меню

Доматените сортове със снимки и описания 28.01.2019

Най-вкусните зелени домати

Сортове зелен домат

Оригиналният сорт домати са зелени сортове домати, Те имат ярък външен вид, който привлича вниманието на всички, а вкусът им е сочен и свеж. Зелените домати са подходящи за отглеждане в оранжерии и на открито. Сред всички известни сортове, ние избрахме няколко популярни вида със снимки и кратко описание на характеристиките.

Емералд Ябълка

Известен представител на сортовете зелен домат е сортът с името "Емералд ябълка", Той дава мощни храсти под ръста на 1,5 м, изискващи обвързване. Растение от неопределен вид, добре листано, разпространяващо се. Форма 1-2 стъбла. Зелената ябълка се отглежда в оранжерии и на открито. Сортът толерира добре замръзване и издържа на суша.

Всяка четка съдържа 5-7 парчета плодове с необичаен зелен цвят с бронзов цвят. Теглото на доматите варира от 200 до 300 гр. Доматите са известни с вкусния си вкус, пулпата е плътна, без прекомерна влажност, с приятна лека киселинност. Добивът на Смарагдовата ябълка е висок - най-малко 10 кг домати от възрастен храст. Пикът на реколтата на плодовете идва в края на юли и продължава до есента. Предимствата на сорта са:

 • красив цвят на кожата;
 • средно тегло на доматите;
 • непретенциозност в отглеждането;
 • възможност за кацане на улицата.

Не съществуват недостатъци в сорта. Градинари са щастливи да растат домати за приготвяне на заготовки, кисели краставички, прясна консумация.

Внимание!

Пулпа от зелени домати съдържа голямо количество полезни аминокиселинни съединения, които са полезни за здравето.

блато

Вътрешните развъдчици специално за нестабилния руски климат донесоха сорт домати, който може да се отглежда на улицата и под филма. За централния район и по-студените климатични зони се препоръчва засаждане под филм, а за южната - улична почва. Блатото има среден период на зреене: 100 дни преминават от появата на семената до плодните. Добивът е 5-6 кг на кв.м. Възрастните храсти достигат височина 1,2-1,5 м, растения с неопределен вид.

Доматите узряват в тегло 150-300 грама, кожата е зелена с много жълти петна. Формата на плода е плоска кръгла, с изразено ластик. вид блато отглеждани за консервиране, прясна консумация. Пулпата е плътна, перфектно нарязана, подходяща за салати.

Видовете на блатото имат няколко добродетели:

 • добро представяне;
 • отличен вкус;
 • ранна реколта;
 • универсална употреба.

От недостатъците в блатото казват ниско качество на съхранение. Доматите се съхраняват слабо, не са подходящи за транспортиране на дълги разстояния. Имунните качества на сорта са ниски, има случаи на растителна инфекция с антракноз.

Чероки Грийн

За отглеждане в оранжерии подходящ клас Cherokee Green. Храсти високи 1,8 м, неопределен тип. Уличното кацане е възможно в южните райони. Формирайте растение в 2-3 стъбла, обвързване и staving са необходими. Добивът е 6-7 кг плодове от храста. Устойчивостта към болести е добра, растенията не са засегнати от болести, брашнеста мана и върхово гниене.

Доматите са големи, с тегло 300-500 г. Кожата е зелена с розови петна. В пулпа има малко семена, цветът в разреза е зелен, има плодови нотки и сладък вкус на вкуса.За приготвяне на пресни сокове и пресни домати консумацията е много полезна. За дългосрочно съхранение сортът не е подходящ. От достойнствата на Cherokee Green отбеляза:

 • красива форма;
 • високи вкусови характеристики
 • целулоза без семена;
 • устойчивост на заболявания.

От недостатъците, наречени лошо държане, страх от замръзване.

Съвет!

Зрелите зелени домати се съхраняват на хладно място при температура от + 4-8 градуса.

абсент

Сортът на доматения абсент се превърна в гордостта на американската селекция. В средната лента се отглежда в оранжерийни условия, в южната зона е приемливо да се засадят на открито. Високият неопределен храст достига височина 1,8 м. Препоръчват се образувания от 1-2 стъбла. Листове от обикновен тип, малки. Срок на зреене - средно ранен, 90-95 дни от началото на засаждането. Производителност - 3-4 кг от едно растение.

В сорта Абсент, висококачествени домати. Цветът на кожата е зелен с блестящ жълт блясък, теглото на плода е 300-400 г. Плътта е месеста, захарна с плодов, приятен вкус. Експертите оцениха вкусовите характеристики на сорта в 5 точки. Основната цел на културата е прясна консумация и преработка. Абсентът има редица предимства:

 • високи вкусови качества;
 • продаваемост на плодове;
 • универсална цел;
 • резистентност към болести на доматите.

Липсата на абсент - свръхчувствителност към ниски температури. Сортът не понася нощни студове.

Гигантски смарагд

Любителите на големи зелени домати ще харесат разнообразния Гигантски Емералд. Това е средно ранен сорт от полу-определящ тип за засаждане отвън или в оранжерия. Бушът е силен, без прекомерна листа, на височина 1 м. Не се изисква събиране, което значително опростява поддръжката. Сортът е много устойчив на болести, не се повлиява от брашнеста мана, вируса на тютюневата мозайка, антракноза. Растенията са устойчиви на охлаждане, не се страхуват от суша.

Доматите имат плоско-закръглена форма, в етапа на зрялост достигат смарагдов цвят с жълтеникав блясък. Месото е сладко, ароматно, много вкусно. Теглото на плода може да бъде 400 гр. За приготвяне на сокове, сосове, ецване, ецване, сортът се побира много добре. Добродетелите на Смарагдовия гигант са:

 • висок добив от 4-5 kg ​​на растение;
 • непретенциозна грижа;
 • устойчивост на охлаждане;
 • устойчивост на засушаване;
 • отлични имунни качества.

Поради голямото тегло, храстите от домати могат да се счупят и да се напукат, поради което е необходима жартиера за пергола или друга подкрепа.

Ирландски ликьор

Високи силни растения със средно ранно узряване започват да дават плодове от средата на лятото. Срокът на зреене е 90-100 дни от момента на поникване на семената. Сортът не понася ниските нощни температури, препоръчва се за оранжерии. Най-високият добив на растението се дава, когато образува 2 стъбла, може да се отглежда без щипка. Bookmark първото съцветие се случва под 8 или 9 листа, а след това през листа.

Доматите се отличават с оребрена и плоска кръгла форма, масата на плодовете е 200 гр. Цветът е зелен със зелени с жълти преходи в горната част. Вкусът е хармоничен, без излишно кисело, сочно. Ирландският ликьор се отглежда за прясна консумация, но реколтата също е полезна за опазване. Сортът има много положителни качества:

 • голям вкус;
 • ранно узряване;
 • имунитет към заболяване;
 • проста грижа.

Недостатъкът на ирландския алкохол е непоносимостта на нощните студове, така че не е подходяща за отглеждане навън в средната лента.

Съвет!

Температурата на въздуха в оранжерията не трябва да пада под 15-17 градуса по Целзий.

Зелена зебра

Друг американски сорт с необичаен цвят на плода се нарича Зелена зебра. Доматите узряват в зелен цвят, но с продълговати тъмни ивици по целия плод. Когато се нарязва, пулпата прави апетитен плодов аромат, а доматите са сладки и сочни.Плодовете са малки по размер, с тегло 80-90 g, формата е леко продълговата. Подходящ за осоляване, може да се използва за прясна консумация.

Неопределени храсти с дължина 1,7 м. Сортът показва най-добри резултати при отглеждане в оранжерийни условия, но е възможно засаждане на открито. Зелената зебра се характеризира с висока устойчивост към болести на доматите и ранно узряване. От момента на поникването на разсад до плодните, отнема 90-100 дни. Предимствата на сорта включват:

 • привлекателен външен вид;
 • необичаен цвят на плода;
 • сладък вкус;
 • отлично качество на съхранение;
 • възможност за транспортиране на дълги разстояния.

В Зелената зебра нямаше недостатъци, напротив, градинарите говорят за сорта от положителната страна и го препоръчват за отглеждане.

Грижата за зелените сортове домати не се различава много от грижата за цялата реколта. Състои се от поливане, разхлабване на почвата, оплождане, плевене на почвата от плевелите. С правилното и своевременно ухажване на домати, растенията със сигурност ще бъдат благодарени с добра реколта, която е достатъчна за консервация и прясна консумация.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Сортове зелен доматСортове зелен домат

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания