меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 14.01.2018

Домат "цунами": голямо разнообразие за отглеждане в оранжерията

Така се оказва, че розовите домати се считат за най-вкусни сред зеленчукопроизводителите - или техният цвят, или пулпата на захар, привлича вниманието. Розовите сортове розово гарантирано заемат почетно място в много колекции на летни обитатели.

Един от забележителните за вкус на домати, наречен "Цунами". Характеристиките и описанието на сорта позволяват, според прегледите, да го маркират като достоен за употреба в Централна Русия, особено за отглеждане в оранжерии.

Той е средно ранен сорт, плодовете му узряват през 110-117 дни след поникването. Растението е средно дебело, термофилно. Производителност - до 3,5 кг от един храст.

Описание на растението

Доматеният храст е слабо разклонен, висок до 60 см, образуван в 1-2 стъбла. Листата са зелени, вълнообразни. Растението полага 6-7 четки, всяка от които е до 5 големи домати

Плодовете имат забележителен вид:

 • Средното тегло на доматите 230-250g. Максимум - до 300 грама.
 • Цветът на зрелите плодове е перлено розов.
 • Формата е плоска кръгла, малко оребрена.
 • Плодовете имат приятен хармоничен вкус.
 • Кожата е тънка, пулпата е сочна.
 • Доматите се използват пресни, в салати и в производството на сокове и кетчупи.

Болести и вредители

Сортът е устойчив на вируса на тютюневата мозайка, умерено устойчив на фузариум. Той е засегнат от фитоспороза и кладоспориоза.

За да се избегнат тези заболявания, растенията се засаждат възможно най-рано, като се използват оранжерии и филмови заслони. Това ви позволява да получите основната реколта преди есенните мъгли и появата на фитофтора.

За предотвратяване на вирусни и гъбични заболявания е необходимо да се осигури третиране на семената с дезинфектанти преди засаждане на разсад. За тази цел се използва разтвор на калиев перманганат или Fitosporin.

Интензивното използване на оранжериите през летния сезон ги прави опасен източник на различни инфекции. Ето защо, в края на сезона, те са превантивно лекувани.
 • Рамката и стените се измиват с дезинфекционен разтвор.
 • Гоблени и инвентар се дезинфекцират.
 • Земята в оранжерията трябва да се сменя, когато е възможно, на всеки 3-4 години. Ако това не е възможно, то се третира с биологични продукти - Radiance-1, Fitosporin.
 • В случай на силно замърсяване почвата се третира с химически агенти - бордоска смес, калиев перманганат.
 • За намаляване на киселинността се използва доломитово брашно, вар или пепел.

Друг метод, който помага за защита на растенията от болести, е правилното използване на сеитбообращението. Най-добрите прекурсори на доматите в оранжерията са краставици и други тиквени култури.

Вижте също: Доматен сорт "Спаска кула F1", добив, снимки и ревюта

С вероятността от инфекция с късна фибри, използвайте биологични средства - фитоспорин или химически препарати - бордоска смес или меден оксихлорид. Много градинари за борба с инфекциите използват народни средства - смес от разтвор на инфузия на чесън или пелин с пепел и сапун.

Доматените вредители могат да бъдат разделени в две категории - подземни и наземни. Подземен - разяждащ корен, това е жилест, ларвата на майския бръмбар.Намирането им е трудно и основният метод за справяне с тях - изкопаване на земята и механично унищожаване.

Срещу жичен червей, базудинът е ефективно лекарство. Въпреки това, използването на химикали в малки области е непрактично - по-скоро внимателно проучване на растенията и наблюдение на тяхното развитие.

Земни вредители - колорадски бръмбар, охлюви, бяла мухи, листна въшка.

В малки райони, химикали срещу тези вредители рядко се използват, главно с пръскане на отвара от пелин, горчив пипер, чесън, смесен с инфузия на пепел и сапун за пране. Като възпиращо средство се използва също сапунен разтвор на брезов катран.

Силни и слаби страни

Основното предимство на доматите цунами, според прегледите, е прекрасният вкус на сладки и големи плодове. Съдейки по снимките, външният им вид е не по-малко привлекателен, а добивът на такива големи плодове домати е доста висок.

Недостатъците на сорта включват тяхната чувствителност към заболявания, особено късната болест. За да се запази реколтата от домати, е необходимо да се вземат допълнителни мерки за грижа и формиране на растения.

Плодовете с деликатна кожа не понасят транспортирането, те се разбиват при запазване.

Грижа за растенията

Като се вземат предвид особеностите на сорта „Цунами”, през целия вегетационен период на централата е необходимо да се спазват съответните мерки. Необходимо е да се започне работа по поддръжка с третиране на семената и да се продължи целият период на отглеждане на разсад и след засаждането му под заслони и в оранжерии.

почва

Земята за разсад се приготвя от смес от обеззаразена градинска земя с компост, минерални торове и пепел. Основното нещо е, че почвата е питателна и в същото време хлабава и дишаща.

Вижте също: Отглеждане на домати според метода на IM Маслоу

младок

Готовите семена от домати се засяват във навлажнена земя от разсадни кутии през 2-3 см, покрити с малък (5-7 мм) слой почва. Кутии плътно, но не плътно затворени и извадени по-близо до батериите или други топли помещения в апартамента. Когато се появят първите примки - поникват, кутиите се преместват в ярки места - первази или под лампи на изкуствено осветление.

През първите две седмици е необходимо да се осигурят растения с осветление за 11-12 часа на ден, като температурата по това време се поддържа през нощта - 12-14 градуса, през деня - 15-16.град. В следващите дни температурата се увеличава с 5-7 градуса с максимално осветление.

Разсад се поливат умерено, хранят се в една до две седмици. След появата на няколко истински листа, се потопите в чаши или по-просторни кутии с разстояние от 10-15 см между издънки.

Готовите разсад трябва да имат здрави зелени листа, силен ствол и добре развита коренова система. Оптималната е възрастта на разсада, засадена в почвата - 50-55 дни.

Трансплантация в оранжерията

Тъй като сортовете цунами се характеризират със слаба устойчивост към инфекции, те се опитват да отгледат разсад най-рано, за което използват оранжерии или временни филмови заслони.

Компост, минерални торове и биогумус се добавят към почвата преди засаждане. Растенията се засаждат на разстояние 40 см, поливат се и се закрепват към колчетата.

Формиране на храст

За да може растението да се чувства комфортно в оранжерия, то трябва да бъде правилно оформено. Доматите се оформят в оранжерия в 1-2 стъбла, изваждат се веднага след формирането. Лепенето и рязането на долните листа се извършва сутрин, като се препоръчва доматите да не се напояват за 24 часа.

Вижте също: Описание на ранозрелия сорт домати "Катя Ф1"

грижа

Използването на оранжерии, с всички предимства - създаването на комфортен микроклимат, защита от вятър и температурни промени, често оказва отрицателно въздействие върху развитието на растенията.

Доматите не понасят суха почва, но увеличаването на влажността в оранжерията може да има още по-неблагоприятен ефект.

За да се предотврати развитието на патогенни бактерии в влажна топла среда, е необходимо да се вентилира оранжерията и е желателно почвата да се мулчира. Това ще запази влагата около корените на доматите и ще намали изпарението, а оттам и влажността.

Като мулч е най-добре да се използва косена трева или сено. Слоят от мулч ще попречи на растежа на плевелите, които също често са източник на различни инфекции.

За да се поддържа ниска влажност на въздуха в оранжериите и оранжериите, препоръчва се поливането да се извършва директно под корена на растението, за предпочитане сутрин от 10 до 14 часа.

Растителното хранене се извършва преди плодът да се поставя на всеки 10-12 дни със зелен тор - разтвор на лопен инфузия (1:10), след което се прехвърля на минерални торове.

Всички хранене се извършва само след поливане на растенията.

Правилното и навременно спазване на агротехниката ще ви позволи да получите пълна реколта от красиви розови плодове.

Видео: Как да растат добри домати на открито в къщата

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания