меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 12.12.2017

Характеристики сортове домати "Третяков F1" и правилната грижа за него


Един от най-новите разработки на уралските учени е хибридният домат "Третяковски f1", който според градинарите привлича със своя вкус и незабравим вид. Това е хибрид със средносрочно узряване.

Растението е високо. Повечето градинари предпочитат да го засаждат в защитена земя. Домат "Tretyakovsky f1", според техните прегледи, привлича, на първо място, външен вид, красив пурпурен цвят с малки плодове (това може да се види на снимката), както и висок добив - до 15 кг на квадратен метър.

Сортът се превърна в истинско откритие от последните години. Тя е привлекателна с комбинацията от повишена устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия, толерантност към сянка и отличен вкус.

Запознайте се с третаковски f1 домат, неговите характеристики и описание на сорта.

Характеристики и описание

 • Високото растение, което е в оранжерия, изисква образуването на стъбло. Тъй като доматът е неопределен вид, самият летен жител определя неговата височина, като притиска върховете в зависимост от броя на яйчниците и метеорологичните условия.
 • Заводът се характеризира с мощни, по-скоро листни кълнове. Образуването на съцветия става през три листа. Хибридът се отнася до доматите с карамфил, в които плодовете в ръката узряват почти едновременно. Гладки по размер, кръгли плодове са компактно подредени в четки от 7-9 парчета.
 • Скромно-толерантен храст, температурните колебания имат малък ефект върху броя на образуваните яйчници.

Също така препоръчваме да прочетете: Класически сорт домати "Кардинал"

Описание на плодовете

 • Средното тегло е 100-130 грама.
 • Цветът е тъмен - пурпурен, много елегантен.
 • Плодът има кръгла, леко сплескана форма.
 • Месото е сочно, захарно, с незабравим вкус на домати.
 • Плодовете са универсални за употреба.
 • Според съдържанието в плодовете на каротин, селен и ликопен, доматите могат да се приписват на лекарствени.
 • Високо качество и транспортируемост, въпреки доста тънката кожа, могат да се използват за търговски цели.
 • Плодовете не се напукват

Плюсове и минуси сортове

Доматеният сорт "Третяковски f1", според мненията на зеленчукопроизводителите, може да се отглежда както на открито, така и в защитена земя, но за най-ефективно използване предпочитат оранжерии, в които се проявяват най-добрите свойства на хибрида:

 • Висока доходност. Когато отглеждат в оранжерия ядат от храста достига 5-6 кг.
 • Толеранс на сянка.
 • Имунитет към патогени на фузариум, тютюнева мозайка и кладоспория.
 • Устойчивост на температурни крайности.
 • Удължен плод в оранжерията, до първата есенна простуда.
 • Универсална употреба на плодове, подходящи за отличен вкус, за прясна употреба и под формата на консервирани храни.

Градинарите включват някои крехкост на стъблата, които се проявяват във високи растения, ако не са обвързани достатъчно плътно в оранжерията, както и необходимостта от внимателно наблюдение на растежа на пасинките, необходимо е да се образува храст, оставяйки върху него не повече от 3 стъбла.

Характеристики на отглеждане и грижи

Важен фактор, влияещ върху максималния добив на доматите е предсеитният семенен препарат, който се състои в третиране на семена с разтвор на калиев перманганат или други дезинфекциращи средства и различни стимулиращи растежа.

 

Много компании, които предлагат семена, сега произвеждат семена, които вече са били подложени на преплантационно лечение. На опаковката със семена обикновено се посочва фактът на преработка. Накисването на такива семена не се препоръчва.

Земя за засаждане, сандъци и саксии градинарите обикновено се подготвят предварително. Съставът на почвата за отглеждане на разсад включва градинска почва с добавка на компост и пепел. Подготвената почва трябва да е хлабава и светла. Ако почвата е глина в района, добавете торф или пясък.

Всичко за отглеждането на домати, прочетете тук: Домати: отглеждане и грижа

Да не се използва за отглеждане на разсад земя, на която в предишни сезони са отглеждани картофи или домати.

Ако е необходимо, земята се подлага на дезинфекция. Нейният калциниран във фурната или замразяване, излагайки го на замръзване.

Засяването на семената започва през март, в зависимост от района на отглеждане, така че подготвените разсадници по време на засаждането имат силна дръжка, добре развити листа и корени. Семената се засяват на разстояние 2-3 см един от друг в готови овлажнени почвени смеси.

Семената само поръсват леко със земята и здраво с дланите.

Кутии с разсад, покрити с филм или вестник, и поставени на топло място (около 22-25 град.). Веднага след като се появят издънки, кутиите се поставят в най-осветеното място. За здрави разсад трябва:

 • Вода на разсад много внимателно, не overwetting.
 • За да разсад не се простират, ако е необходимо, добавете изкуствено осветление.
 • За да бъдат силните разсад, температурата се поддържа през първата седмица: през деня - 15-16 градуса, през нощта - 12-13 градуса.
 • Седмица по-късно температурата постепенно се увеличава, като през деня достига до 20-22 градуса, а през нощта до 16-18 градуса.

След появата на няколко истински листа на растението се трансплантират в по-едри кутии на разстояние 15-20 см един от друг или саксии. Първото торене с минерални торове се извършва в една до две седмици след трансплантацията.

След началото на стабилна топлина, лятото жители отглеждане на домати Tretyakovsky F1, подготви легла и оранжерии за засаждане на разсад. Земята, предназначена за отглеждане на домати, обикновено се отглежда през есента - тя се limelified, тъй като доматите не понасят кисели почви, той се засява със sidderatami за възстановяване.

Разстоянието между отворите за засаждане на разсад е около 50 см. В подготвените кладенци се добавят торове и се поливат. Разсадът се засажда с буца земя във влажна земя.

 

Използвайте за готвене земя за домати само добре изгнили компост.

Последващата грижа за доматите включва:

 • Поливане на разсад веднъж седмично, за предпочитане в корена.
 • Пълнене и разхлабване на почвата.
 • Подхранване с комплексен тор, за предпочитане с микроелементи, 3-4 пъти.
 • Подхранване със зелен тор (разредено 1:10 с екстракт от лопен с изгнила трева).
 • Образуване на растение в 2-3 стъбла, последвано от жартиера към опора.
 • Унищожаване на допълнителни деца.

 

Всички видове превръзки трябва да се извършват само след богата влага на почвата.

Домат "Tretyakovsky f1", като всички други домати лошо толерира влажен въздух. За да се намали влажността, много градинари осигуряват капково напояване и поливане в контейнери непосредствено до кореновата система на растенията в оранжерии. Оранжериите са снабдени с отвори, които ви позволяват да регулирате температурата и влажността вътре в оранжерията.

Безусловната полза идва от използването на мулчиране в оранжерии, поради което почвата задържа влагата по-дълго и е защитена от плевели.

Вижте също: Какви са предимствата на хибрид от домати "Sunrise F1"?

Болести и вредители на домати

Подобно на много хибриди, доматът е устойчив на повечето гъбични заболявания, като същевременно се придържа към правилата на селскостопанското инженерство, но при заплахата от болестта на късната болест се нуждае от превантивно лечение с фитоспорин или неговите аналози.

Основните вредители на доматите в оранжерията са охлюви и колорадски бръмбари, които обикновено се унищожават механично.

Според отговорите на летни жители, които през последните сезони се срещнаха с третаковски f1 домат, най-важното, което сортът си спомня, е възхитителният му вид и вкус с много значителна реколта.

Видео: 9 тайни на добър домат реколта

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания