меню

Доматените сортове със снимки и описания 12.04.2019

Подбор на стандартни сортове домати за 2019 г.

Стандартни степени

Вземете стабилно и непретенциозно разнообразие от домати за открит терен, няма да е трудно, ако проучите избора на най-добрите селекции за 2019 година. В новия сезон на засаждане, както винаги, ще бъдат популярни стандартните сортове домати. Те не само привличат с изпълнението си, но и изненадват градинарите с формата на плодове, цветове, лесни за поддръжка.

Стандартни домати

Сортът на стеблото е домат, който, когато достигне определена височина, поставен на генетично ниво, спира растежа. Зеленчуковите градинари също се наричат ​​закърнели домати. На един храст се образуват до 6 четки (5-8 плода се закопчават върху една). Външно те приличат на малки дървета. Определящи домати за открит терен могат да се отглеждат не само в градината, но и в оранжерията и балкона.

Общи характеристики на закърнелите култури

Всички стандартни култури имат общи характеристики:

  1. Височината на храстите. Доматите се образуват не високи от 30 сантиметра до 100-120 сантиметра. Ето защо, те не трябва да щипка, така че растението не дава сила на зелената маса, и формира плодове.
  2. Коренната система е разклонена, но не голяма, което прави възможно поставянето на културата достатъчно близо един до друг.
  3. Непринуденост. Ниско растящите домати за открит терен не се нуждаят от постоянна грижа, както изискват неопределените сортове. Не е необходимо да се пасе, прищипва, връзва ги, което е голям плюс.
  4. Животновъдите поставиха висок добив на стандартни домати. Малки и спретнати храсти са напълно покрити с плодове. Понякога градинарите трябва да правят подпори, така че доматите да не попадат на земята.
  5. Плодовете узряват едновременно. След прибирането на първата реколта културите отново започват да образуват яйчника. Ако растенията са били засадени рано, след това до есента, можете да съберете няколко реколти.

Интересен факт!

Доматените плодове се считат за плодове, въпреки факта, че растат на зеленчуци.

Предимства и недостатъци

Независимо от културата, винаги има предимства и недостатъци, които правят растението привлекателно или отблъскващо. Стандартните домати не са изключение.

предимства недостатъци

Липса на прекомерно образуване на пасинки

В сравнение с високите домати, добива по-ниско

Дебел ствол, който може да издържи на тежки товари. Обвързването на стълб е изключително рядко

Плодовете гние, поради близостта им до почвата.

Плодовете узряват по приятелски начин

Повечето сортове не са големи плодове. Използва се за консервация. За приготвянето на салатите не винаги са подходящи

Бързото развитие на разсад

Въпреки високата студоустойчивост, те изискват втвърдяване преди засаждане.

Топ 7 най-добри стандартни домати през 2019 година

Развъдчиците успяха да извлекат около 100 различни вида домати. За засаждане в Русия на открито място, само няколко десетки се считат за най-добрите. Те се характеризират с висок добив, повишена устойчивост на неблагоприятни условия, ниска степен на увреждане на гъбични заболявания и вредители.

алфа

Сортът бързо узрява, от входа на кълновете до зреенето на плодовете отнема 90-95 дни. Храстите са ниски (40-50 сантиметра), стъблата са мощни, разпространени, но спретнато подредени. Листата от картофи, средни размери, цвят тъмно зелен. Доматите се оформят в закръглена плоска форма. На храст вързани с 4 четки. Теглото на един плод е средно 60-90 грама. Зрелите домати стават наситени в червено, повърхността на кожата е лъскава и лъскава. Препоръчва се за прясна употреба.

совалка

Доматът се препоръчва за отглеждане на открит терен. Периодът на зреене е средно ранен, 82-120 дни от поникването. Плодоносят дълго. Кустите растат изправени, а не разлахи, височината не надвишава 45 сантиметра. Листата са слаби, листните плочи са със среден размер, повърхността им е лъскава. Производителността е висока дори в дъждовни периоди. Плодовете са обвързани с клъстери гроздове. Добивът на квадратен метър достига 4-8 паунда. Формата на плода е овално-издължена, цветът е петна червен. Масата на един домат е малка, само 25-55 грама. Използва се за консервиране.

червенушка

Ранозрели домати с плодове не повече от 30 грама. На една четка се завързват 6-7 кръгли домати. Зрелите домати стават ярко червени. Кожата е лъскава и лъскава, с леко набраздяване по цялата повърхност. Височината на храстите достига 25-30 сантиметра. Листата не са големи. Добивът на квадратен метър насаждения е 3-4 килограма.

Съвет!

Детерминиращите култури могат да бъдат засадени на разстояние от 35-40 сантиметра един от друг.

Розов лидер

Зреене на домати, време на узряване 85-90 дни след поникване на кълнове. На една четка се образуват 4-5 домата. Височината на храстите не надвишава 55 сантиметра. Стъблото е мощно, облицовано със средни, листни плочи са обемни. Зрелите плодове стават наситени червени с розов цвят. Масата на един домат достига 150-170 грама. Формата е закръглена с лека равнина в основата. С един квадратен метър добивът достига средно 10-12 паунда.

Флорида Пети

Устойчив на болести и вредители, малък сорт домати. Бързо се адаптира към внезапни промени в метеорологичните условия. Височината на стъблото не надвишава 40 сантиметра. Втулките са компактни, не са разлохе, но са гъсто листа. Периодът на узряване на плодовете от кълняемост е 80-95 дни. Плодовете са малки, масата е 25-30 грама. На една четка се образуват средно 6-10 домати. Кожата е боядисана в ярко червено, повърхността е гладка и лъскава. Подходящ за салати, консерви. Добивът от храста достига 0.5-0.6 кг.

боец

Ранозрели домати, от поникване до пълна зрялост 95-100 дни. Растежът на стъблото е ограничен, височината не надвишава 150 сантиметра. Листливостта е средна. Плодоносят дълго. Добивът на квадратен метър насаждения е 10-11 кг. Показва висока устойчивост на студено и сухо време. Развъдчиците успяха да внушат разнообразни имунитети на вирусни и гъбични заболявания. Плодовете растат във формата на сливи, боядисани в червено, масата достига 80-200 грама. Не е дълго след прибиране на реколтата от леглото, не се препоръчва да се транспортира на дълги разстояния.

американски рис

Хибриден домати със зреене, 120-130 дни от поникване. Храстите растат до 120 сантиметра. Покрити гъсто, листните плочи са широки. Плодовете са закръглени с лека плоскост. Повърхността на доматите е оребрена, лъскава, цветът е яркочервен. Средното тегло на един домат е 100-200 грама.Добивът на квадратен метър е 4-8 килограма. Той е устойчив на фузариум и вертилиоза.

Селекция от най-добрите детерминантни разновидности на доматите, събрани въз основа на градинари за обратна връзка. Представлява като домати с големи плодове и малки плодове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания