меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 10.11.2017

Великолепният хибрид от домати "Ажурна F1"

Характеристика и описание на доматите

Ако говорим за дати за засаждане, важно е да се спазват номерата на лунния календар, ако говорим за земеделски практики, тогава всяка култура се нуждае от поливане, торене, борба с плевелите и контрол на вредителите. Но има и още един важен нюанс за постигането на висок резултат - това е разнообразие на културата. За да ви улесним, ви запознаваме с различни зеленчуци, видове плодове и т.н. И днес доматът Ажур, неговото характерно и разнообразно описание е на дневен ред.

Общо описание

sort_ajur-300x277Това е хибриден сорт и те, както знаете, са известни с множеството си положителни характеристики. Много градинари обичаха това разнообразие и го превърнаха в постоянен обитател на леглата. "Ажурна" има красиво име, което му се дава с причина. Доматът е висок, но ограничен в растежа на леторастите по стените, които са украсени с красиви, малки нарязани листа. Те наистина са като рибарска мрежа.

Доматът има атрактивен декоративен външен вид, служи като украшение на обект, но в същото време е далеч от основните му предимства. В края на краищата, сортът има вкусни, ароматни плодове, които също са големи. Може да се използва за приготвяне на всякакви ястия. Доматът не губи вкуса си след топлинна обработка, предназначението му е трапезно и универсално.

Вижте също: Поликарбонатни парници най-добрите домати

Отглеждане на домати "ажурна" и в оранжерии, и на улицата. Отзивите са отлични, снимки на тези, които са засадени, ни показват вкусни плодове, които предизвикват желанието през новия сезон да засадят този сорт в лятната им къща.

Доматът първоначално е бил създаден от животновъдите за отглеждане в оранжерии в райони с тежък климат. В резултат на това сортът се оказа стабилен, може да се отглежда в закрити помещения във всички региони на страната ни, докато на открито се показва най-добре в южните територии.

Видео преглед на доматеното семе "Ажурна"

Сортови характеристики

 • Както много хибридни сортове, Openwork е силно устойчив на различни обичайни болести на доматите.
 • В отглеждане непретенциозен.
 • Кожата на плода е плътна, което дава плюс степен, тъй като не се напуква. Това качество дава предимство пред много домати, които образуват големи плодове. В края на краищата, колкото по-голям е доматът, толкова по-вероятно е да се счупи.
 • Храстът расте компактен, много го отглеждат, без да се обвързват. Но все още тежки плодове, и височината може да доведе до непредвидими последици, и стъблата ще се счупят. И тогава, когато храстът лежи на земята, той няма да изглежда толкова естетичен, колкото леглата с вързани високи стъбла.
 • Месото на плода е месест, вкусът на доматите е сладък, вкусен, те имат голям аромат. Плодовете и месото са червени. Формата на плода е леко сплескана.
 • Доматите "Ажурна", които дават повече от 7 кг, могат да дадат по-богат резултат с правилна грижа.
 • Пасинков образува малко, за което е ценен сред градинарите.
 • Датите на зреене са средно ранни. Първата реколта може да бъде получена за около 100 дни.
 • Отнася се за стандартни класове. Височината на храста варира от 50 до 90 cm.
 • Лесно се толерира различни климатични проблеми, включително внезапни промени в температурата.
 • Средното тегло на плода е около 300 грама, но според прегледите доматите могат да тежат 400-500 грама.
 • Толерира суша, топлина.
 • Една четка образува до 5-6 плода.

Вижте също:Лятна къща домати ревюта снимки, които са засадени

Както вече казахме, „ажурният“ домат може да покаже много висок добив, но това изисква правилни методи на земеделие. А именно - това е често поливане и непрекъснато торене. Но отново повтаряме, че сортът е топлоустойчив, може да се справи без вода, и все пак реколтата ще бъде приятелска и добра. Но ако работите за висок резултат, тогава поливането и торовете ще направят сами. Важно е също да се разхлабят и да се уверите, че фиданките не се притесняват от вредители, но това са особености на отглеждането.

Характеристики на отглеждане

Доматено ажурно външно отглежданеЗа да растат реколтата от домати "Ажурна" във вашия район трябва да бъде топло. Все още е необходимо да се използва методът на разсад. Семената се засяват в средата на март по лунния календар. Независимо от това, кой сорт е устойчив, все още е по-добре да се разсадят семената в калиев перманганат, защото не може да се каже със сигурност, че фирмата, която произвежда семената, спазва всички правила и разпоредби.

След което семената се измиват под топла вода, поставят се в хранителен разтвор. За да направите това, можете да вземете лекарството "циркон".

По това време трябва да подготвите почвата - да вземете почвата от градината, да добавите към нея част от хумуса, част от пясъка, част от пепелта. Тя ще бъде едновременно питателна почва и много паразити не харесват пепелта. Можете да използвате друга версия на почвата - тя е торф и градинска почва в равни пропорции. Семената се погребват 1 см в почвата, след което се овлажняват, покриват с фолио и се поставят върху перваза на прозореца.

Опитните градинари препоръчват допълнителни семена да се затоплят при температура до 40 градуса за 5-7 дни. И след това поставете семената в стимулант.

След 5-7 дни ще се появят първите издънки. В този момент не забравяйте да извадите филма и да поставите разсад върху прозореца. Сега поливането е важно, тъй като почвата изсъхва. Когато се появят 3-4 истински листа, разсадът се спуска в отделни саксии. Почвата се приема нова, възможно е да се произвежда течен тор за домати, като се спазва почвата от спрея. След това, вече засадени разсад. Носенето на домати лесно се взима. Преди прехвърляне на открития терен, разсадът се охлажда за две седмици.

Вижте също: Ниско растящи домати за най-добрите сортове на парникови поликарбонати

Грижа за доматите "Azhur"

Разсад се засаждат на улицата, когато температурата на почвата се е повишила до 15-17 градуса. Преди презасаждане на разсада се препоръчва да се напръскат с хлорирана мед. Почвата за доматите трябва да се подготви предварително - да се изкопае, да се оправи, да се въведе превръзка. Предварително трябва да помислите за жартиера. Домат ще се чувства добре, ако е свързан с вертикални опори.

Кацането на открито се извършва, когато навън е хладно или вечер. Засадени разсад могат да бъдат в един ред на разстояние 60-80 см един от друг. Също така не забравяйте за разстоянието между редовете за добра грижа, лекота на прибиране на реколтата.

Домати "Ажурна" непретенциозен, доведени деца дават малко, поливане изисква малко. След земята трябва да се разхлаби. За сезона ще трябва 4-5 пъти да се хранят храстите. По отношение на вредителите, най-често сортът е увреден от кърлеж, който може да бъде контролиран с сапунен разтвор. Те покриват леене. Те също могат да бъдат притеснявани от охлюви, те се отбиват с пепел и червен пипер, които се поръсват в близост до храста.

Това са всички трудности, виждате, че на практика няма такива. Затова ви препоръчваме да посадите ажурен домат. И красива, и плодоносна.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания