меню

Доматените сортове със снимки и описания 3.12.2017

Доматено "Klusha": характеристики на сорта, особено отглеждането

Изучавайки характеристиките и характеристиките на сорта Клъша, ще разберете: нуждаете ли се от нова, ранозрела, плодотворна, непретенциозна жителка във вашата градина, която ще ви зарадва с вкусни и ярки плодове.

Обща информация

На пазара за градинари - аматьори и земеделски производители огромен избор на доматено семе: както казват: "Очите разпръснат." И така, какво трябва да изберем? Как да намерим нещо полезно, защото реколтата зависи от правилно подбрания сорт, и „подхранва годината“.

В това изобилие сред маломерните представители на детерминантния тип се откроява доматите "Клъша", прегледите и снимките на неговия добив просто възхищават и вдъхновяват.

Този сорт завладява сърцата и градините на летни жители с приятелската си реколта, ярки и дори плодове.

Домат "Клъша": характеристики и описание на сорта

 • Отнася се за нискоразвиващи се доматени видове за открито, средно ранно зреене;
 • Стандартен храст, висок до 60 см, сравнително стабилен, не изисква опора;
 • Не изисква залагане;
 • Заводът е компактен, на 1 квадрат. метър може да земя до осем парчета;
 • Щедра реколта: 2–2,4 кг от храста;
 • Приятелско узряване;
 • Пренася транспорт;
 • Плодовете са кръгли, червени, с тегло от 90–120 g, но могат да бъдат и 150 g;
 • Универсална цел: подходяща за преработка и прясна консумация;
 • Вкус - обикновен, домат, сладък и кисел;
 • Можете да растат в открит терен, оранжерии, със затворена коренова система във вази и кутии.

Вижте също: Поликарбонатни парникови домати, най-висок клас

Предимствата и недостатъците на сорта

Да видим дали тези домати са добри?

Сортът е кратък, не се разтяга в разсад, което го прави по-лесно да се грижи за него. При засаждане на растения на открито, поради компактността на храста, те заемат малка площ, а при неблагоприятни метеорологични условия лесно се покриват. Тунелната оранжерия за тези ниски домати е идеална.
Може да се отглежда в оранжерии, но защо да губи място на тези „лапи“? Името говори за себе си: растението прилича на кокошка - кокошка, която носи яйца като селекция, малка, но гладка.
Предимството на доматите "Клуша" според ревюта и снимки е, че те се чувстват добре у дома си на перваза на прозореца или на балкона в саксия или чекмедже, като декорират интериора си с външния си вид.
Не изисква залагане. Това не е напълно вярно. Един неопитен градинар често среща този промоционален ход.

Според правилата, долните листа са задължително счупени, а доведените деца са притиснати, оставяйки пън от 1,5 см, тъй като няма да има смисъл от тях. Но горните доведени деца са останали, защото сортът е определящ, т.е. не висок, той спира да расте сам, завършвайки горната част на главата с флорална четка.

Месарите над петия лист ги оставят да се превърнат в допълнителни стъбла. Веднага след като образуват яйчника, допълнителните прищепи се отстраняват от тези стъбла.

Защо? За да зрее културата в хармония, плодовете не станаха плитки, яйчниците не се разпаднаха. Чрез притискане на стъпалата си запазвате силата на растението, което с радост ще даде на плода.Не трябва да сте алчни, защото растете за себе си, а бързата реколта е по-полезна, отколкото от изтощеното растение, което трябва да изхранвате, за да ви даде още няколко плода.

Не забравяйте, че домата "Klusha" средата на зреене период. Тези сортове се отличават с това, че дават културата си за 100–110 дни и е много важно да не се бърка с датите на засяване на семената.

Как да се изчисли правилно? Има оптимално време за засаждане на посадъчен материал в почвата: за средносрочния сорт, като доматите от Клъша, той е 55–60 дни. Вземаме под внимание, в коя област ще засадим разсад на открито или под филм, от тази дата ще извадим 60 дни, получаваме броя на „раждането” на семето. Но е необходимо да се вземе предвид, че 3-5 дни се разпределят за покълване на семена.

Какво получаваме? В средата на лентата в средата на юни средната температура е 15-20 градуса, което е удобно за растежа на топлолюбиви растения, като домати, и трябва да бъде засадено в този момент. От 15-те изваждаме 60, а на 15 април изваждаме 5 дни за кълняемост, оказва се, че оптималната сеитба за доматите е 10 април.

Всеки ще намери собствените си грешки, че не трябва да покълвате семена от различни сортове наведнъж, ръководени само от лунния календар или безплатен уикенд.

В крайна сметка времето за кацане е много важно! Успехът на реколтата зависи от него. Ако засеете домати по-рано, тъй като мнозина се опитват да направят това, тогава се оказва, че в земята не са засадени млади, свежи разсад, готови да „раждат” едно голямо здраво здраво потомство, а „стара баба”, чийто вегетационен период вече свършва.

Ние събираме предимствата:

 1. Ранно и продуктивно разнообразие;
 2. Втулката е къса и компактна;
 3. Лесна грижа;
 4. Устоява на заболяването;
 5. Универсална цел;
 6. Подходящ за всяка област и климат;
 7. Плодове с високо търговско качество, лесно толерират транспорта;
 8. Може да расте в контейнери у дома или на балкона.

Има ли някакви недостатъци в доматите "Клуша"?

Минусите от този клас, някои градинари включват такива качества като:

 1. Кратко съхранение;
 2. Малки плодове.

Но нека! В ранните зрели сортове, културата не трябва да лежи дълго. Те са толкова добри, че узряват до средата на август и са готови за преработка, което им позволява да избягват такива болести като фитофтора.

Недоволството от дребните плодове също е неадекватно, тъй като доматът не е салата, а универсална. Да, няма захарно съдържание, но е по-скоро „плюс“ и затова може да се използва от хора с повишени нива на кръвната захар и да наблюдават фигурата си.

Ето заключението - няма дефекти в това разнообразие!

Вижте също: Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Особености на отглеждане на сорта

Както бе споменато по-горе, ние определяме времето на засяване на семена за разсад, накисваме ги в разтвора "Фитоспорин", който ускорява покълването и предпазва разсад от болести.

Засяване на семена

По-безопасно е да се използва закупената земя за засаждане: изсипва се в плоски контейнери високи 5–7 cm, хвърля се с топъл разтвор на калиев перманганат. Между тях трябва да бъде 5 см, и погребе семената не повече от 1 см, между семената направи разстояние от най-малко 2 см, поръсете внимателно с земята.

Покрийте контейнерите с филм или стъкло за храна и ги поставете в стая, където температурата винаги ще бъде 22-25 градуса.

 

Грижа за разсад

След 3-5 дни, когато се появят издънки, отстранете филма и намалете дневната температура до 20, а през нощта до 16 градуса. Не позволявайте на почвата да изсъхне, но да не се пълни.

По това време, трябва да подчертае разсад: дневна светлина не трябва да бъде по-малко от 16 часа. Въпреки че домати Klusha не се простира, но нарушението на светлината режим може да играе лоша роля за бъдещата реколта.

фехтовка

Веднага щом се появят две истински листа, е време да се гмуркате. В саксиите за разсад запълнете почвата, която се приготвя предварително: пясък, торф и хумус се вземат в равни количества, смесват се и се добавя допълнително торене със съдържание на фосфор.

Този елемент укрепва и развива слаба коренова система в доматите. За това разнообразие е необходимо, тъй като е невъзможно да се задълбочат разсад при засаждане поради факта, че Клуша е ниско растящ храст. Затова нашата задача е да развием кореновата система.

Не се притеснявайте, че растението, като че ли е спряно в растежа, това е защото корените растат. По това време разхлабете почвата с пинсети.

Хранене на разсад

Когато се появят петте листа, процедурата на хранене, но вече течност, се повтаря и, за предотвратяване, се третират разсад с помощта на вредители, например, Confidor.

Ако листата на разсада са затворени, поставете я далеч един от друг, за да осигурите лек достъп до стъблата, предпазвайки растенията от разтягане.

Идеален готов разсад светло зелено, набит, с пъпки в първото съцветие.

Пресаждане на разсад на земята

По време на разтоварването на растенията в земята, подгответе дупката, най-малко 25 cm дълбока, обилно проливайте вода с калиев перманганат, нагряван на слънце. Тогава фосфор-съдържащи тор се изсипва в него, според популярната рецепта - лъжичка пепел от изгоряла слама или трева, плевели, но не и от мангала! Добавете лука и чесън пилинг за вредители. Кладенците се правят на разстояние 20-30 см един от друг и толкова между редовете.

Засадени домати внимателно, опитвайки се да не оголват корена, покриват дупката с пръст и мулч около растенията.

Най-добре е да се направи мулч от игли или нарязана слама: възглавница с дебелина 5 cm.

Това ще даде осезаем ефект:

 • Земята няма да изсъхне;
 • През нощта - не хладно, а през деня - не се нагрява;
 • Плевелите няма да се появят;
 • Не е необходимо да се разхлабва земята след поливане;
 • На такава възглавница, плодовете няма да се влошат, дори ако растението падне под тяхното тегло. Този метод се нарича "колективна ферма", когато храстите не са вързани.

Грижа за растенията

Този метод е много подходящ за домате на Клъша, защото ще го отглеждаме в 4 стъбла, всяка от които ще бъде закрепена с 3 - 5 четки, под тежестта на клона ще лежи на земята, защото основното стъбло обикновено е вързано.

Долните листа са подрязани, тъй като те са сухи и жълти, давайки въздух и светлина на плода. Има оплаквания в прегледите, че доматът е кисел. Това се дължи на грешката в отглеждането: ако големият цвят на плода е листа, а слънцето не пада върху тях, тогава вкусът се променя. Не се страхувайте да премахнете излишните зеленини, реколтата ще ви каже "Благодаря ви".

За да се предотврати заболяването на растенията от домати, те се пръскат за сезон на всеки две седмици за фитофтора и други заболявания с лекарство “Лечител”. Трябва да се справяте в облачно и хладно време.

Вижте също: Как се хранят доматите по време на цъфтежа и плодовете?

Знаете ли правилата за поливане? Огромна грешка, която вярва, че почвата не трябва да изсъхне.

Доматите се отнасят до култура, в която „рядко и уместно“, тоест, обилно я поливат в основата, така че водата да не падне върху листата и стеблото.

Сега маркучите, погребани в земята за капково напояване са популярни, но има метод, който се е доказал. Тя е проста и надеждна: тя се спуска до основата, когато се засажда бутилка, вратът надолу и дъното се отрязва. В такъв контейнер може да се налива вода по време на напояването няколко пъти, което позволява постепенно да се абсорбира. Този метод помага да се знае количеството вода, която се излива под растението. Удобно е да се развъждат в тях кореновото хранене.

Спазвайки правилата за засаждане и грижи, получавате очаквания резултат.

Много радост ще ви донесе доматите под нелепото, но любезно име "Клуша".

Добри реколти и нови открития!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания