меню

Отглеждане на домати 2.07.2018

Пепел като тор за домати, прегледи на градинари

Топ дресинг доматен пепел

Физикохимичните параметри на пепелта варират в зависимост от веществата, използвани за производството му. Получени широко в градинарство поради повишеното ниво на хранително съдържание. Научно е доказано, че те повишават имунитета на доматите и ускоряват растежа им. Ключът за получаване на добра реколта ще се проведе топ дресинг домат пепел в оранжерия от поликарбонат и открита земя.

Каква е употребата на пепел

Пепел като тор за доматиЕдна от причините за активното използване е незначителна цена със значително ниво на концентрация на изброените по-долу полезни вещества.

А именно:

 • калциев карбонат;
 • калциев силикат;
 • калциев сулфат;
 • калциев хлорид;
 • натриев ортофосфат;
 • натриев хлорид;
 • магнезиев карбонат;
 • магнезиев сулфат;
 • магнезиев силикат;
 • калиев ортофосфат.

Съвет!

Безспорното предимство на използването на пепел - вероятността от свръхдоза се свежда до нула. Дори и с лек излишък на препоръчителната доза, доматите ще получат мощен тласък за по-нататъшно развитие.

Ако говорим за по-специфичните предимства на пепелта, те изглеждат така:

 • нормализира ниво на киселинност на почвата;
 • повишава се нивото на алкали в земята;
 • в почвата се активира развитието на полезна флора и микроорганизми;
 • бори се с гъбичките и е отговорен за неговата превенция;
 • приложение е безопасно на етапа на засаждане.

За разлика от други видове торове, пепелта се отнася за торове с продължителна продължителност.

Какво пепел е по-добре да се използва

Преди да използвате пепелта, трябва да проверите неговия произход. В градината се използва само полученото от изгаряне на растителни остатъци. В противен случай съществува висок риск да се предизвика изгаряне на разсад. Вторият рисков фактор е свързан с повишени нива на тежки метали. Всички видове пепел, произведени чрез изгаряне на не-растителни компоненти, могат напълно да се наричат ​​отрова. Дори и след 1-2 процедури, плодовете ще станат негодни за консумация. След изучаване на източника на пепелта, трябва да обърнете внимание на неговия тип. Има няколко от тях:

 • иглолистна дървесина;
 • твърда дървесина;
 • шисти - максималното ниво на калций;
 • получени в резултат на преработката на хляб, зърнени култури;
 • торф;
 • получени от слама от елда;
 • получени от стъбла на слънчоглед.

Съвет!

Всеки от тези сортове се използва, като се вземат предвид действителните нужди на разсад в хранителните елементи.

Как да получите пепел за тор

Основата се взема, както бе споменато по-рано, от растителен произход. Необходимо е да се изгорят сухи слама, клонки, листа от иглолистни и твърди дървета. Друг метод за получаване на естествен тор е използването на въглища, които остават след изгарянето на дървени трупи с големи размери. Най-добрият вариант е да се използват листа папрат и слънчоглед. Получената смес съдържа почти всички необходими хранителни вещества за доматите. Торфът се счита за най-малко полезен.

Един от най-често срещаните начини за получаване на пепел е както следва:

 1. За изгаряне на растителни суровини, които са ви необходими в метални контейнери. Бъчви и каси ще се поберат, обемът на които варира от 150 до 200 литра.
 2. Необходимият ресурс е лесно да се акумулира самостоятелно. Редовното събиране на падналите листа ще осигури на градинаря достатъчно количество пепел.
 3. Важно е да се гарантира, че в резервоара, в който се извършва изгарянето на растителни материали, не попада влага. В противен случай, крайният ресурс е лишен от повечето полезни качества.
 4. Готовата пепел трябва да се пресее. Използва се сито с размер на окото около 10 mm.

Така получената пепел се поставя в запечатани торби. В тях се съхранява на тъмно и сухо място за не повече от 6 месеца.

 

Важно е!

Необходимо е да се помни за мерките за сигурност. След приключване на процедурата за събиране на пепелта трябва да се обърне внимание на цвета му. Ако има изразен червен оттенък, тогава е забранено да се използва. В противен случай прекомерното ниво на концентрация на желязо ще увреди насажденията.

 

Подхранване на различни етапи на отглеждане

В градинарството, пепел като тор е бил използван дълго време, така че много хора знаят как да го използват за домати. За профилактика на болести и торене се използват сухи вещества, инфузии и разтвори, приготвени на базата на тях. В суха форма пепелта се въвежда на етап трансплантация или първоначално слизане. Пепел поръсва горния слой на почвата. Препоръчителната доза е 3 супени лъжици на 10м2. В течна форма се прилага пепел с началото на активния вегетационен период.

Рецептата на решението е както следва:

 • 300 g сухо вещество;
 • да се пресеят добре;
 • налейте 10 литра вода;
 • довежда до кипене;
 • Сварете на средна температура 30 минути;
 • охлади се и настоява 24 часа;
 • източете отвара;
 • изсипва се в кофа, чийто капацитет е 10 литра.

Сместа се допълва с 40 г сапун. Всичко се разбърква до гладкост. Обработката се извършва до 4 пъти за 1 сезон.

Използвайте пепел за разсад домат

Веществото се въвежда по време на изкопаването на земята. Интензивността на приложение зависи от преобладаващия тип почва. Ако е тежък, препоръчва се да се прави пепел поне 2 пъти през есента и пролетта. Собствениците на леки почви са ограничени до 200 г на 1м2, прилагани 1 път през пролетта. При условията на парникови и открити терени пепелта е валидна от 2 до 3 години. Концентрацията на полезни бактерии нараства. Доматено разсад бързо усвоили на ново място. Препоръчителният метод за нанасяне е да се разпръсне сухото вещество около храстите или да се третират листата и стеблото с разтвор. За приготвянето му вземете 1 чаена лъжичка пепел на 1 литър вода.

 

Съвет!

От началото на активния вегетационен период повишава значението на пепелта.

Практическите съвети за използването му са както следва:

 1. Първото приложение - на етапа на подготовка на почвата за копаене. Като се има предвид киселинността на почвата, ние говорим за 700-1500
 2. Засаждане на домати в оранжерията - веществото се въвежда директно в дупката. Препоръчителната доза е 3 супени лъжици. Над определения обем се изсипва 5-6 см от почвата.
 3. Използването на пепел като тор - дебитът варира от 100 до 150 г на 1м2. Всичко зависи от нивото на киселинност на почвата. След оплождането почвата се разхлабва и разводнен.
 4. Течно хранене - важи само за обработката на зрели домати. 100 g прах от пепел се разрежда в 10 литра вода. Сместа се влива в продължение на 5 часа. 0.5 литра се излива под всеки храст.

Разтворът върху пепелта се използва за хранене на листата. За да се подобри ефекта на домакински сапун, който се втрива върху груби ренде (два бара).

Как да кандидатстваме за открит терен и оранжерии

Първото нанасяне на открито се извършва най-малко 2 пъти в рамките на 1 година. За първи път, обработката се извършва преди копаене, а след това - след прибирането на домати. Следващото третиране е след топенето на снега. Необходимо е да се уверите, че земята е добре затоплена. Важна роля играе правилно избраната доза. Всеки 1м2 от отворен участък изисква 200 г суха пепел. Доказано е, че подобна обработка увеличава добивите и прави доматите по-малко податливи на външни отрицателни фактори.

Предварителната подготовка на почвата ще спомогне за намаляване на вероятността от загуба на реколтата. В умерен климат, 1-ви. лъжица сухо вещество.

Когато се използва пепел в оранжерията, трябва да се обърне внимание на следните нюанси:

 • местата на порязване и почивки се третират с пепел - ускорява регенерацията;
 • по време на цъфтежа почвата около храста е поръсена с пепел - ½ чаша на 1м2 легла;
 • след обилно поливане Под всеки храст се добавят 50 g прах от пепел;
 • пепелта не трябва да се използва, ако pH на почвата надвишава "7";
 • не може да се добавя към пресен компост от растителен произход;
 • акцентът е върху коренната превръзка - за всеки храст се изисква 0,5 л разтвор на течен пепел.

 

Важно е!

Независимо дали става въпрос за открит терен или парник, е необходимо стриктно да се спазва препоръчаната доза. Доматите са чувствителни към всички въведени вещества. Дори една малка грешка ще доведе до дисбаланс в хранителните вещества в почвата. Не забравяйте, че излишният прах от пепелта не е най-добрият начин, отразен на Ph нивото на почвата.

 

Обработка на пепел

Оперативните и коректни действия на градинаря не позволяват на болестта да унищожи културата. Преди да прибегне до конкретен терапевтичен агент, извършете подробна инспекция на разсад:

 1. Черен крак - трябва да увеличите количеството на слънчевата светлина. Леко повишете температурата, за да намалите нивото на влажност в почвата. Тогава земята около храста поръсена с пепел.
 2. Phytophthora - помага за подхранване на листата. Първият прах се извършва в началото на лятото, а последният - в момента на началото на яйчника на плода.
 3. Гъбична лезия - количеството на извършеното лечение зависи от местоположението на разсад. В оранжерийната пепел се обработва храст и стени. В открито поле е достатъчно да се поръсва с пепел само един храст.

Научно е доказано, че за профилактика и лечение на гъбични лезии, трябва да се използва дъб или клен. В други случаи ефективността на процедурата оставя много да се желае. За терапевтични цели, лечението се извършва 2 пъти седмично до прибирането на домати.

Защита от вредители

За профилактични цели се използва течната форма. Обработката се извършва 1 път на всеки 14 дни. Всяко растение се излива под корена на инфузия на пепел. В резултат растежът на доматите се ускорява и се повишават техните защитни свойства. Рецептата за готвене е както следва:

 • 1 чаша пепел се изсипва в кофа;
 • добавете 10 литра вода;
 • Настоявайте 48 часа - желателно е разтворът да се смесва на всеки 6 часа.

 

Съвет!

Получената смес се изсипва в пръскачката. Друга рецепта включва използването на пепел отвара. За приготвянето му ще са необходими 300 г суха пепел и 2 литра вряща вода. Всичко се смесва в дълбок контейнер.

Следната процедура е както следва:

 • пускане на средна топлина;
 • ври 25 минути;
 • отстранява се от топлината и се оставя да се охлади;
 • Бавно натоварване;
 • полученият разтвор за разреждане на 10 литра чиста вода;
 • добавете 50 g настърган на голям настърган сапун.

Сместа е ефективна за профилактика и лечение. Препоръчителната доза е 2 литра на храст. Ако в оранжерията или на открития терен има риск от активиране на охлюви и гъсеници, тогава около 10-15 г прах от пепел се разпръскват около всеки храст.

заключение

Пепел - естествен източник на много полезни вещества. Редовната и премерена употреба намалява вероятността от активиране. вредители и болести, Растежът на доматите се ускорява. Преди да прибегне до пепел, трябва да се уверите, че е безопасно. Изборът се прави в полза на пепелта, получена само чрез изгаряне на органични вещества от растителен произход.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Топ дресинг доматен пепелТоп дресинг доматен пепел

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания