меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 4.12.2017

Какви са предимствата на хибрид от домати "Sunrise F1"?

За съжаление, често, особено през последните години, капризите на времето не позволяват да се получат желаните плодове в ранните етапи и с добро качество. Ето защо мнозинството от летовниците насочиха вниманието си към нови хибридни сортове домати.

Какви са добрите хибриди? Хибридните сортове домати се различават по това, че гарантират високи добиви с максимална устойчивост към различни заболявания.

Домат Sunrise F1 е едно от голямото семейство хибриди на холандското размножаване, което от няколко години е търсено сред аматьори - зеленчукопроизводители в централна Русия.

Характеристика и описание

 • Растението е подходящо за отглеждане, както на открито, така и на защитено място. Популярността на сорта е осигурена чрез ранно узряване и висока стабилност на културите.
 • Този домат принадлежи към групата на детерминантите - т.е. с ограничена точка на растеж. В открит терен достига височина 60 см, а когато се отглежда в оранжерии, може да достигне до 70 см.
 • Растението обикновено бързо придобива зелена маса след засаждане на разсад в земята. Въпреки малката височина и компактност на храста, се препоръчва да се направи жартиера на опората, защото с добра грижа реколтата от храста може да достигне 4,5 кг, а растението не винаги може да издържи такъв товар.

За да се получат ранните реколти, е необходимо след началото на активния растеж на храстите внимателно да се премахнат доведените и долните листа. Това ще улесни производството на плодове в рамките на 60-70 дни след разсаждане в земята.

Вижте също: Сортове домати за Сибир със снимки и описания

Описание на плодовете

 • По време на целия период на растеж върху храстите се образуват 4–5 четки с дори заоблени, леко сплескани плодове.
 • Обикновено теглото на плода достига 200 грама. Максимално тегло на плода - 230гр.
 • Доматите имат много привлекателен външен вид - блестящ, гладък, яркочервен.
 • Месото на плода е месесто, а кожата е плътна, добре защитава доматите по време на транспортирането.

За по-пълно описание на следните предимства въз основа на прегледи за завода и снимки на храста.

Предимства и недостатъци на хибрида

Снимка храст домат Sunrise F1

Повечето производители на зеленчуци, които са тествали сорта Sunrise F1, смятат, че доматите могат да се използват не само за прясна консумация, но и за опазване. От месестите плодове са великолепни лечо, аджика и доматено пюре. Когато консервиране дори по размер и плътни плодове не се напука и изглежда много хубаво в банките.

Много градинари споменават възможността за използване на реколтата от домати с търговска цел - поради отличния им външен вид и устойчивост на транспорт на дълги разстояния. Това е от полза, като се имат предвид малките площи, заети от растенията и тяхната непретенциозност.

Основните предимства на хибридния Sunrise F1:

 1. Компактността.
 2. Устойчивост на заболявания.
 3. Ранното и приятелско узряване на плодовете.
 4. Висока доходност.
 5. Универсалност на употребата на плодове.
 6. Добра транспортност.

Повечето зеленчукови производители, които са опитали този сорт, все още отбелязват преобладаващата употреба на плодове за консервиране, тъй като пресни, повечето хибриди са по-ниско вкусови до много сортови домати.

Вижте също: Поликарбонатни парникови домати, най-добри класове

Характеристики на отглеждане

Семената на доматените Sunrise F1 имат почти 100% покълване. Те се засяват на разсад в обичайното време за домати и за района. Семената за предпочитане се засаждат след третиране с разтвор на калиев перманганат и, ако е възможно, със стимулиращи растежа.

За отглеждане на разсад се използва почва, състояща се от смес от копаева земя и торф с добавянето на пепел. Земята трябва да бъде лека и хлабава, тогава няма да има проблеми с разсад и растеж на разсад.

Не се препоръчва да се заровят семената дълбоко - засаждат ги на влажна земя и само леко се поръсват с пръст. До появата на първите издънки ги затопляйте, като покриете кутията с разсад с филм или вестник. Веднага след появата на разсад е наложително растенията да се поставят в най-осветеното място, в противен случай разсадът на доматите ще бъде удължен.

В процеса на отглеждане на разсад:

 • Необходимо е да се избягва пренасищането на почвата, да се полива много внимателно, тъй като не силните кълнове могат да изгният.
 • След появата на два истински листа на растението се гмуркат в саксии или други контейнери.
 • За да научат растенията на по-ниски температури, те постепенно се втвърдяват, като периодично ги излагат на затворени лоджии или оранжерии.
 • С настъпването на устойчива топлина, разсадът се засажда на постоянно място - в оранжерия или на открито място на разстояние 40 см между храстите, като се спазва разстоянието между редовете от 50 см.

Грижа за растенията в земята и в оранжерията включва поливане - при липса на дъжд - 1-2 пъти седмично, плевене и разхлабване. Поливането се извършва в корените, като понякога се съчетава с превръзки.

При отглеждане на хибрид в оранжерия е необходимо да се поддържа влажността на почвата и минималната влажност на въздуха, това може да се постигне чрез мулчиране на почвата под растенията.

В процеса на вегетация, доматите обикновено се хранят с минерални торове 2-3 пъти през целия период, както и преди поставяне на плодове, със зелен тор (ферментирала билкова инфузия).

Храненето се извършва само след поливане или дъжд!

Вижте също: Топ дресинг домат по време на цъфтежа и плодове

Повечето домати са обект на различни заболявания, особено при неблагоприятни климатични условия. В тази връзка, градинарите са принудени да преработват растения с химикали.

Хибридът Sunrise F1 се характеризира с висока устойчивост към повечето от сериозните заболявания, характерни за доматите - алтернатива, вируса на тютюневата мозайка, сивото петно. Затова при благоприятни климатични условия няма нужда от специални химически обработки.

Този хибрид е популярен сред любителите на зеленчукопроизводителите в продължение на няколко години поради своята непретенциозност и стабилност. Дори в неблагоприятно лято, той няма да ви остави без реколта от красиви ярки плодове.

Видео ревю за хибрида "Sunrise F1"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания