меню

Съвети 10.04.2019

Какви растения не могат да се хранят с дървесна пепел

Дървесната пепел е естествен органичен тор №1. Той играе важна роля в структурирането на почвата: намалява неговата киселинност и има благотворен ефект върху жизнената активност на почвените микроорганизми. Тези градинари, които имат печка или имат много пепел от мангала, често подхранват цялата земя на площадката. Въпреки това, не всички растения се възползват от нея. Какви култури не могат да бъдат оплодени по този начин и защо?

Какво е полезно

Пепелта е отличен източник на минерали. Подобрява качеството на почвата, намалява киселинността й, отколкото неутрализира редица вредители и патогени, като:

 • листни въшки;
 • брашнеста мана;
 • Ларви на колорадски бръмбар;
 • кръстоцветна бълха;
 • охлюви.

Той насърчава вкореняването на разсад и също така помага на почвените микроорганизми да разграждат органичните вещества по-бързо, превръщайки го в елементи, достъпни за растенията. Но не всяка пепел е полезна. Това, което остава след изгарянето на битови отпадъци, дъски, лакирани или боядисани продукти, не може да се използва, защото тази пепел съдържа много химикали. В пепелта на различни растения преобладават различни минерали:

 • много остатъци от калций след изгаряне на трепетлика, смърч, бор, липо - деоксидиращи свойства;
 • Калият е изобилно съдържащ се в дървесината на всяко младо дърво, слънчоглед и трева;
 • много фосфор в пшеницата и ръжта, картофите.

Интересно!

Благоприятният ефект на състава продължава в почвата от 3 до 4 години. Поради тази причина е непрактично да се извършва оплождането на дърветата с пепел по-често.

Кога да не се прилага

Пепел не е много любители на някои градински култури - диня, репичка, киселец и цъфтящи растения: хедър, хортензия, циния и др. Боровинки, иглолистни растения и стайни растения като виолетки и орхидеи предпочитат кисела почва.

Ако земята за тези растения алкализира, те ще боли, цъфтежът ще спре. Често културите умират.

диня

Тиквата култура е много капризна. Тя обича почвата с рН от 6 до 7.5. Ако земята е затворена, зърната ще страдат от недостиг на желязо, манган, фосфор, мед, цинк и бор. Това ще доведе до нарушаване на осигуряването на влага, невъзможността за едновременно приемане на натрий и калций, необходими за пълния растеж и развитие.

В резултат на това плодовете напукват и гниет, поради прекратяването на развитието на върха. Тиквата листна въшка, която може да се управлява с помощта на пепел, често затруднява отглеждането на дини.

репичка

Растителните продукти се отглеждат най-добре на средно кисели (рН 6-7.5), рохки, газирани почви. С висока киселинност в кореноплодните растения се наблюдава повишено натрупване на тежки метали. Културата може също да загуби част от багрилото поради загубата на вода в силно кисела среда. Това се проявява чрез "измиване на цвета" при измиване на кореноплодни зеленчуци.

При засаждане на ряпа на алкална почва, тя ще се развива слабо и пожълтява. Ето защо, ако почвата трябва да бъде алкализирана, това не трябва да се прави непосредствено преди отглеждането на репички. Пепел може да бъде разпръснат една година по-рано, преди предишната култура.

киселец

Отглеждането на киселец е особено успешно на глинести неутрални и слабокисели почви, богати на органични вещества.Растението обича влагата. С неговата липса на киселец листа бързо coarsen, и те се натрупват оксалова киселина.

Не трябва дори да се опитвате да засадите растение в алкална почва. Тя няма да може да се развива адекватно и да дава пълни семена.

Декоративни и лечебни култури

Списъкът на декоративните култури, които предпочитат киселата реакция към околната среда, включва повечето от популярните цъфтящи растения (астер, космос, делфиниум). Всички те се чувстват добре при рН от 5,5 до 6.

Интересно!

Sage, лавандула, иглика и невен също растат и натрупват своите вещества в благоприятна кисела почва. Ако почвата е алкална, растенията няма да могат да се развиват адекватно, което ще повлияе на лечебните свойства.

Стайни растения

Има много цветя, които се отглеждат на первазите, но не всички ще бъдат доволни от пепелта. Пепел от калций може значително да намали киселинността, което води до заболяване.

Орхидеите обичат сухите почви. Ако почвата е твърде кисела, може да се добави малко пепел. За да се поддържа необходимото рН, виолетовете могат да се оплождат с малко количество тор веднъж годишно. Но не и торф, защото в него малко калий, необходим за цъфтежа, и много калций, поради което цветето умира.

В кои други случаи трябва да се изостави пепелта?

Не се препоръчва да се прилага пепел едновременно с оборски тор, амониев нитрат, карбамид и суперфосфат. Пепелта няма да позволи на растенията да абсорбират органична материя. Едновременното използване на доломитово брашно ще доведе до силно алкализиране на почвата. Ако рН на почвата се повиши, може да се види от състоянието на растенията. Излишният калций се изразява чрез:

 • разрастване на гнезда на листа;
 • смъртта на издънки;
 • загуба на листа от декоративни цъфтящи растения;

Признаци на излишък на калий са ръждивостта и горчивината на плодовете, преждевременната загуба на листа в цветята. Има добро време за всеки тор. Дървесната пепел е полезна през есента, малко преди узряването на плодовете, когато растенията се нуждаят от калий.

Използването на пепел е важно да се нормализира - полезно е в разумни дози. За да се предотврати замърсяването с вредители от растения, които предпочитат киселата реакция на средата, то може да се подхранва от почвата 1-2 години преди засаждането им. Периодично трябва да следите нивото на киселинност на почвата при всякакви култури. Ако рН е по-голямо от 7, по-добре е да не се използва пепел.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 5
 1. Алексей

  По отношение на факта, че дините не харесват пепел, това е пълна безсмислица. През цялото лято се хранят дини с 1 чаена чаша на 10 литра вода и са нараснали от 9 до 12 килограма дини.

  отговор
  1. Givi

   Напълно съм съгласен. И пепел не позволява вредители да репички.
   Заинтересованите лица пишат пълни безсмислици с надеждата да получат харесвания и да печелят от писане.
   Вземете лопата и расте зелени, репички и т.н., опитайте на практика и не пишете глупости. Фу. Вече стана отвратително.

   отговор
 2. Игор

  рН 6 - 7,5 е умерено кисела в тях. Авторът, изглежда, е далеч от всякакво знание и остава в делириума на някаква наука.

  отговор
 3. Татяна

  Дали лавандулата обича кисела почва? Съмнително е!

  отговор
 4. Лидия

  - Уди пепелта е естествен органичен тор №1. Смейте се заедно? Моят скъп автор, пепел е минерализиран органичен остатък. Необходимо е да се въведе в почвата за всякакви култури, тъй като съдържащият се в него калий е едно от трите основни макронутриенти за хранене на растенията. Друго нещо, което във всички неща трябва да спазвате правилата, сроковете и методите.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания