меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 29.01.2018

Домат "Любаша F1": ултра-рано с голяма популярност

Този ултра-ранен хибрид е отглеждан напоследък от руски развъдчици, но вече е придобил популярност. След засяване семена, узряването настъпва в рамките на 78-80 дни.

Растението е плодно растение в оранжерии и градински легла. Устойчив е на много заболявания на доматите. Добивът за ранните сортове е висок - 11-15 на кв.м.

Хибридно описание

Доматените образуват храсти със средни размери - до 1м. Растението е определящо. Въпреки малката височина, необходима е жартиера на опората, тъй като храстите обилно дават плодове. Хибридна форма в 2-3 стъбла.

Близки по размер плодове узряват доста приятелски, техните характеристики:

 • Теглото на доматите варира от 200 грама за първите плодове, до 120 за следващия.
 • Форма закръглена, леко сплескана.
 • Цветът на зрелите плодове е богат, яркочервен.
 • Повърхността е гладка, кожата е плътна.
 • Доматите не са склонни към напукване.
 • Месото е сочно, с отличен вкус.
 • Добре запазен, не се страхува от дългите пратки.
 • Употребата на домати е универсална: те са добре пресни, в салати, в комбинация с други зеленчуци, перфектно преработени в сокове и кетчупи. Те могат да бъдат консервирани и замразени.

Болести и вредители

За доматите Lubash f1, както и за повечето хибриди, се характеризира с повишена устойчивост към повечето гъбични и вирусни заболявания, включително апикална гниене на плодове, вируса на тютюневата мозайка, късната болест и Alternaria.

Ранното узряване на тези домати ви позволява да избегнете много други болести, които изпреварват растенията с появата на студени щраквания. Ако следвате правилата на селскостопанското инженерство - поливане, хранене, плевене, разхлабване на почвата и проветряване на оранжериите своевременно (ако растенията се отглеждат в оранжерии), тогава няма да се изискват допълнителни лечения с лекарства.

Наземни вредители - охлюви, колорадски бръмбар, акари се борят най-вече без използването на химия - с помощта на плашили отвари от пелин, чесън, горчив пипер, разтвор от кафяв катран, смесен с разтвор от домакински сапун. Ако вредителите са малко, те се събират на ръка и се унищожават.

За да се контролират вредители, които гризат кореновата система, като хрускам и телесни червеи, е необходимо да се извърши дълбоко копаене на почвата преди засаждане. В противен случай ще бъде възможно да се открият вредители, когато корените на растението са вече повредени.

За да се предотврати появата на жичници, се препоръчва да се третира почвата с вар или доломит брашно, а със силна инфекция от вредители използва лекарството basudin.

Силни и слаби страни

Новият доматен сорт Любаша привлича все повече фенове със своите качества. Повечето от тях отбелязват присъщите му предимства:

 • Ранно узряване.
 • Непретенциозност на растенията, устойчивост на болести.
 • Идеален за хибриден плодов аромат.
 • Висока доходност, която понякога достига до 4 кг на храст.
 • Еднородност на плодовете.
 • Добро запазване на качеството и преносимост.
 • Универсалност при употреба.

Недостатък е необходимостта да се обвърже стъблата с подкрепата, образуването на растения в 2-3 стъбла, както и пасинкования.

Вижте също: Характеристики сортове домати "Третяков F1" и правилната грижа за него

Удобства агротехника

Подготовка за разсад

Подготовката за сеитбена кампания може да започне с подготовка на почвата за разсад. Търговията предлага различни смеси за всички растения и за специфични култури. Можете да приготвите почвата сами - смесете градинска почва с торф и компост, добавете пепел.

Доматите обичат лека, дишаща почва, така че ако градинската почва е съставена от глина, тя се смесва с пясък или дървени стърготини за разхлабване. Приготвената смес се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат. След това семената се третират:

 • В дезинфекционни разтвори на калиев перманганат или фитоспорин в продължение на 20 минути.
 • В стимулатори на растежа или разтвори на микроелементи за 5-6 часа.

Тара (кутии, кутии) за засаждане на разсад се правят с дренажни отвори, за да се избегне застояла вода. Ако контейнерът не се използва през първата година, той също се третира с дезинфекционни разтвори.

Обработените семена се засяват във влажна почва след 2-3 см, след това се покриват със слой от пръст (5-7 мм), леко уплътнен, покрит свободно с филм или капак и се почистват в помещение с температура на въздуха 23-25 ​​градуса.

Растенията покълват за 4-7 дни. Важно е веднага след появата на отворите - доматите да ги поставят на светлина. В противен случай - с липса на светлина - растенията се разтягат и ще бъдат отслабени.

Почвата в разсадните кутии трябва да се съхранява в леко влажно състояние, но не трябва да се оставя да се придържа към корените. Поливането е за предпочитане да се поддържа топла вода.

Първите две седмици от момента, в който се появиха издънките, разсадът се подлага на малко стрес-втвърдяване. За да направите това, растенията са изложени на затворени веранди или балкони, върху които се поддържат по-ниски температури - около 15-16 градуса през деня, 12-14 градуса през нощта. След това се върнете към комфортни условия - 22-24 градуса.

За да могат растенията да растат здрави, е необходимо да се осигури максимално осветяване на растенията за 11-12 часа на ден. За да направите това, при липсата на естествено осветление, добавете осветление електрически лампи.

Поливането през следващите дни се комбинира с торене със специални торове за разсад с микроелементи. С появата на третия истински лист, доматите се засаждат в по-големи кутии на разстояние между растенията от 15-20 см или в отделни саксии, чаши.

С настъпването на топлите дни растенията могат постепенно да се адаптират към слънчевите лъчи, извършвани на открити веранди, в оранжерии.

Грижа за растенията в земята

За да станат растенията в леглата и в оранжерията здрави, е важно почвата да се подготви предварително. Мястото за засаждане трябва да се избира, като се вземат предвид предшествениците му - културите, които растат на мястото през предходните години.

В продължение на 3 години, доматите не могат да бъдат върнати на мястото, където са отглеждани домати или други кучета, а най-добрите им предшественици са тиква - тиквички, краставици, както и цвекло, моркови и бобови растения.

Ако насажденията се планират в оранжерията, подготовката се извършва от есента:

 • След прибиране на реколтата, без растителни остатъци, плевели.
 • Измийте стените, стелажите, всички инвентар с дезинфектант разтвор.
 • Земята се култивира с фитоспорин или разтвор на калиев перманганат.
 • Варовик.
 • Здравите култури се засяват преди зимата.

Засаждането на домати в открити площи и оранжериите са ангажирани с пристигането на устойчива топлина.

В оранжерия или на открито място преди засаждане разсад марка ями, в размер на 4-5 растения на 1 квадратен метър, лежеше в тях компост, пепел. Почвата е обилно напоена преди засаждането.

Невъзможно е да се използва пресен тор като тор при засаждане на домати.

Засаждане на растения в земята е най-добре в облачно време или вечер, ако времето е горещо и слънчево, младите растения трябва да се pritenized.

След засаждане се поддържат растения, към които растенията ще бъдат вързани, докато растат.

Вижте също: Защо листата се навиват около един домат в оранжерия?

За много региони на Русия характерни са връщащи се пролетни мразове, затова за да спасят растенията, жителите на лятото се снабдяват с временни убежища от спанбонд, филм или друг материал и дъги.

За да спестят време и усилия, много зеленчуци отглеждат всички свои разсад в оранжерия (по-компактно), откъдето постепенно се трансплантират в 2-3 седмици на открито.

След засаждане, растенията не се допират в продължение на няколко дни, а след това напускането се свежда до обичайните процедури:

 • Поливане с топла вода. Поливането се извършва директно под корена на растението, като се избягва контакт с листата, тъй като при слънчево време това може да причини изгаряния. Добри резултати се получават чрез поливане в контейнери, разположени в близост до корените и капково напояване.
 • Плевене и разхлабване. Разхлабването има много благоприятен ефект върху доматите, тъй като това създава допълнителни корени.
 • Хранене. Първото хранене се извършва не по-рано от 7-10 дни след засаждане със зелен тор - разреден в съотношение 1:10 с вливане на ферментирала трева. След появата на яйчниците се добавят фосфорно-калиеви торове. Важно е да се хранят след поливане или дъжд. Храненето се извършва на всеки 2-3 седмици, в зависимост от състоянието на растенията.
 • Мулчиране на почвата. Мулчиране ви позволява да поддържате почвата влажна, не позволява на плевелите да растат. Използването на трева и плевели като мулч във времето (при гниене) обогатява почвата с азотни торове.
 • Образуване на растения, жартиери за опори и пасинкованю. Според някои препоръки за образуването на домати, за растенията се оставят 2-3 стъбла, но експериментаторите предлагат образуването на храсти от Любаша дори в 4 стъбла, което само допринася за добив.
 • При отглеждане на домати в оранжерията, не се разрешава прекомерно овлажняване на въздуха, тъй като това може да предизвика изблик на гъбични заболявания. Намаляването на влажността се постига чрез отваряне на вентилационните отвори и врати. В този случай, ние не трябва да забравяме, че доматите не толерират проекти.

Вижте също: Домати "Микадо": розово, черно, златно, жълто и червено

Според любителите, като отглеждат домати от сорта Любаш дори на балкон или веранда, можете да получите и добра реколта, която се различава малко от обичайната - в градината.

Видео: Ultra Early Lyubasha Tomato

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания