меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 4.10.2017

Защо листата се навиват около един домат в оранжерия?

Защо листата от домати се сгъват в оранжерия, какво да правят?

Един такъв неприятен знак е кърлинг на листа. В крайна сметка, листът е биохимичен завод, който непрекъснато произвежда хранителни вещества ден и нощ, и от тяхното количество и качество зависи количеството и качеството на нашите плодове.

Отчитане на температурата

Защо листата от домати се сгъват в оранжерия, какво да правят? Обърнете внимание на термометъра и ако сте опитен зеленчуков производител, тогава можете да определите със собственото си тяло от първата минута на влизане в оранжерията дали температурата е достатъчно удобна за домати. Процесите на фотосинтеза, които се срещат в листата, са възможни само при определена температура и влажност. Ако температурата на въздуха е над 28-30 градуса, влагата се изпарява от листа и хлоропластите умират в клетките на листата. За да предотврати това, растението е принудено да се защитава, извива листа, като по този начин предотвратява изпотяването на влагата. Дори и да сме разбрали идеално защо листата се свиват в доматите, какво да правим, ако температурата на улицата надвие рекордите, а излъчването на оранжерията вече не помага?

Вижте също:Колко клона дава доматият взрив

Индикатори за влажност на въздуха

aw4sy5exdtcf-690x518Като правило, оранжерийните производители много се страхуват да увеличат влагата поради атаката на фитофтора. Това обаче е случаят, когато е необходимо да се намери оптимален баланс между температура и влажност, за да се облекчи страданието на растенията.
Листата от домати, които се свиват нагоре, са ясен знак за недостиг на влага и прекомерна топлина. Увеличете влажността на оранжерията и за да предпазите растенията от доматени растения от фитофтора, ги третирайте с фунгицид дори извън графика на спрея. Вече процесът на третиране с разтвори ще повиши влажността и ще намали температурния шок. Пръскането на вода също ще има положителен ефект, и ако добавите прах Fitosporin-M към него, ефектът ще бъде зашеметяващ. Вие няма да позволите разпространението на спори на гъби фитофтора, увеличаване на имунитета на самото растение и индекса на влага в оранжерията.

Обърнете внимание на състоянието на листата вечер, ако се изправи, „оживее”, стане по-здравословно, това означава, че действате правилно.

осветление

Понякога листото "затваря" от прекомерното слънце. Ако оранжерията е разположена на открито място, тя е напълно осветена от пряка слънчева светлина, а безветривото време стои вече една седмица, много вероятно е чрез завъртане на листа да реагира на прекомерна инсолация.

Напоследък мрежите за затъмнение за вътрешен и външен терен стават все по-популярни и за съжаление това не е почит към модата, а по-скоро към необходимост. Протегнете мрежите върху растенията, покрийте ги от парещото слънце и листата ще приключат.

Вижте също:Домати Verlioka плюс ревюта (снимки)

Режим на подземни води

0108a-23Поливането домати малко, овлажнява повърхността 2-3 см от почвата, докато кореновата система лежи на дълбочина 40-45 см. Подкопайте земята близо до растението и се уверете, че почвената смес е наистина мокра там. Ако не е необходимо да правите канали около растенията, изсипете обилно доматите. Поливането трябва да се прави рядко, но така, че всеки гръбнак на домата да е в наличност.Ако напоете със студена вода и е много горещо в оранжерията, температурният шок няма да доведе до желания ефект и растението ще потъне още повече.

Топ дресинг

Ако растението не се чувства най-добрият начин поради ненормални метеорологични условия, и го коригира, не можете да се откажете от торенето. Стресовата ситуация не е най-подходящото време за увеличаване на плодовитостта. Заводът оцелява по това време и вашата задача е да му помогнете с това, и след като сте оцелели от стреса, възобновете и хранете.

Вижте също:Доматено ракета коментари (снимки) кой засадени?

болест

tomat2

Болестите на доматите могат също да доведат до подвижния лист. Листата се навиват, когато:

  • Fusarium увяхване;
  • Вирусно усукване на листата;
  • Мозайка от домати.

Ако кърлингът започва с долните листа, и в същото време те интензивно пожълтяват, тогава най-вероятно те са признаци на фузариум.

Ако листата са свити надолу, тогава най-вероятно прогресията на набръчканата мозайка, но усукване около оста си, и дори промяна на цвета на листата до розово, показва вирусното огъване на листата.

Малко вероятно е растението да се излекува, но чрез прилагане на спрей „Fitosporin - M“ е възможно да се спре разпространението на вируса.

Възможно е листата да се свиват, когато вредителите от насекоми нахлуят в оранжерията. Whitefly и листна въшка смучат хранителни вещества, не само нараняват растителните тъкани, но и избират хранителни вещества, вместо да оставят "слюнката", към която растението също реагира недвусмислено.

Внимателно инспектирайте растенията и третирайте с инсектициди, ако е необходимо. Ако населението на насекомите все още не е имало време да расте, тогава едно пръскане ще бъде достатъчно.

Ежедневно, редовно, внимателно се обръща внимание на доматените растения в оранжерията, което ще позволи да се забележи предстоящата опасност и да се предотврати това.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания