меню

Доматените сортове със снимки и описания 30.01.2018

Домат "Малинов гигант": проста селскостопанска техника и отлична реколта

Характеристики и описание на сорта

Вашата градина дава на човека много полезни продукти - в наше време това е много важно.

В крайна сметка, въпреки че броячите изобилстват с асортимент дори в студения сезон, качеството на продуктите, за съжаление, не е щастливо.

Много по-добре от техните домати от градината - месести, ароматни. И така, че тяхното отглеждане не се превръща в упорита работа, трябва да изберете добри и продуктивни сортове.

Например, днес ви запознаваме с доматите "Малинов гигант", неговите характеристики и описание на сорта ще бъдат интересни за всички летни жители.

Общо описание

Този сорт не може да се нарече стар - отглеждан е неотдавна, включен е в регистъра през 2007 година. Но това изобщо не намалява неговите заслуги. Летните жители обожават "малинов гигант", а разнообразието има какво да обича. Неговите животновъди донесоха в LLC Agrofirma "Sedek". Класът е получил най-добрите качества на предшествениците си, почти няма никакви недостатъци.

Този тип нехибрид, който има своите недостатъци и предимства. Ако говорим за първото, хибридите са винаги по-устойчиви на болести, метеорологични условия и вредители, но плюс прости сортове са, че можете да събирате семената годишно и да засадите отново през новия сезон - качеството на плодовете няма да бъде по-лошо от година на година.

Този домат има свой хибриден брат със същото име и етикет "Raspberry Giant F1". Бъдете внимателни при избора на семена.

Сортова характеристика

"Малинов гигант" е домати, които се наслаждават на представянето си. Те винаги дават добра и стабилна култура, изглеждат апетитни, не изискват сложни земеделски техники. Нека ги опознаем по-близо.

Описание на сорта:

 • определящ тип храсти. Не е необходимо да ги притискате;
 • не образуват щамба, имат мощна коренова система;
 • средно отглеждани домати - до един метър височина, по-често - 60-70 cm;
 • имат универсална маса за маса - те са вкусни пресни и използвани за преработка;
 • на един храст се образуват до 12 четки с плодове, стеблото запазва добре своята реколта, но все пак се препоръчват опори;
 • листата имат богат зелен цвят, големи и нямат характерен пистолет;
 • се отнася за ранозрели видове - периодът от поникване до прибиране на реколтата е около 90 дни;
 • плодовете не падат, въпреки теглото;
 • маса на домати - повече от 400 грама, докато те не се напукват;
 • в пулпа има малко семена, плътна, месеста и много вкусна;
 • продуктивност - повече от 6 kg от един доматен храст;
 • може да се използва за хранене на деца;
 • съхраняват за дълго време, но качеството на доматите може да се влоши. Необходими условия;
 • плодовете имат розов оттенък на кожата;
 • добре транспортирани. Подходящ за отглеждане за продажба.
Пазарът за продажба има близнак от сорта "Малинов гигант" от Agrofirma Seeds of Altai LLC. Този сорт има коренно различни характеристики.
 • Неопределено растение;
 • Плодовете на средно узряване.

Вижте също: Защо листата се навиват около един домат в оранжерия?

Както виждате, доматеният сорт “Малинов гигант” заслужава да расте на леглата, защото той се харесва с показателите си, но малко по-късно ще откроим основните предимства и недостатъци.

Болести и главни врагове

От една страна, сортът е нехибриден, което означава, че може да нарани повече, но „малиновият гигант” също се радва тук със своята устойчивост към патогенната среда. Той рядко се разболява, причината за заболяването може да бъде неправилна селскостопанска техника - неспазване на режима на напояване, липса на разхлабване, наличието на голям брой плевели и лош имунитет. За да не правим грешки, ще ви кажем как да отглеждате този сорт.

Плюс това, ранните зрели сортове, които успяват да дадат своите култури по-рано от патогенната среда, патогените и основните врагове - насекомите влизат в най-активната фаза.

Ако лятото пребивава лошо след насажденията, наводнява парцела и не разхлабва почвата, тогава корените и листата могат да започнат да гният. Тогава е спешно необходимо да се преразгледа агротехнологията, да се регулират етапите, да се въведат торове навреме, което ще помогне не само да не се разболяват, но и да се получат големи плодове. Що се отнася до вредителите, те на практика никога не се притесняват от ранните сортове.

Основните предимства и недостатъци

Нека обобщим всичко по-горе за доматите "Raspberry Giant" от неговите характеристики и описание на сорта, и подчертават плюсовете и минусите. Първото е много повече.

Предимства:

 • големи плодове, ранна зрялост;
 • възможността за отглеждане за продажба;
 • класът не предизвиква алергия;
 • използва се за пресни храни, за приготвяне на кетчуп, салати, сокове, тестени изделия;
 • не е болен, подходящ за отглеждане на открито и защитено място.

недостатъци:

 • плодовете не могат да запазят цялата форма;
 • мощните корени се нуждаят от много пространство;
 • пасинковане и образуване на храст;
 • дава максимални добиви в открити почви в топли райони. В умерения климат Сибир и Далечния изток могат да се отглеждат в оранжерии;
 • при неправилно съхранение, културата се влошава бързо.

Както можете да видите, сортовете минус са много условни, те не развалят достойнствата и дори начинаещите могат лесно да отглеждат домати с отлично качество и в големи количества.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

Агротехника расте

Културите започват от първото десетилетие на март. Купувайте семена от реномирани производители, но винаги провеждайте предварителен курс на третиране. Състои се от подбор за покълване, превръзка, която ще бъде предотвратяване на болести, и накисване в стимулатор на растежа.

Технологията е както следва:

 • в първите дни на март семената се накисват в солен разтвор (на литър вода една супена лъжица сол), всички горещи семена се отстраняват;
 • за 3-5 дни прекарват превръзка в слаб разтвор на манган в продължение на половин час, след което се измиват и сушат;
 • 1-2 дни преди засяването семена могат да се поставят в стимуланти - “Епин-екстра”, “Циркон” или да се използва народен метод - сок от алое;
 • От вас зависи да покълвате семена или не, но те поникват за около пет дни, което е, следователно, бързо.
По-добре е да се координират всички действия с графика на градинаря по лунния сеитбен календар. Той е нов всяка година и много помага на жителите на лятото.

Подготовката на семената е приключила, към това време вече трябва да сте готови за земята и контейнерите. Можете да си купите почвата или да направите своя собствена - хумусът и почвата от мястото се смесват в равни части, тук можете да добавите дървесна пепел - чаша, минерален комплекс и пясък за дренаж - около една трета от обема. Всяка почва преди сеитба за 3-5 дни, маринована с вряща вода с манган.

Култури, извършвани на дълбочина от 0,5 см на разстояние 1-2 см един от друг. Овлажнява тавите и се поставя върху перваза на прозореца, покривайки филма или стъклото. През седмицата ще се появят издънки, филмът се отстранява. Сега разсадът се нуждае от светлина и поливане, но тъй като те изсъхват.

фехтовка

Този вид домати понася добре изтъняване на разсад, което се получава, когато 3-4 цвята цъфтят. Засаждане на разсад незабавно в отделни чаши в нова хранителна и стерилна почва. По-добре е да се вземе Тара от торф или картон, така че след като е засаден на парцела.В края на краищата, именно при прехвърлянето на разсад най-много се случва на корените. Ако те са пострадали, да, дори и метеорологичните условия не са окуражаващи, тогава дори най-стабилното разнообразие може да спре растежа за дълго време. След бране разсадите не се оплождат в продължение на две седмици.

След бране в торфените съдове внимавайте за влажност, тъй като материалът абсорбира влагата. Не позволявайте на земята да изсъхне и да изостане зад стените.

Допълнителна грижа и прехвърляне на земята

Така че, вашите разсад са намерили ново място, можете да ги поливате, когато е необходимо. След две седмици трябва да направите азотна добавка, която ще даде на растенията силата да изгради зелена маса. Разсадът трябва да получава много светлина през целия вегетационен период, преди да се прехвърли на постоянно място, доматите трябва да се втвърдят. Те правят това в апартамента, като понижават температурата при отваряне на вентилационните отвори, извеждат ги на балкона, в къщата - чрез прехвърляне на открита веранда или праг. Първите дни на разсад се оставят за 30-60 минути - не повече, така че да няма стрес, през май вече можете да си тръгнете за през нощта, ако няма студове.

Трансфер до оранжерията се извършва от второто десетилетие на април, когато температурата не пада под -7 през нощта, след като всички студове се прехвърлят на улицата - обикновено е края на май или юни. Почвата и в двата случая се подготвя предварително.

 • Парцелът е изкопан, отстранете всички плевели.
 • Разливане на вряща вода с манган - предотвратяване на болести и борба с паразитите.
 • Дупките се изкопават на разстояние 50 см един от друг, на дълбочина 30-40 - така че корените вътре се чувстват свободни.
 • В ямите правят половината от хумуса, 100 грама суперфосфат, пясък. Също така на сайта разпръснат дървесна пепел.
 • Отворите се разливат и разсадите се засаждат.
 • В бъдеще, със силен растеж на храста изисква подкрепа.
Домат "Малинов гигант", според ревюта и снимки, има отличен добив, така че може да се нуждаете от подкрепа и под клоните с домати. Максималният добив дава образуването на две стъбла.

Вижте също: Характеристики и описание на хибрид от домати "Евпатор F1"

Постоянна грижа

След засаждане на постоянно място разсад трябва да се адаптират и да вземат. Сега тя се нуждае само от поливане, докато изсъхва, отстраняване на плевели. След 14 дни направете цялостна подготовка. Всеки път след овлажняване площта се разхлабва. След първото хранене, органичните вещества се добавят след още 10-14 дни - постелята се разрежда с вода в съотношение 1/20 или оборски тор в съотношение 1/12. Храненето може да се редува на всеки 2-3 седмици. Това означава, че първо те внасят минерален тор, след органичен, а след това отново минерален. Също така не пренебрегвайте листното пръскане.

Пръскането се извършва само вечер или рано сутрин, а не в горещината, а не в мъглата.

Образуването в две стъбла се извършва чрез оставяне на главния ствол и доведен син в горния синус, наляво или надясно. Някои от долните листа също се отстраняват. Pasykan храсти през нощта не са в топлина, когато издънки вече са достигнали около 8-10 см. Веднъж седмично, пръскане със слаб разтвор на манган се извършва за премахване на всички рискове от развитие на заболявания. Завържете храстите с пръчки или пергола. Ако насекомите започват да ви безпокоят, тогава могат да се използват инсектициди, но можете също да се отървете от тях с обикновени народни настойки върху плевели, подправки, цветя - невен, вратига.

Както можете да разберете, доматите "Малинов гигант" радват с реколтата си всички летни жители, които ги отглеждат. Agrotechnika домати прости, можете да го направите.

Видео: Първа грижа за домати след слизане

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 2,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания