меню

Доматените сортове със снимки и описания 28.01.2019

Доматите за Централна Русия

Големите домати имат сладък захарен пулп, който ще се хареса на всички, а един такъв плод може да нахрани цялото семейство. За любителите на гигантски домати, направихме селекция от най-популярните сортове със снимки и описания, предназначени за Централна Русия. Можете да ги отглеждате в парникови условия и на улицата, добивът ще бъде добър във всеки случай.

Гигантски червен

Стъблото с неопределен храст нараства до 180 см. В средния пояс доматите се засаждат под филм, но могат да се отглеждат на открито. Сортът има добра устойчивост на замръзване, не се разболява, леко е засегнат от болестта, брашнеста мана, гниене. Поради високия растеж на необходимите издънки се нуждаят от жартиери и пасинкови. Към момента на узряването гигантът принадлежи към средносрочните сортове, тъй като 100-105 дни преминават от момента на появата на леторастите до прибиране на реколтата. Добивът е 12 кг на кв.м.

Основната гордост на сорта са гигантски домати с сочна сладка маса. Няма вкус на кисел вкус, броят на камерите за посев е 6-8. Теглото на един домат може да бъде около 700-800 грама или дори повече. Първите зрели плодове достигат маса почти до килограм. Giant Red е идеален за рязане на салати и за обработка. От пулпа се оказва отличен доматен сок, картофено пюре и дори макаронени изделия. предимствата Гигантско червено Те са следните:

 • високи вкусови характеристики;
 • устойчивост на заболявания;
 • възможност за кацане на улицата;
 • висок добив.

Основната липса на степен - недостатъчна безопасност на плодовете. Доматите не са предназначени за дългосрочно съхранение, трябва да се консумират или да се приготвят от тях веднага след прибиране на реколтата.

Съвет!

Ако премахнете зрели домати на хладно място при температура от + 4-6 градуса, тогава те могат да се съхраняват до 7-10 дни.

Кунео - гигантска круша

Резултатът от италианското развъждане е разнообразие от домати с необичайно говорещо име - кунео - гигантска круша. Формата на доматите прилича на плод: формата й се разширява до дъното, а масата е 300-400 гр. Когато се нарязва, месото създава приятен аромат и има сладък вкус, без киселост. Круша, отглеждана за прясна консумация, за приготвяне на сокове, пасти и картофено пюре.

За отглеждането е по-добре да се използва оранжерия, тъй като устойчивостта на замръзване на растенията е ниска, те възприемат лошото понижаване на температурата. Растения с неопределен вид със средна листа. Дължината на основния изстрел достига около 2 м, изисква обвързване с пергола. Спечелвайки активно, staving трябва да се извършва редовно. Растението води до 2-3 стъбла. Производителността е 10-11 кг от 1 кв.м. В Кунео, гигантската круша има следните предимства:

 • активно образуване на плодове с добро качество;
 • голям вкус;
 • универсална употреба;
 • показател за добра доходност.

Гигантската круша има недостатъци, например не толерира не само замръзване, но и суша. Поливането на растенията трябва да бъде често, но в умерени количества. От липсата на влага и от излишните пукнатини на кожата от домати.

Bull сърце

Един от най-популярните гигантски сортове е сортът Bull Heart. Доматите узряват в гигантски размери и тежат 800-900 гр. Месото е червено със сладък вкус, много сочно. Формата на домат сърцевидна, леко удължена на дъното. Домати за целите на масата, повече използвани за обработка. Плодовете узряват след 115 дни от появата на леторастите.

Пораснали сърце в средната зона в парникови условия. За култивиране на улици, сортът е подходящ, но само за южните райони. При развъждане под филм, добивът е най-малко 10-12 кг на квадратен метър, а при развъждане на открито цифрата е 5 кг на квадратен метър. Растения с височина на стъблото под 2 м, първите яйчници се формират над 8 листа, след което се повтарят през листата. Сърцето на Bull има много предимства:

 • едновременно узряване на културата;
 • добра транспортируемост и запазване на качеството на плодовете;
 • сладък вкус на плодове;
 • привлекателен външен вид.

Градинарите отбелязват малки дефекти в сорта. На първо място, това е ниска устойчивост към болести. Храстите понякога страдат от късна фиброза, атакуват се от насекоми.

Интересно!

По-големите домати узряват на долните издънки, а на короната и горните клони се образуват домати с по-малка маса.

Руски размер f1

В началото на 2000-те години руските развъдчици представиха хибрид с отлични вкусови характеристики и устойчивост на късната болест, вируса на тютюневата мозайка и кладоспорията. Растението е неопределено, расте до 180 см. Освен силен имунитет, храстите не се страхуват от нощни студове, затова в Централна Русия могат да се отглеждат не само под филмови покрития, но и на открито. Индексът на доходност е стабилен, по-малко от 7-8 кг домати от 1 квадрат. m не се случва.

Стадий на зрялост се наблюдава 125-130 дни след началото на култивирането. Цветът на доматите е червен с лъскав блясък. Формата е кръгла, много апетитна, тегло - 350-400 г. На повърхността няма ластик, месото при среза е червено със сладък вкус. Сортът се счита за салата, подходящ е и за консервиране Руските земеделски производители растат за продажба, заради привлекателния вид на доматите, които бързо се разпадат. Позитивни качества на руския размер се наричат:

 • високи вкусови качества;
 • правилната форма;
 • силен имунитет;
 • показател за стабилен добив.

Основният недостатък на сорта е късният срок на узряване.

Малинов гигант

Ранното зрелище е сорт доматен. малинов гигант, Зреенето става 100 дни след появата на разсад. Не е необходимо да прищипваме храста, стъблото се формира силно, без излишна листа. Височината на едно възрастно растение не надвишава 1 метър. Червеният гигант е засаден в оранжерия, но също така е възможно да се отглеждат домати отвън. Производителността е много голяма: от 1 кв.м. Отглеждат се 18 кг плодове, а когато се засаждат на улицата, индикаторът може да се влоши.

Плодовете растат красиви, месести. Цвят на кожата и пулпа ярко червено. Теглото на всеки плод може да бъде от 300 до 500 гр. Целулозата е със сладък вкус, с лека приятна киселинност. Малинов гигант е подходящ за консумация в прясно състояние, за производство на заготовки. Доматите се съхраняват дълго време на хладно място, характеризиращо се с добра преносимост и запазване на качеството.

Предимствата на Crimson Giant са:

 • ранно узряване;
 • много добър добив;
 • устойчивост на вредители и болести;
 • добра транспортируемост.

Недостатъците включват невъзможността за събиране на семена от реколтата, тъй като пурпурният гигант е хибрид.

Брут

За оранжерийно отглеждане е подходящ доматен сорт Брут. Високи храсти, високи 1,6 м, изискват жартиери и пасинкования. За да се увеличи броят на доматите, агрономите препоръчват да се поддържа растението в 1-2 стъбла, не повече. За замръзване и вируси в растенията, средната устойчивост. Срокът на зреене е средно ранен, отнема се 110-120 дни от поникването.

Плодовете узряват до червен цвят, тежат по 500-600 г, понякога теглото достига до 1 кг. Вкусът е стандартен, сладък и кисел, пулпата е сочна. За прясна консумация, сортът е идеален, домакините на доматите обичат да приготвят сокове, сосове, домашна аджика.Добивът с подходящи техники на отглеждане е 8-9 кг домати на един метър засаждане. Брут има няколко предимства:

 • голямо тегло на доматите;
 • сладка сочна плът;
 • универсално потребление;
 • показател за добра доходност.

Брут изисква допълнителна грижа по време на отглеждането: това е профилактично лечение на заболявания, тъй като случаите на късна фиброза и инфекция с тютюнева мозайка не са рядкост. Сортът отговаря добре на торене с органични вещества, минерални торове.

Внимание!

Почвата за разсад на домати трябва да бъде порьозна, плодородна. За образуване на почвата с торф, хумус.

Напа Гигант

Новостите на гигантските сортове домати включват продукта на американската селекция Giant Napa. Той е подходящ само за отглеждане под филмово покритие поради ниската му устойчивост на замръзване. Разпръснати храсти, обикновен тип, височина 1,8 м. Растенията се нуждаят от силна жартиера и задължителни пръчки. Препоръчва се образуване в 1 стъбло. Срокът на зреене е среден, от образуването на разсад до прибирането на реколтата, 110 дни преминаване.

Плодовете са плоско закръглени със захарен пулп. Степента на зрялост се среща във всички домати едновременно, те стават розови на цвят. Няма напукване по кожата. Месото е сладък тип "диня". Теглото на един домат достига 350-500 г. Ако нормализирате броя на яйчниците, можете да получите домати с тегло до 1 кг. Плодовете са предназначени за всякакви цели: подходящи за прясна консумация, за производство на кисели краставички и сосове. Добивът на растение е 3-4 кг домати.

Добродетелите на гиганта Напа са:

 • гигантски домати;
 • добър вкус;
 • устойчивост към болести и вредители;
 • висок добив.

Giant Napa има някои недостатъци. Това е настроение към поливане, необходимостта от редовни превръзки. За да получите добро раждане на домати, трябва да се грижите за него редовно.

гигант

Растенията се оформят в изправени храсти с височина 1,3–1,5 m гигант може да бъде в оранжерията, също подходяща площадка за кацане. Класът е непретенциозен при напускане, не е взискателен към климатичните условия и околната температура. Устойчивостта към болести е висока, храстите не са засегнати от брашнеста мана, тютюнева мозайка, гниене и бич. Периодът на зреене е ранен, плодовете узряват след 100 дни от момента на засаждане на семената за разсад.

Giant е известен с висококачествената си реколта. Доматите са красиви, големи, с тегло 400-500 г. Теглото на първите плодове може да бъде 700 гр. Броят на вътрешните семена е 5-6, има малко семена. Месото и кожата на яркорозов цвят, вкус сладко-кисел. Целеви сортове - прясна употреба, консервиране, производство на сокове и картофено пюре. Производителността прави 8-10 кг домати от брояча за кацане.

Гигантът има следните предимства:

 • атрактивна форма и добър вкус;
 • непретенциозна грижа;
 • възможността за култивиране на улици;
 • устойчивост на заболявания.

Няма никакви недостатъци в сорта, градинарите го съветват да посажда не само в Централния пояс, но и в цяла Русия.

Ox сърце

В средата на сезона неопределените растения растат добре в парниковата плодородна почва. Сортът не е хибрид. Добивът е 7-8 кг домати на 1 кв. При засаждане на открито място, добивът се намалява с 1,5-2 пъти. вид Ox сърце нечувствителни към повечето от доматите, случаи на инфекция почти никога не се срещат. Приблизително 110 дни до узряване на доматите от засаждане. Жартиера на пергола е необходимо, растението е 1-2 стъбла.

Формата на домат е с форма на сърце, кожата е оцветена в червено-розово. Вкусът на плътта е сладък, без киселост. Целулозна захар. Масата на доматите варира от 300 до 800 г. Отглеждайте волското сърце за прясна консумация, културата е подходяща и за преработка.Доматите не се различават по дългосрочно съхранение, те се развалят бързо и затова ядат веднага след прибиране на реколтата.

Силните страни на сорта се наричат:

 • добра имунна способност;
 • големи плодове;
 • транспортируемост на плодове;
 • няма пукнатини по кожата;
 • висок добив.

Сред недостатъците градинари казват недостатъчно запазване на качеството на доматите.

Интересно!

От нехибридни сортове, семената могат да бъдат събрани за засаждане през следващата година. Срокът на годност на тези семена е най-малко 3-5 години от датата на събиране.

Гигантските домати растат добре в хранителна смес, в която се съдържат минерални съединения и органична материя. Когато растат, те следват правилните земеделски практики: хранят разсад, редовно го напояват и разхлабват почвата. С подходящи грижи, доматите ще растат гигантски и много вкусни, а броят им ще бъде впечатляващ.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания