меню

Доматените сортове със снимки и описания 23.02.2019

Изключителни сортове домати с необичайна форма и размер

Доматените сортове

Градинарите растат на парцелите си не само традиционните червени домати. Много хора експериментират, засаждат необичайни сортове домати, изненадваща форма, цвят, оригинален вкус. Доматите "екзотични" не се отглеждат в големи ферми за продажба. Те се отглеждат от летни обитатели, любителски колекционери, които получават добри добиви дори в условия на рискови земеделски зони. Някои хибридни форми и разновидности - гноми, сметана, чери домати, настъргани или оребрени домати, се засаждат не толкова поради броя на плодовете, а поради необичайната конфигурация и вкусови характеристики.

Доматените сортове с необичаен цвят

Малко хора са изненадани тези дни с пурпурни или черни домати. Но в допълнение към такива „черни”, животновъдите отглеждат десетки разновидности на жълто, оранжево, зелено и многоцветно домати.

Тъмна галактика

Екзотичен сорт в средата на периода, отглеждан в САЩ. Хвалете го за настоящия наситен вкус на домат, висок добив.

Доматите до около 120-150 грама, когато са напълно узрели, превръщат зелено-виолетовото в тухли-червено и черно. Отвъд кожата са разпръснати по хаотичен начин ленти, наподобяващи бездънна Вселена.

киви

В групата на зелените плодове този домат се отличава не само с интересния си цвят, но и с екзотичния си вкус. Сортът принадлежи към полу-определящата група, по отношение на реколтата - средно узряване.

Тя се разраства до около метър (по хребети), в приюти мощна дръжка достига един и половина метра.

Съвет!

Препоръчваме формоване на два ствола за увеличаване на добива.

киви

Доматите са плоско-закръглени, леко удължени, с тегло - 250-300 грама. Вътре - голям брой камери, съдържащи месо. Цветът зависи от условията на отглеждане:

 • в прохладния сезон, изумрудено зелен цвят;
 • през горещото лято месото и кожата стават жълтеникави.

Етапът на пълно съзряване е трудно да се определи визуално. Обикновено зрели домати са леко по-меки на допир, кожата става прозрачна. Използва се за всякаква обработка, в салати.

Аметист бижу

Доматите от аметист домати подаряват изключително красиви плодове от синьо-розов цвят. Сорт от колекциите на Брад Гейтс, препоръчван в климата на Русия за отглеждане в оранжерии. Домати с плътна структура, месести, до 180-200 грама. Те отбелязват устойчивост на различни инфекции, добри добиви.

Бяла захар

Неизменно привлича вниманието на сортовете градинари с бели плодове. Доматено захар бял - от групата на средно-късен неопределен вид, изисква задължително жартиера, образуването на храста.

Плодовете с ароматна каша, когато са напълно узрели, са кремаво-бели, много вкусни. Претеглят се до 200 грама, от един храст се събират 3-4 кг. Класът се използва за диетична храна.

От сортовете домати с многоцветно оцветяване се отбелязват Apple Color, Fireworks, Hazel May, Great Rainbow, Tasman Reddening, Puma.

Доматените сортове с необичайна форма

В тази категория любимите са оребрените домати, както и сметаната, крушите и чушките. Те изненадват атипична форма на плодове, богат вкус.

Популярни сортове:

 • Pink Accordion - отглеждани в Мексико, добре уловени в оранжериите на руските градинари. Според мненията - сладка, с необичайна вътрешна структура и външен вид на домат.

Бушът е висок, до 1,3 метра.Доматите са оребрени, нарязани - нагънати, почти кухи. В зрялост етап - наситен розов цвят. Теглото на плода достига 500-600 грама, идеален за приготвяне на пълнени ястия;

 • Tomande е интересна разновидност с оребрени плодове с ярък пурпурен цвят. Растат на храсти до 300-500 грама, с нарязани наподобяват луксозни бутчета. Сортът е дошъл в Русия от САЩ, отглеждан в оранжерии. За салати не е особено подходящ, по-добре е да се използва за приготвяне на сок, тестени изделия. Плътта е месест, богат на вкус;
 • Кошницата от гъби е разновидност, известна на градинарите от Русия, известна с нейния добив, необичаен плодов вид. Тя расте добре в оранжерии, както и в градината без приюти. Растения до 90-100 см височина, средна листа. Доматите са големи, до 500 грама. Обикновено най-големите плодове узряват в долния ред, доматите се повишават с 200-300 грама. Плодове с ясно изразен ластик, червен, отвътре - много кухи камери. Изглеждайте страхотно в рязането, когато правите ястия.
 • Бърджес Пълнеж - инфет, много висок сорт (до два метра или повече). Отглеждат специално за използване на плодове в дизайна и пълнежа. Доматите са с формата на кубовид, много напомнящи на сладък български пипер. Вътре няма пулп, дебелостенната обвивка е месеста, сладка. Цвят - пурпурно-червен;
Черна круша
 • Крушата е черна - доматът изненадва с формата и цвета си. Реколтата, събрана след около 110-115 дни, доматите са плътни, във формата на круша, с красива лъскава кожа. Теглото е малко, до 40-70 грама. Когато е напълно зрял цвят - тъмно бордо с кафяви петна. Плодовете са вкусни при осоляването, кисели краставички;
 • Емералд круша е друг зелен сорт, вкусен и сладък. В оранжериите той се разраства на повече от два метра, той е силно устойчив на гниене в края на живота. Плодовете на крушите са плътни, с тегло около 100 грама. Необичаен цвят на плодовете в пълна зрялост - зелен с тъмни "рамене". Вкусът е плодов, приятен аромат;
 • Ocean F1 е чери домат, предназначен за отглеждане по хребети, в приюти. Различава се в опънатите условия на връщане на доматите. На клоните узряват малки, 20-30 грама домати наситено червено. Приятен вкус и производителност - тези характеристики на хибрида привличат летни жители;
 • Аметист крем Чери е рядка разноцветна черешова разновидност. Бушът е силен, висок, под два метра и половина. Плодовете узряват бързо, достигат около 18-20 грама тегло. Оригинален цвят: крем с кафяво-лилави петна в областта на стъблото. Този сорт е известен с отличното си съхранение на доматите. Подходящ за консервиране, също използван в салати, за декориране на кулинарни ястия;
 • Меден бонбон F1 - хибрид от руски селекционери, от групата на резбовани домати. Плодоносен, в етапа на узряване, храстите са покрити с „крема“ с малки плодове с жълто-оранжев цвят. Нуждае се от формоване и обвързване на опорите.
Съвет!

Много сортове чери домати се отглеждат за прясна консумация. техен плодовете са сладкикато бонбони, те обичат малки деца.

Известни са и сортовете череша. Медена капка, Червена боровинка в захар, Porpora, Bloosem F1, Ира, Пинокио.

"Кадифени" сортове домати

Пръстните ("космат", "кадифени") домати са малко известни на широк кръг летни жители. Но тези сортове са оригинални не само на външен вид, но и имат ярък богат вкус.

представители:

 • Elberta Праскова - плодове с тегло около 100-120 грама, пухкави, с жълти и розови ивици на червен фон. Храсти сортове са високи, с оригинални листа - силно грапав, синкав на цвят и покрити с пух;
 • Син смърч - декоративна indeterminantny клас, плодотворна. Името се дава поради интересен вид стъбла и листа, космат и синкав оттенък. Плодовете с тегло достигат около 150 грама, червени със светлина надолу по кожата.Вкусът е сладък, с лек аромат на плодове;
 • Velvet dude - плодът изглежда трудно да се различи от праскова, толкова голяма е приликата със сладките плодове. Растенията със средна височина, до около 1-1,2 метра, се засаждат както по билата, така и в заслоните. По отношение на - средно-времеви сорт, дава напълно оформен плод за около 115 дни. Доматите "пухкави", яркорозов и червен цвят, тежат около 180-200 грама или малко повече. Отбележете хармоничния вкус на плодовата каша, сладостта;
Шаги пчела
 • Шахият пчел е домат от групата на детерминантите, с космати плодове с форма на сливи. Пулпата е гъста, добър доматен вкус с лека киселинност. Претеглете домати около 110-130 грама, по време на пълно узряване - оранжево-червено. Препоръчва се за отработени газове, устойчиви на фитофтор. Плодовете на Шаги пчела се различават по качество на съхранение, подходящо за дългосрочно транспортиране.

"Дрехите" домати включват и следните сортове: Sedoy Graf, Scheherezheda (с вкус на смокиня), праскова кайсия от саттон, градинска праскова.

Доматените сортове с необичайни форми и цветове обикновено се отглеждат от колектори. Те също предлагат семена от екзотични домати, така че всеки летен жител може да опита да отгледа домати на своя парцел “чудо”.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Доматените сортовеДоматените сортове

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания