меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 21.07.2017

Прахова мана се бори на домати с народни средства

Малка роса на домати. Фото. Как да се бием?

Болестта унищожава културата и мотивацията

Така че, от темата на статията е ясно какво заболяване ще разглобяваме днес - това е брашнеста мана по доматите, тя е на снимката. Как да се борим, какви знаци и какво да направим, за да спасим плодовете, докато не се отровим с химикали - за това ще говорим. Малената роса е коварна болест, тя засяга не само доматите, но и други култури и често цветя.

Гледката на леглата става скучна, но тази болест има един плюс, добре, ако можете да го наречете така, лесно е да се определи росата. Той наистина прилича на разцвет на брашно, сякаш някой е поръсил леглата, а някои от листата са били оцветени. Но ако времето не предприеме действие, първо можете да загубите листата и след цялата реколта.

Как изглежда прахова плесен?

Бактерии, вируси, гъби причиняват заболявания. Последните са причина за днешната болест. Гъбите растат на повърхността, след което върху листата се появява течност, поради което се нарича роса. Заболяването може да засегне не само зелената част, но и самите плодове, след което те започват да се пръскат, гният. Стъблата и цветята започват да потъмняват, под кожата на доматите могат да се видят кафяви петна, първоначално доматите са плътни, след като растат и станат меки.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Важно е!

Ако забележите първите признаци на нападение, тогава спешно е по-добре да отстраните заразените части и да започнете да действате с помощта на търговски препарати или популярни методи.

Лечение на плесенна мана по домати

Преди това хората са отглеждали култури и няма лекарства за стимулиране на растежа, унищожаване на вредители, борба с бактериите. Всички изходи бяха претърсвани с помощта на различни популярни методи. Те не са загубили своята ефективност, но са загубили своята значимост. Това е така, защото магазините изобилстват с различни химикали, което помага за бързото решаване на проблема, но в стремежа към време забравяме за опасностите. Пръскането на химикали, ние не можем да разчитаме на екологично чиста култура. Къде е по-добре да опитате народните методи. За тях и четете нататък.

Содни разтвори

Сода руини гъби, тя може да се използва за лечение на заболявания на хора и растения. Така че, налейте пет литра много гореща вода, налейте една супена лъжица със слайд от сода, а след това разтривайте малко парче сапун. Содата трябва да бъде погасена, сапунът трябва да се разтвори, разтворът да се охлади. Напръскайте ги в храстите сутрин или вечер, но не в горещината, на всеки три дни, докато болестта отстъпи.

Важно е!

Не само обработвайте храстите, но и почвата наоколо.

суроватка

Тя покрива листата, като не позволява гъбичките да растат и да се размножават. Плюс това, при допълнителни разтоварвания на тор. Пръскането се извършва на всеки три дни, това ще отнеме 3-5 пъти. Пропорциите са 1:10, т.е. разредете литър серум в кофа с вода.

Бордоска смес и син витриол

Тези две средства добре помагат от заболявания, служат за превенция. Първият се разрежда с кофа вода - 100 грама, втората - 200 грама на кофа вода. Разбира се, желателно е лечението да се извършва не само когато вече сте забелязали поражение, но и за първи път две седмици след засаждането на разсад в земята или в оранжерията.

Вижте също: Топ дресинг домат по време на цъфтежа и плодове

Важно е!

Ако растенията започнат да боли, тогава те обработват не само почвата си, но и района около него и оранжерията. Също така е важно винаги да се наблюдава сеитбообращение.

пепел

Пепел отдавна се използва за лечение на болести по растенията и като тор. Затова винаги е по-добре да го подготвите предварително преди началото на летния сезон. Най-доброто решение за пепелта е това, което стои една седмица. Но през това време вашето кацане може да пострада много. По-добре е инфузията да е под ръка, да се използва за превенция, а ако храстите ви са здрави, то може да се излее просто в почвата като храна и като средство за паразити. Разредете един литър пепел до кофа с много гореща вода, оставете я да стои. Ако не можете да изчакате, използвайте разтвора веднага след охлаждането му.

Важно е!

Прахообразната роса може да предизвика висока влажност в почвата, удебеляване на насаждения, плевели, липса на хранителни вещества или излишък от тях, а именно излишък от азот. Гледайте градината си.

Калиев перманганат

Отлично това решение унищожава всички гъби, бактерии. 2,5 грама се разделят на кофа с вода и лечението се провежда сутрин или вечер веднъж на всеки пет дни, докато заболяването отслабне.

чесън

Чесънът отдавна е ценен за способността си да се бори с цялата патогенна среда. Ние го използваме, когато се разболяваме, но можем да го направим дори когато нашата градина страда. В същото време чесънът не понася много вредители от насекоми. Какъв голям плюс, защото болестите и паразитите са в състояние да отричат ​​всички усилия за месеците през сезона и да лишават реколтата.

Взимат се 2-3 глави чесън, натрошават се с блендер или просто се натрошават през чесън. Всичко се излива с два литра вода, а инфузията струва два дни, за предпочитане, и почвата се отделя и растенията се напръскват.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Инфузия на вратига

Растението е известно със своите лечебни свойства, не я харесват като чесън паразити. 30 грама суровина се налива с топла вода - 10 литра. Нека се изправи, след което кофата на инфузията трябва да се свари на огъня, да се охлади и да се използва за обработка.

Съвет!

Можете също да използвате брашнеста мана на домати като мярка за контрол не само на народни средства, но и на биологични продукти като Epin и Immunocytophyt, Fuzaxin, Baktofit, Gumat, Monofilin.

Тези методи могат да помогнат за справяне с болестта, но трябва да действате навреме и бързо. Не се колебайте, в противен случай ще трябва да приложите химия или да махнете храстите напълно.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания