ненадминат вкус. И сокът от тях се оказа по-наситен и сладък!

Марина Ростовска област.

Съпругът ми и аз купихме къща. На което дори нямаше кладенец. Но аз исках да растя нещо! След като прегледах Интернет за нестандартни подходи към аграрната технология, попаднах на статия на автора Казарин за коренното стимулиране. Признавам, съпругът ми каза, че съм луд и пропилях силите си.
С настъпването на топлина младите разсад пострадаха много. След известно време обаче храстите оживяват и нарастват. В края на лятото започнахме да събираме плодове - месести, плътни и сладки. Съседите, виждайки моите сухи легла с прилична реколта, сега също отглеждат зеленчуци по този начин.

Когато няма възможност и време да се даде достатъчно време на градината, методът на отглеждане на домати без поливане е успешен експеримент без много усилия.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 4,33 от 5)
Зарежда се ...
Отглеждане на домати без поливанеОтглеждане на домати без поливане

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания