меню

Отглеждане на домати 27.06.2018

Вода домати правилно, съвети от опитни градинари

Водните домати

Доматите са зеленчуци, които се отглеждат на почти всяка градина. За да се получат добри добиви, е необходимо да се извърши правилната процедура за напояване. Но не всеки знае как да “правилно” напоява растенията от домати, които растат на прости легла без подслон, за да събере вкусни и висококачествени зеленчуци. Това ще разкаже следната статия.

Защо е важно да се поливат доматите правилно

Водните доматиМного зависи от навременността и спазването на нормите за напояване в различните периоди на развитие на доматите. Така че, ако паслицата ще изпита липса на влага, това е изпълнено със следните последици:

 • растежът и развитието ще бъдат много по-бавни от установените срокове;
 • може да има масивно падане на цветя и липса на яйчници;
 • вързаните домати ще растат бавно и ще наддават на тегло;
 • плодовете ще бъдат много по-малки, отколкото е типично за сорта.

Ако в почвата има излишък на влага, могат да възникнат други проблеми:

 • Доматите ще започнат да се угояват и в резултат ще престане да цъфти;
 • съществува висок риск от болест на гниене на корен;
 • значително се увеличава риск от фитофтора и други гъбични и вирусни заболявания;
 • кожата на плода започва да се напуква;
 • вкусът е значително намален, вкусът става воден.

Как да се полива по-добре: методи за поливане

Днес, благодарение на постиженията на науката и усилията на градинарите, има много начини и специални устройства за организиране на напояването на доматите. За доматите, които растат на открито, най-подходящи са следните:

Поливане на леглата през каналите (бразди)

Опции за поливане на браздаПрост и достъпен начин за всеки, с минимални разходи. Подовите канавки се правят по храсти от домати по храстите. По-добре е да има три от тях: две по краищата на градината и една в пътеката. Маркучът с вода се побира в един от тези жлебове (по-добър от средния) и водата отива, докато се запълнят трите канала.

Най-добре е да се подготвят напоителните бразди предварително, дори преди да се разсадят разсад в градинското легло. За да направите това, те се нарязват на разстояние от 130-140 cm, а храстите се засаждат от двете страни на тези канавки.

С течение на времето водата постепенно ще разруши каналите за поливане, а доматите ще растат активно. За да запазят дизайна на напояването и да се предпазят от излагане на корените, растенията растат, докато растат. По правило две или три херметизации за сезон са достатъчни.

Капково напояване

Този метод се счита за един от най-добрите и най-надеждни, но за неговата организация е необходимо да се работи. Има два възможни варианта:

 • закупуване на система за капково напояване за фабрично производство;
 • изграждане на домашна поливна система от обикновени пластмасови бутилки.

В първия случай е необходимо само правилно да поставите капковите тръби и регулируемите капкомери в градината заедно с доматените храсти. Обикновено такива системи са оборудвани с таймер, с който можете да програмирате времето за подаване на вода.

Вторият вариант е много по-евтин, но изисква някои разходи за труд. Състои се в следното.В близост до всеки храст на разстояние 15–20 cm от стъблото, пластмасовите бутилки се изкопават с главата надолу, на дълбочина 10–15 см. Преди това се извършват следните подготвителни работи:

 • Бутилките се приготвят приблизително в същата степен, в която растат доматените храсти в градината. Обемът на контейнерите може да е различен, но двулитровите контейнери са по-подходящи.
 • Дупки се пробиват в капачките на бутилките с горещ нокът. За леки песъчливи и песъчливи почви са достатъчни две или три дупки, за тежки глинести почви са необходими четири или пет дупки. За да не може впоследствие земята да запуши тези дупки, капакът е увит с парчета от найлон (от стари найлонови чорапогащи).
 • Дъното на бутилката се отрязва напълно или се оставя под формата на капачка, за да се избегнат отломки и за по-малко изпаряване на влагата.

При поливане бутилките се пълнят с вода. Много е важно да се гарантира, че течността напуска почвата постепенно, а не веднага веднага след поливане. Ако това беше отбелязано, капачките на бутилките трябва да бъдат променени и броят на отворите или техният диаметър е намален.

Подобно капково-подпочвено напояване има следните предимства:

 • водата тече директно към кореновата система на растенията и равномерно;
 • влажността на въздуха не се увеличава, което е от голямо значение за превенцията гъбични болести по растенията;
 • спестяване на количеството течност, време и усилия за вода.

 

Съвет!

Днес в продажба има дюзи на пластмасови бутилки, особено за радикално поливане. Те имат формата на остър конус, с единия край са завинтени на врата, а вторият има малка дупка. Много по-лесно е да се инсталират бутилки с такива дюзи, отколкото да се слагат в бутилки, а за кореновата система на доматите е по-безопасно.

 

Честотата и скоростта на напояване на доматите

Честотата на напояване, както и разходът на вода зависи от няколко фактора. Първата стъпка е да се съсредоточим върху нуждата от растения за влага, в зависимост от фазата на развитие. Също толкова важни са метеорологичните условия и особеностите на някои сортове. Имайки предвид всичко казано по-горе, можете да изберете оптималния график за напояване на зеленчуковите насаждения.

Поливане след разсаждане на цветни лехи

Има различни мнения за това как да се напояват доматите веднага след разсаждане в земята. Някои агрономи смятат, че поливането през този период трябва да се изключи за 10-12 дни. Но е важно да се засадят храстите в силно хидратираните засаждащи ями, т.е. чрез засаждане "в мръсотията". И през следващите две седмици се извършва само така нареченото „сухо потапяне“, т.е. разхлабване.

Но преобладаващото мнозинство от специалисти и опитни градинари все още са склонни към факта, че в първите дни след разсаждане на доматени растения, напротив, необходимо е увеличено количество влага. Това ще улесни пренасрочването на промяната на условията на живот и по-голяма вероятност да се установят на ново място. Затова се препоръчва да се напояват растенията всеки ден за първите 12-14 дни. Разходна норма в същото време 1-2 литра на храст. В бъдеще поливането се намалява до веднъж на всеки пет дни. Нормата в този режим - 10 литра на квадратен метър.

Поливане по време на цъфтежа

Поливане след разсажданеМного е важно доматите да се поливат правилно през този период. Правените грешки могат да бъдат доста скъпи и да ви отнемат реколтата. Основното правило за поливане на цъфтящите домати е да се полива щедро, но рядко. Оптимумът се счита за поливане веднъж на седем дни, при скорост 3 литра на храст. Важно е да не се допуска прекомерна влажност. Това ще доведе до падане на цвета, още повече, овлажненият прашец не може да се напръсква, както се очаква, което означава, че опрашването няма да се случи и плодовете няма да бъдат вързани. За да се избегне увеличаването на влажността на въздуха, почвата върху леглата от домати трябва да бъде покрита със слой от мулч, например слама. Това ще предотврати бързото изпаряване на влагата. При организирането на система за капково напояване не възникват проблеми като прекомерната влага.

 

Важно е!

Ако е облачно и дъждовно по време на цъфтежа, доматите трябва да бъдат подпомогнати за опрашване. За да направите това, сутрин храстите или клонките с цвят леко се разклащат.

 

Поливане по време на плодните

Веднага щом зелените храсти се оформят на храстите, влиза в сила друго правило за напояване - в никакъв случай почвата не трябва да се изсушава. За това засаждане се напоява два пъти седмично, докато разходът е 4-5 литра на храст.

Ако обаче обстоятелствата са били такива, че поливането не е било извършено навреме и почвата на леглата е изсъхнала, скоростта на напояване се намалява до един литър на растение. В противен случай храстите ще започнат да поглъщат влага, което ще доведе до проливането на прясно обвити плодове и напукване на зеленчуци, които вече са достигнали големи размери. Следващото поливане се извършва съгласно обичайните норми.

Друго тъжно последствие от неправилно и прекомерно поливане по време на плодните е поражение на доматите апикална гниене.

Особености на напояването на доматите от вида на техния растеж (определящ и недетерминантен)

Поради различната продължителност на вегетацията, поливането на детерминантите и неопределените домати е малко по-различно. Така че, когато се отглеждат нискорастящи сортове на открито, скоростта на напояване след образуването на яйчниците е значително намалена и преди прибиране на реколтата, те спират напълно. Поради факта, че плодовете на тези домати узряват почти едновременно, растението вече не се нуждае от увеличено количество влага. Ако продължите да напоявате насажденията по същия начин, както преди, това ще доведе до напукване на плодовете и ще ги направи воднисти. Освен това, прекомерната влага увеличава риска от гъбични заболявания, като например късната болест.

С високи домати ситуацията е различна. Натоварването върху неопределени растения от началото на плодните насаждения е много голямо, тъй като едновременно се извършват няколко процеса: растеж на лозя, цъфтеж, образуване на яйчници и натоварване на плодове. Съответно, необходимостта от влага е много голяма. Ето защо, по време на активно плододаване, поливането се извършва на всеки четири дни, а дебитът е около една кофа вода на храст.

Основи на висококачественото напояване на доматите

Съществуват общи правила за поливане на доматите на открито. Изброяваме основните:

 • Доматите се страхуват от поливане с твърда вода, в резултат на което могат да развият заболяване като хлороза. Можете да го омекотите по следния начин: стойте три дни или добавете дървената пепел (100 грама на 100-литров барел вода).
 • Напояването се извършва или рано сутрин, или не по-рано от четири часа преди залез.
 • Не е препоръчително да се разхлабва, препоръчва се тази процедура да се замени с мулчиране.
 • При температура на въздуха под 10 градуса поливането е забранено. Растенията са наситени с влага от въздуха.
 • Не позволявайте на капки вода да попаднат на съцветията на растението, неговите плодове и листа.

Поливане по време на топлината

Въпреки факта, че доматите са южно растение и топлолюбиви, те толерират топлината доста трудно. В горещото време е за предпочитане поливането да става вечер. В този случай, през нощта, растенията ще имат време да бъдат наситени с влага. Като последна мярка, доматите се напояват рано сутрин, докато слънцето не е активно. Ако не можете да напоите растителните легла сутрин или вечер, по-добре е да не правите това изобщо.

При критични температури се случва след сутрешното поливане вечерта земята отново да се изсуши. В този случай провеждайте допълнително поливане за вечер. Но експертите препоръчват избягването на такива ситуации, като мулчира почвата в градинските легла.

Що се отнася до честотата на напояване, при горещо време е необходимо да се извърши процедурата два или три пъти седмично. Нормата на консумация, в зависимост от вида на доматите и плодоносната фаза, е 3-5 литра на храст.

Съвет!

Определете дали е време за извършване на напояване може да бъде на външния вид на растенията: листа увялен или пресен, както и течливостта на почвата.

 

След като изучавахме простите основи на поливането на домати, които растат без подслон на открито, всеки, дори най-неопитният градинар, ще може да отглежда силни, здрави растения и да получи добра реколта. За максимални добиви, изберете зонирани сортове домати, предназначени за отглеждане на открито.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Водните доматиВодните домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания