меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 4.10.2017

Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

защо листата от домати стават зелени в оранжерията и как да се справят с нея

Говорейки за неприятните моменти в живота на летния жител, имаме предвид метеорологичните условия, които не винаги се харесват, безплодието на почвата, атаките от насекоми, разбира се, болести, които могат да лишат културата напълно. И днес ще говорим за много често срещан проблем - листата от домати стават жълти и сухи в парникови условия. Защо се случва това, какво да правим, да разберем.

Трябва ли да се тревожа?

Много от новодошлите в дачния бизнес вярват, че растенията в оранжерията са в идеален климат. Те са убедени, че реколтата просто не може да бъде рекордна, плодовете не могат да бъдат малки, защото няма вредители, оранжерията е основно затворена, няма болести, които да се предават от съседския парцел. Разбира се, метеорологичните условия в оранжериите са много по-добри, отколкото ако доматите се отглеждат на улицата. Но толкова често се случва, че един ден проблемите започват и мнозина се чудят защо. И тези проблеми са много, много различни, но ние анализираме въпроса защо листата на доматите пожълтяват.

За какво трябва да се тревожа, мисли за лятото? Тук отговорът е двоен - да и не. Но последният вариант може да бъде само когато листата на разсад на дъното суха, отпадат, но в същото време самите храсти се развиват активно, новата зелена маса се разраства изобилно. Само в този случай не можете да се притеснявате, тъй като това е напълно естествен процес. В други случаи трябва да потърсите причината и да разрешите проблема.

Вижте също: Характеристика на доматите и описание на сортовата снимка

В същото време, навременността на мерките е много важна. Ето защо, ако видите, че разсадът ви започва да променя цвета на част от листата от ден на ден, да ги сгъвате, да ги усуквате, тогава не трябва да се надявате, че всичко ще мине само по себе си, защото причините могат да бъдат сериозни. Сред тях са опасни болести на доматите, които ще доведат до заразяване на всички домати в оранжерията, освен това ще застрашите посевите и културите, които страдат от подобни заболявания.

Защо листата могат да пожълтяват в оранжерия?

Неправилна грижа

Има много причини и това е едно от най-често срещаните. Така че, оранжерията е добро място за отглеждане, но тя може да бъде идеална само с подходяща грижа. Трябва да спазвате режима на поливане. Ако разсадът няма достатъчно влага, тогава те естествено ще изхвърлят част от листата, за да я запазят и да не умрат. Но ако наводните разсад, ефектът може да бъде същият. Това означава, че листата ще паднат, храстите станат по-малки и по-тънки. Всичко е добро в умереността.

Методи за решение:

 • всичко е просто - полива се само когато почвата изсъхне, няма блато и много мокра земя ден след ден;
 • задължително разхлабване за достъп на кислород до кореновата система, разрушаване на патогенната среда и ликвидиране на застояла влага;
 • проветряване на оранжерията всеки път след поливане.

Основно увреждане

Доматите понасят трансплантацията и бране много добре, те се адаптират бързо, но само ако корените им не са повредени или са потиснати от малък капацитет. Слабата коренова система просто не може да извлече максимална полза от почвата, влагата и да захрани надземната част. Растението започва да изхвърля зелената маса, за да възстанови основата си - корените. Ето защо, листата от домати пожълтяват и след това започват да падат.

Методи за решение:

 • Не изпадайте в паника, но изчакайте растенията да натрупат сила, увеличите аксесоарите и зелената маса ще се възстанови. Има време за това, защото в оранжерията времето за отглеждане е много по-дълго;
 • Можете самостоятелно да премахнете някои от болните, жълти, усукани листа, за да помогнете на храстите да се възстановят по-бързо.

 

Важно е!

Ако решите да отрежете част от листата, а след това използвайте стерилни ножици, процедурата се извършва сутрин или вечер в хладно време.

 

Липса на хранителни вещества

Бедните почви не могат да дават храна на културите, а доматите се повлияват много добре, за да се хранят. Ако корените нямат нищо за изхранване на зелената маса, която в доматите винаги е доста богата и мощна, тогава е логично, че надземната част започва да страда. Много често, говоря за фуражите по време на отглеждането на домати, те говорят за минерални торове, но акцентът е върху факта, че в състава няма много азот. Защо? Да, защото храстите, зелените ще растат, но плодовете няма да се образуват.

Ясно е, че ако почвата е лоша и листата паднат, тогава азотът, напротив, се нуждае, следователно, фуражът трябва да бъде подбран с неговото високо съдържание. Продължаваме да отговаряме на въпроса, листата пожълтяват при доматите, какво да правят с болестта.

Вижте също: Характеристика и описание на сорта на домати "Краснобай"

Методи за решение:

 • фураж 3-4 пъти на сезон. Пропорциите на разреждане с вода 1:10. Торът компенсира азота;
 • хранене на пилешки изпражнения 2-3 пъти на сезон, 1:20. Също така поръсете земята около стъблото с пепел;
 • въвеждането на минерални комплексни препарати, които компенсират недостига на различни вещества, тъй като долните листа пожълтяват при доматите и от липсата на мед, причинявайки хлороза, сяра - зелените променят цвета си и стават груби, манганови - листата са бледожълти;
 • Използвайте редовно спрейове с 1% разтвор на минерални превръзки, докато храстите започнат активно да растат и да се развиват.

паразити

Това е една от често срещаните причини. Вредители могат да се появят по различни причини, включително от прекомерна влага. Влажната земя, вътрешният топъл климат е рай за паразитите, те се размножават експоненциално в такива условия, причинявайки щети на разтоварванията. Паразитите могат да притесняват и надземните части, и да изядат кореновата система, и ние си спомняме какво беше казано по-рано - болни, ранени, недоразвити корени са причини за сгъване и промяна на цвета на листата.

Но нека кажем, че всичко е наред с поливането ви, тогава защо долните листа пожълтяват в доматите и откъде идват паразитите? Да, отвсякъде - не сте обработвали почвата преди засаждането на разсад, промениха почвата, внасяли в хумуса, доставяли земята и тя била замърсена. Обработката е много важна, както на етапа на засяване, така и по време на прехвърлянето, и по-нататъшното обслужване на растенията.

 

За информация!

Дори и закупените етажни почви, където има баланс на всички хранителни вещества, могат да бъдат заразени с паразити.

 

Методи за решение:

 • да наблюдавате режима на поливане, да издухвате оранжерията, да разхлабите почвата;
 • дълбоко копае между редовете, за да унищожи пътеките и жилищата на насекоми;
 • ако мечката започне, тогава борбата е трудна, но възможна. Една от възможностите е да се изкопаят храстите, ако разсадът е все още малък, пролята дупки с вряща вода с манган и копае вътре ограничението. Тогава паразитът няма корен;
 • използвайте примамки, например заровете сладък сироп или бутилка бира, най-често паразитите пълзят навън и се намират на едно място;
 • добавете пепел в почвата, можете също да поръсите земята с пипер, канела, да го разлеете с екстракт от миризма на червей, много насекоми не обичат тези миризми и да си тръгнат;
 • Можете да използвате наркотици - като "Thunder", "Medvetoks", "Basudin". Последният кара джуджето, можете също да се отървете от него, като разпространите морковите или картофите, след което паразитите ще изядат стръвта.

Слабо обработена оранжерия

Това е много важен момент - оранжерията трябва да бъде внимателно подготвена през есента и пролетта, трябва да смените почвата с нова, да я разлеете с вряща вода с манган преди засаждане.Също така използвайте димни бомби, избършете цялата площ на оранжерията с антисептици. В противен случай рискувате да получите болести по културите и патогенен растеж.

Методи за решение:

 • ако е възможно, третирайте почвата със средства, които не увреждат растенията;
 • за обеззаразяване на помещенията от стените до тавана.
 • да се справят с паразитите и болестите за какво още.

Доматите са болни

И не на последно място, в отговор на въпроса защо листата на доматите пожълтяват. Това, разбира се, защото разсадът удари болестта. Те могат да бъдат донесени отвън от хора, домашни любимци, насекоми, те биха могли да са били по-рано в оранжерията, за което говорихме в предишните параграфи. Това е пожълтяването на листата в доматите, което най-често причинява две големи заболявания.

Вижте също: Домат "Chio-chio-san" преглежда снимки, кой е засадил?

 • Fusarium. Заболяването води не само до промяна в цвета на листата на разсад, но и до тяхното увяхване. Най-често се дължи на дълго замърсената почва, в която гъбата е живяла дълго време. В същото време той може да се с животни, и със семена, и на обувки, и с помощта на инструменти, които работят в градината. Ако оранжерията също е топла, много влажна, тогава гъбичката ще се размножава много, много бързо. Първо, болестта засяга кореновата система и след това се разпространява бързо, причинявайки външни симптоми;
 • Късна болест. Това е едно от най-често срещаните болести, за които всички градинари знаят и не само. Той причинява и гъбички, появява се по подобни причини, бързо се разпространява и може напълно да унищожи цялата реколта.

Методи за решение:

 • в първия случай се използват лекарства - "Previcur", "Trichodermin";
 • във втората - Бордоска смес, "Инфинито", "Тату", както и дезинфекция на пространството, почвата. Ако растенията са все още болни, те се отстраняват спешно, мястото се лекува и разсадът се изгаря някъде далеч от площадката.

Ако сте успели да лекувате, тогава ще е необходима и превенция, помнете това. Сега знаете защо листата от домати стават зелени в оранжерия и как да се справят с нея. Много зависи от бързото ви действие, не забравяйте.

Вашата вила трябва да донесе добра реколта от полезни плодове, но за това трябва да изпълните редица селскостопански техники, сред които обработката е много важна.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания