меню

Доматените сортове със снимки и описания 29.01.2019

Най-добрите сладки жълти сортове домати

топ класове

В допълнение към традиционните червени домати, градинарите отглеждат сортове с жълти плодове в техните парцели. Те съдържат голямо количество провитамин А, полезен за човешкото тяло, както и други витамини и минерали. Такива домати се оценяват заради високата сладост на плодовете. Градинарите се опитват да вземат най-сладкото домати за открит терен, растящи в оранжерии, за да получат не само висока, но и вкусна реколта.

Жълти домати за средната лента

Благодарение на селекцията, гамата от сортове жълти плодове се увеличи значително. Лесно е да се намерят сортове и хибридни форми за отглеждане в различни климатични зони. Особено много възможности се предлагат за градинари в централните райони на страната.

лъч

В продължение на почти две десетилетия, летни жители са отглеждали различни домати Рей, като отбелязват неговата непретенциозност и доходност. Сред "предимствата": сладостта на плодовете, така удължените домати с "нос" са не само в детайла, но и за салати.

Растението принадлежи към групата на определящите видове, на височина - до 90-100 см. Обикновено в районите на средната зона на Руската федерация тя се отглежда на леглата. Можете да приберете реколтата за 110 дни, но плодовете все още ще са зелени. До пълния матуритет отнема около 135 дни.

Домати с интересна форма: продълговати, около 7-9 см дълги, жълти. По тегло - 50-70 грама, следователно, подходящи за кисели краставички, маринати. Сортът е устойчив на късна фибри, брашнеста мана, гниене.

Съвет!

Плодовете на лъча при създаване на благоприятни условия се съхраняват до 3-4 месеца.

Недостатъкът е ниският добив. От храстите се отстраняват до 2 кг „лъчи“, но малък брой се компенсира с отличен сладък вкус.

Медът е спасен

Храстът расте до един и половина метра, затова на пръв поглед сортът е подходящ само за оранжерийно отглеждане. Но Мед Спас се развива добре на открито, образувайки плодове с високо съдържание на захар.

Доматът е вкусен, сочен, месест. Летните жители отбелязват, че плодовете в оранжериите нямат същия вкус като при отглеждането им на хребети. На клоните узряват домати с форма на бъбреци, с тегло около 280-300 грама. Препоръчителна степен за диетично меню.

Жълт гигант

Авторството на подбора принадлежи на селскостопанската фирма "SeDek". Плодовете от тип салата се отличават с високо съдържание на бета-каротин, захари.

Класът се препоръчва за кацане в приюти. По отношение на - 118-122 дни, узрява приятелски. Плодовете леко сплескани, тежат от 300 до 400 грама, цвят - жълт.

Домати от жълт гигант не са подходящи за съхранение, те също не толерират транспорта, губейки представянето си. Сортът има удължен период на освобождаване на плодовете.

Сърцето на Ашхабад

С вкусни и много сладки плодове ще благодари и доматът с красивото име Ашхабад Сърце. С пълна грижа той дава до 4-4,2 кг домати от храста.

Разнообразие от полу-детерминанти, различни плодове без киселина. Съдържа високо съдържание на захар. Благодарение на тези параметри се препоръчва за хора на определена диета и ограничения на консумацията на определени храни.

Домати, устойчиви на заболявания, с ниска поддръжка. Нуждае се от оформянето на храста, премахването на стадата.

Гребени жълти

На юг расте без подслон, на север - само в оранжерии. Tall Indet дава големи сладки плодове, тежащи 300-400 грама. Доматите с форма на сърце, сочни, не се напукват. Интересно е оцветяването на плодовете: жълто със зърнести, понякога и розови ивици.

Това разнообразие от домати се препоръчва за диетично и готвене на детско меню.

Медена капка

клас от групата на високи растения, подходящи за отглеждане в приюти. В средната зона те са засадени в оранжерии, височината се издига до 1,5-2 метра.

Плодовете са малки, оригиналната форма под формата на "круши" или "капчици", наситен жълт цвят. Вкусна, сочна, с характерни медни тонове. Образуване на китката, по брой домати - 20-30 броя. Основна употреба: яжте пресни (като бонбони), за съхранение, украса на кулинарни ястия.

Жълти дати

Доматът се нарича така, защото е сходен с плодовете на тази дата. Доматите са сладки, с приятен аромат. Формата прилича на "крем", кора с гланц, дебел.

"Плюс" сортове - отлична транспортируемост, така че се отглежда за продажба. По отношение на - средно-късен домат, започва да дава реколтата по-близо до август, така че кацането е само в оранжерии.

Растенията високи, до 1,5 метра, се нуждаят от редовна грижа и формоване. Характеристика на сорта: малка листа, честа подредба на четки по клоните, висок набор от плодове.

Жълти домати за юг

Избор на жълти сортове за южните райони, е необходимо да се обърне внимание на устойчивостта на растенията на суша. В тези райони горещият период продължава дълго време, така че добрата реколта от сладки плодове ще се дава само от устойчиви на суша домати.

Златно сърце

200-240 грама растат красиви жълти домати с оригиналното име Golden Heart. Сортът се отличава с ранно узряване на плодовете, компактност на растенията и непретенциозност към грижите.

В условията на южните райони тя обикновено се отглежда на хребети, без приюти. Доматите са готови за прибиране на реколтата за 98-100 дни. Употреба:

  • осоляване;
  • ецване;
  • салати.
Съвет!

Доматът е устойчив на продължителна суша, не намалява добива.

Златната годишнина на F1

Рано и ползотворно - така този зеленчуков хибрид се характеризира с производители на домати. Семената се определят непосредствено в земята, след три месеца сладките жълти плодове са готови за прибиране на реколтата.

Разнообразието от група детерминанти бързо отива към растеж. Склонен към заболявания, изисква задължителна профилактика по време на целия вегетационен период. Плодовете са сладки, с високо търговско качество. С пълна грижа от квадратен метър засаждане, се събират 18-20 кг.

"Плюс" на хибрид - висока устойчивост на засушаване. Този параметър е важен при отглеждането на домати в южните райони. Сортът не толерира прекомерна влажност на почвата, така че обемът на поливане се контролира.

Жълт трюфел

Плодовете на този вкусен доматен сорт приличат на „круши“ или познати сладкиши. Отглеждат до 200 грама, имат ясно изразени ребра по цялата повърхност. Оцветяване - жълто, с оранжеви нюанси.

Съдържанието на плодове е сладко, има малко семена. Основната цел е салати. "Минус" - изисква систематично оформяне на храсти.

За Северозапад

В районите на Северозапад, градинарите често растат сортове домати, подходящи за средната лента. Времето тук е капризно, климатът е различна влажност, нестабилните температури през лятото.

Лятно слънце

Доматът напълно оправдава името си (в превод - Лятното слънце). Плодовете му и всъщност яркостта и формата приличат на малки слънца.

Сортът принадлежи към групата от чери домати, образува високи храсти до 2 метра и повече. Отглежда се в парникови условия. Ключови ползи:

  • висока сладост на плодовете;
  • красиво представяне на домати;
  • стабилен добив.

Плодове се разтяга, дава домати до октомври.

Бари Луди Череши

В черешовата група този домат се отличава не само с колоритното си име, но и с производителността си.

На високи храсти се образуват мощни четки с голям брой домати. Формата на плода - овална, с изразен "нос". Плътта е плътна, сладка. Доматите растат не повече от 25 грама, лежат добре по време на съхранение.

Употреба:

  • консумирани пресни;
  • опазване;
  • декорация на ястия.

Разнообразие от американско развъждане, много устойчиво на различни заболявания.

Жълт карамел F1

За онези, които обичат да кисели краставички, напълно подходящ е хибрид с вкусни „карамелни“ плодове. Ранните зрели домати връзват четки с 40-50 домати с ярко жълт цвят.

Теглото на всеки - до 50 грама. Пулпата е гъста, сочна, с голямо количество захари. В етапа на пълно узряване доматите придобиват прозрачност, блестяща през кожата.

Засадени в висок подслон, като храстът достига почти два метра. Препоръчително е да се обвърже с пергола или да се инсталират залози.

Барел с мед

Доста рядка разновидност, която обикновено се изписва на любителите градинари. Образува големи домати с тегло 400-500 грама.

На храстите има малко плодове, но теглото на доматите е впечатляващо. Цвят - жълт, в пълна степен на зрялост близо до оранжево. Месото е месесто, маслено, не се разпространява при рязане. Вкус - захар, сладък.

Най-големите плодове се образуват в долния слой, а доматите са по-малки в горните четки. Основно се използва за салати, градинари също оценени плодове при консервиране на резени. Доматите запазват формата си, запазват отличен вкус в марината

Злато зърно

Този домат се препоръчва да се избират тези, които обичат ранните реколти. По отношение на узряването, сортът отнема около 80-82 дни. Плодове с кръгла форма, като “топки”, с тегло 25-30 грама. Цвят - златист, с модулации. Образува се на клони с пискюли, всеки с 18-20 плода.

Този домат във всеки сезон показва висока и приятелска доходност. Съберете 8-9 кг от един квадрат. м. "Минуси": тънка кожа на домати, така че плодовете не са подходящи за транспортиране

Сортове жълти домати за районите на Сибир и Урал

Развъдчиците отглеждали хибридни форми с жълти плодове, сортове домати за райони с кратко лято, ранно начало на студено време. В тези райони доматите от черешовата група и ранните сортове растат добре в приюти.

Ilda

В суровите условия на тези райони, доматите на Илди дават отлични добиви. На храстите се образуват големи четки с много малки ярко жълти плодове.

По тегло, малки, само 15-20 грама. Но те имат сладък ненадминат вкус. Подходящ за рязане на салати, подходящ за заготовки в твърда форма (кисели краставички, маринати).

Бушът е силен, в оранжерията те изискват свобода. Образува се най-често в 2 стъбла. Плодовете започват да узряват рано, докато плодните се разтягат до есента.

Firebird

На ниските храсти от това разнообразие от домати се образуват ярки, жълто-оранжеви плодове. Тегло - 150 грама, вкусът към хибрида е добър. Има високо съдържание на бета-каротин.

Преди да се съберат първите плодове, отнема около 100-105 дни от момента, в който семената покълнат. В условията на райони с кратък летен период, един домат се отглежда само в подслон.

Амбър купа

Не са лоши резултати от разнообразието на земеделската компания Аелита под името Amber Cup. Това е опция за начинаещи градинари, тъй като доматът е непретенциозен и устойчив на почти всички болести.

Буш растат до 1-1,5 метра при нужда от формоване и отстраняване на клони (напукване). Малкият размер, удобната овална форма ви позволява да използвате домати в опазването.

Съвет!

Този сорт е подходящ за съхранение до 2-3 месеца.

Златни яйца

Само до половин метър растат храсти от този интересен домат. Плодовете му са овални, яйцевидни, яркожълти на цвят.По тегло не надвишава 180-200 грама, въпреки че точните параметри зависят от грижата и времето.

Доматите са плътни, тънки, сладки. Вътре - до 8-10 гнезда. От един малък храст се отстраняват до 1,5 до 12 кг домати. Сортът се отглежда от развъдници на сибирците, отличава се със студоустойчивостта и ранните реколти.

Жълтите домати имат специален вкус, висока сладост. Но свойствата, поставени на генетично ниво, се проявяват само ако изцяло се грижат за растенията и спазват препоръките на агрономите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания