меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 6.02.2018

Доматите серия "Дата": изобилие от плодове във всяка градина

Датата, характеристиката и описанието на доматите са много разнообразни, тъй като нито сортът, нито хибридът от този вид са в регистъра на селекционните постижения на Руската федерация. Зеленчукопроизводители, споделяйки мнението си, някой е ентусиазиран, някой е възмутен, едно е ясно - непрекъснат трансфер.

Обща информация

Тъй като пазарът е изпълнен с торби с "дати", разбира се хората купуват. Освен това, засетите семена и отгледани растения от един, дават добри добиви на вкусни и сладки домати, които са доста доволни от зеленчукопроизводителите, докато други все още имат какво да се желаят.

Може би някой път те ще проведат изпитания и ще въведат такова „чудо“ в регистъра, но засега ще се задоволим с това, което „занаятчиите“ са произвели в областта на пакетирането на семена.

Описание на серията

Ако разгледаме всички възможни варианти за дати на домати на пазара, можем да намерим общи черти за цялата серия:

 • Дребноплодни (до 50 g);
 • Овални, яйцевидни или обратнооватни;
 • Изобилие от плодове;
 • Полу-детерминантност дали вегетативната форма е неопределена.

Отглеждани храсти от домати, ако имате късмет да станете собственик на добри семена, можете да удивите и насладите зеленчукопроизводителя с красотата на своя храст. Червени и жълти свещи домати висят в купове от нисколистни храсти.

Тези домати са добри и в консервна кутия. Зеленчукопроизводителите, които обичат екзотиката и които знаят много за готвенето, непрекъснато търсят интересни форми и в това отношение датите са доста подходящи.

Тези сортове са популярни в Европа. Въпреки, че датите не се наричат, но малки, овални, коктейлни домати присъстват при всяко хранене.

Растителна табела с цветни домати може да бъде украса за всяка маса. Събирането на много малки домати може да се комбинира с маслини и маслини, което също изглежда интересно.

Такива малки домати са много популярни сред децата, както в сурова, така и в консервирана форма.

„Червена дата“

Малки червени домати дойдоха на вкус на зеленчуци.

Характеристики и описание

Компанията "Руската градина", която е подала на пазара на тази "дата", описва хибрида като полу-определящ. Въпреки това, червено f1 в доматите се отбелязва като висок, неопределен, достигащ височина от 180 или дори повече сантиметри. Някои, описващи тези домати, ги сравняват с домати-октопод.

Опишете формата трябва да се каже, че тя не е недвусмислена. Един храст и дори един домат могат да носят плодовете на кръгла класическа форма, овални, яйцевидни и обратнояйцевидни. Тази функция изобщо не нарушава зеленчукопроизводителите, тъй като е лесно да ги калибрираме във форма.

Размерът на доматите също не е еднакъв. По време на зреенето един домат може да е с тегло 15 g, а другите 7-8 g.Но по цвят всички те ще бъдат еднородни, червен, наситен цвят.

При разфасовката ясно се виждат две гнезда с фини семена. Гнездата на семената не са пълни с пулп, а сокът е почти чист.

Кожата на плода е много деликатна, тънка, но в същото време здрава и добре поддържа плътта от напукване. За температурата на плодовете също са много добри обработки, нито пък се пукат под въздействието на вряща вода.

Плодовете от домати се събират в четки. Прибирането на реколтата може да се извършва с четки, тъй като узряването продължава равномерно и всички плодове имат приблизително еднаква степен на зрялост.

Специалната похвала заслужава вкуса на доматите. Плодовете са сладки, богати на доматен аромат и приятен домат.

Силни и слаби страни

Сред предимствата на зеленчукопроизводителите са следните:

 • висок добив;
 • добра устойчивост на заболявания;
 • голям вкус;
 • добро запазване на качеството;
 • интересна форма на плода.

Недостатъкът на сорта може да се счита за повторно класифициране. Това обаче най-вероятно е човешки фактор, а не собственост на сорт.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Но по-късно зреенето наистина се счита за недостатък на сорта, тъй като от късната есен е необходимо да се откъсват напълно зелени доматени четки и да се измерват в закрито. Това обаче може да бъде превърнато в тяхна полза. Много производители на зеленчуци отбелязват факта, че доматите на четката имат много добро качество на съхранение. Те могат да се съхраняват на хладно, но сухо място за 1,5, а след това и за 2 месеца.

Болест и устойчивост на вредители

Онези зеленчуци, които вече са успели да отглеждат домати "Red Red", разказват за изключителната резистентност на сорта към гъбични и бактериални заболявания.

В условията на променливост на времето, сортът се държи много добре по отношение на късната болест и други болести, въпреки че плодовете са намалени.

Когато са засадени заедно с други сортове, този сорт ще бъде най-малко чувствителен към гъбични спори.

Характеристики на растящите сортове

"Червена дата", закъсняла, се нуждае от ранна сеитба. Когато избирате дата, трябва да спрете в началото на март.

След приготвяне на почвата семената се засяват и се изпращат на топло място. Издънките се появяват бързо и заедно. Тъй като в началото на март няма достатъчно дневна светлина, е необходимо да светне.

Периодът на разсад не се различава от всички останали сортове, но когато се пресажда растение, е необходимо да се поддържа разстояние 35-40 см. Растението се формира в два издънка.

Тъй като доматът, макар и с малки плодове, е много плодотворен, изисква редовни превръзки:

 1. Първият в рамките на 2-3 седмици след слизане. Храни се с разтвор на азотни минерални торове (2 супени лъжици карбамидни лъжици на кофа вода);
 2. Втората след 2 седмици с разтвор на органична материя (1 кг тор за кофа вода);
 3. Трети след 2 седмици. На кофа с вода 1 супена лъжица. лъжица амониев нитрат и 1 супена лъжица. сулфосфат на лъжица;
 4. Четвъртият и последващ с интервал от 2 седмици с разтвор на органични торове.

През август спира храненето.

"Жълта дата"

Овални жълти домати са красиви на храстите и на плочата.

Описание на сорта

Доматът "Date Yellow" има полу-определящ храст. Растение средно-късно зреене. Формата на листата е слаба, а самата листа е плитка и светлозелена.

Плодовете не са големи, равни по размер и форма. Овалният фин крем има тегло до 20 гр. Доматите са вързани на проста кисела 6-8 броя.

При рязане можете да видите две гнезда, пълни с наситен пулп.

Вкусът на доматите е много богат, сладък, без привкус.

Силни и слаби страни

Доматите наистина харесват зеленчукопроизводителите. Сред предимствата му:

 • Добивите;
 • Интересен вкус със сладост;
 • Устойчивост на заболявания.

Тъй като липсата на зеленчукопроизводители отбелязват късната зрялост на плодовете.

Болест и устойчивост на вредители

Доматът е много устойчив на болести.Няма нито един отговор, който би могъл да каже, че неговите доматени храсти са били “атакувани” от фитофтори или бактериални заболявания.

Финикия жълто е нечувствително към промени в температурата и влажността на околната среда и добре плета плодове.

Характеристики на растящите сортове

Няма особени трудности при отглеждането на тази „дата“. Както всички полу-определящи сортове, той се нуждае от подкрепа и обвързване.

Образуването на издънки се извършва в 2-3.

"Сибирска дата"

Какъв вид домати е така наречената, остава загадка, но доматите от сибирската дата f1 оставят положителна обратна връзка, ако е от руската градинска компания.

Характеристики и описание

Този домат има определящ храст. Зреенето започва бързо - доматите рано узрели. В градината височината на храста ще бъде между 60-70 см, но в ограничено пространство тя няма да се простира над 50 см. Зелето от домати е еластично, гъсто, добре държи голям брой плодове.

Доматите тежат около 20 грама. Те узряват заедно, а храстът бързо се покрива със svlvovidnymi домати. Ако производителят не разполага с време за прибиране на реколтата, той може да виси на храстите, докато доматите бъдат отстранени. Пъпките твърдо задържат културата, а понякога трябва да бъдат отрязани със стъбло и цели гроздове.

Отзивите за вкуса на плодовете предполагат, че съдържанието на захар в доматите е много високо, а балансът на органичните киселини е много органично комбиниран със захари.

Прекрасното съдържание на захар се отразява в вкуса на доматите, които се съхраняват в марината. Такива домати са плътни, вкусни, сладки и без пукнатини.

Силни и слаби страни

Доматите "Сибирска дата" имат редица предимства:

 • ранно узряване;
 • висок добив;
 • отлични вкусови качества;
 • хармонично узряване;
 • добро запазване на плодовете;
 • универсална употреба;
 • възможност да расте в ограничено пространство.

Характеристики на растящите сортове

Опитните производители на зеленчуци, знаейки, че ранозрелия домат не отглежда разсад, но сее директно в вани. Ако семената покълнат добре, разсадът се разрежда във фазата на двете истински листа. Излишъците се засаждат в градината, а други се оставят във ваната. Оставяйки 25-30 см между растенията, след известно време те се затварят и образуват красива композиция.

Основната грижа при отглеждането на "Сибирска дата" се свежда до:

 • превръзки;
 • поливане;
 • разрохкване на почвата;
 • мулчиране, когато е необходимо.

"Сладка дата"

Тъй като в регистъра няма сортове дати, опитни търговци решават проблема по свой собствен начин. Не винаги е лошо, но зеленчукопроизводителите са объркани в сортовете и хибридите.

Зеленчукопроизводителите, отглеждащи домати “Sweet date”, чието описание напълно съвпада с хибрида на “Cherriliz F1”, стигнаха до заключението, че това е плодът на компанията “Semko-Junior”, Москва Русия.

Хибридът е вписан в регистъра през 2010 г. и се препоръчва за отглеждане под филмови покрития.

Характеристики и описание

Доматът е с обозначение на салата и е подходящ за пълно консервиране. Рано узрял, бързо освобождава съцветие от междинния тип и налага прекрасни плодове.

Растението е високо, неопределено. Листата са тъмнозелени и съвсем малки.

Плодовете са цилендричен, гладък, плътен, еластичен, ярко оранжев цвят. Теглото на един плод от 8 до 10 г. Плодовете са еднакви, изравнени по дължина и ширина. Всяка четка носи върху себе си 18-20 плодчета, които изглеждат прекрасно.

Вижте също: Домат "Златна рибка" в оранжерията

Доматите са много добри на вкус. Те са сладки и приятни, затова вероятно този хибрид е избран за “Sweet Date”. Дегустацията е отлична.

Силни и слаби страни

Доматът е много популярен сред онези, които някога са го издигали и има редица предимства:

 • висок добив (до 12 kg / m2);
 • голям вкус;
 • отлично представяне;
 • устойчивост на заболявания.

Болест и устойчивост на вредители

Домат здраво закрепен на позиция на съпротива:

 • вирус на мозайка от тютюн;
 • Alternaria;
 • плодове от върха на гниене;
 • бактериоза.

Вредните вредители са засегнати на нивото на останалите домати.

Характеристики на растящите сортове

Доматът е много висок. Той се нуждае от обвързване и подкрепа. Провеждането на културата се извършва в 3-4 издънки. Малки листа и малки плодове не пречат един на друг и показват отлична реколта.

Домат, след трансплантация в оранжерията се изисква:

 • превръзки;
 • напояване;
 • мулчиране;
 • своевременно формиране.

Оранжева дата

Много сходна с датата е сладка, но за разлика от нея, „Date Orange“ се отнася до дозрели домати.

Характеристики и описание

Доматът е предназначен за отглеждане както във филмови оранжерии, така и на открито.

Сортът е висок, неопределен, китка. Една четка носи до 20 плода, подредени по форма и размер, с тегло до 20 g.

Плодовете на този домат са ярки, наситени, оранжево-кехлибарени, с овална форма.

Характеристиките на вкуса се оценяват като "отлични". Балансирана захар и киселинност, приятни нотки на вкус и аромат, дълъг послевкус, всичко това прави доматите желани за отглеждане отново и отново.

Ядрото на доматите няма никакви кухини. Семената са малки, кожата е тънка, но не позволява да се пръсне по време на лошо време и топлинна обработка.

Силни и слаби страни

Сортът е много добър за отглеждане, той има:

 • голям вкус;
 • красив цвят;
 • висок добив;
 • отлично поддържане на плодовете;

Като недостатък може да се нарече:

 • късен падеж;
 • необходимостта от формиране;
 • необходимостта от жартиери.

Болест и устойчивост на вредители

В оранжерия, доматите се държат много добре. Но няма конкретни данни за устойчивостта на сорта към болести на открито.

За да се избегне увреждане на доматите по време на вегетационния период, по-добре е да се приложи серия от превантивни спрейове.

Използването на съвременни фунгицидни лекарства може лесно да предотврати разпространението на гъбични инфекции. Първото пръскане най-добре се прави по време на образуването на първоначалния яйчник, а след това с интервал от 15-20 дни.

Опитните производители препоръчват смяна на 3-4 фунгицида за сезона, това няма да позволи на микроскопичните гъби и техните спори да мутират и да се адаптират към химичните препарати.

Вижте също: Характеристики сортове домати "Третяков F1" и правилната грижа за него

Характеристики на растящите сортове

Висок сорт. Постоянното обвързване на издънките с опорите е задължителна процедура. Датата домати не са големи, така че те могат да бъдат оформени в 3-4 издънки. Малката зеленина не закрива плодовете на слънчевата светлина и те се отопляват и осветяват напълно.

Pysynki също почиват редовно. Особеността на датите е, че формирането на пасинките интензивно се извършва в началото на растежа, а след това растежът им спира.

За да растат няколко високи издънки и да образуват шикозни четки върху тях, дори и с малки плодове, са необходими хранителни вещества.

Първото хранене се извършва 12-14 дни след засаждането на растението на постоянно място. През този период са необходими азотни вещества и за това амониев нитрат или карбамид се разтварят в кофа с вода.

Второто хранене се извършва след 12-14 дни, за предпочитане с органични торове, към тях може да се добави калиев сулфат, което ще подобри набора от плодове. За хранене на кофа с вода вземете 1 литър тор или животински тор, или 0,5 литра птичи тор. При хранене за всеки доматен храст се налива 0,5 литра хранителен разтвор. Тъй като сортът е закъснял, то в началото на август все още може да се направи едно последно хранене.

Когато купувате домати от серия от дати, опитайте се да съберете семена, независимо от наименованието F1, и може да станете собственик на много добро разнообразие, въпреки че няма да знаете точното име на него.

Видео: 5 правила за отглеждане на домати в оранжерия, как се отглеждат домати у дома

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 1
 1. обичам

  Тази година, за първи път засадени домати "Червена дата". Доволен съм от това разнообразие. Имаше три храсти. Бяха покрити с плодове. Засадих се близо до оградата и почти не се интересувах от тях. Много вкусна, сладка, месеста, с тънка кожа. Ноември вече е на носа и ние все още се наслаждаваме на плодовете.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания