меню

Отглеждане на домати 2.07.2018

Защо домати пукнати, как да го избегнем?

Напукване на доматен плод

Напукването на плодовете на домати по време на зреенето е неприятен дефект, което води до намаляване на качеството на културата. Най-често това явление се наблюдава при сортове жълти и розови домати с тънка кожа. Въпреки това, той може да бъде намерен и при други сортове домати. Разкъсването на кожата е неинфекциозно заболяване и е резултат от неправилна грижа и резки промени в условията на околната среда.

Какво е опасно крекинг домати

От една страна - добре, кожата на плодовете се напука, защото няма нищо лошо в това! Това не е болест. Но приятното във вида на такава липса също е малко. Дори и да не предполагаме, че избухването на домати ще загуби своята привлекателност и представяне (което е много лошо за един земеделски производител, който отглежда домати), не може да се избегнат тъжните последици, които очакват „разкъсаните” плодове. Факт е, че пукнатините са врата за проникване на различни гъби, вируси и бактерии. В допълнение, ароматен сок от домати ще привлече насекоми - любители на сладки зеленчуци. Ако доматите растат в оранжерия, където инфекциите се разпространяват много бързо, тогава най-вероятно тези плодове ще се разболеят и част от реколтата ще бъде загубена по време на прибиране на реколтата. Вярно е, че се надяваме, че раните ще имат време да се затегнат с коркова кърпа, преди да получи инфекция.

Съвет!

Напуканите плодове трябва да се отстранят от храста веднага след откриването и да се оставят да бъдат рециклирани, тъй като не могат да се съхраняват.

Защо доматите се пръскат

Появата на грозни пукнатини на гладки красиви плодове - картината далеч не е естетична. Тяхната поява трябва веднага да предупреди градинаря, защото това е знак, че грижата е грешна. Има много причини за това. Основните са:

 1. Неправилно поливане. Най-честата причина за деформация на доматите е нередовното поливане. Ако държите земята суха за дълго време, растежът на растенията спира да расте. Но ако изведнъж започнете да ги напоявате обилно, то активира биологичните процеси, протичащи вътре в растението. Всички части на храста ще започнат интензивно да абсорбират вода, като същевременно увеличават енергията на растежа. Плодовете бързо растат по размер и се пръсват. Това може да се случи не само на зрели плодове, но и на зелени домати.
 2. Поливане по време на топлината. Всеки знае, че парниковата земя изсъхва по-бързо от откритата земя. Ако сушата се излее с вода, корените, които са жадни дълго време, ще започнат да засмукват водата и да подхранват растението. В резултат на това ще се случи с неравномерно поливане - незрелите домати да се напукат.
 3. Неподходящ микроклимат в оранжерията. В оранжерията често е непоносимо горещо. Понякога температурата се повишава над 40 градуса, което води до спиране на развитието на растенията и падането на яйчниците. Вече е оформена плодовете при високи температури спират да растати кожата им се втвърдява. Щом условията за растеж станат удобни, плодовете ще се развиват по-нататък, но твърдата кожа няма да издържи на натиска на силата на растеж и счупване - ще се появят множество пукнатини.

Между другото!

Рязките промени в нощните и дневните температури също водят до пукнатини по кожата.

 1. Притискане на храсти. Много градинари щипка горната част на храстите по време на узряване на плодове. Те обясняват това чрез пренасочване на силата на растението към плодове.Въпреки това, експертите виждат това като проблем, водещ до напукване на кожата. Факт е, че влагата, която трябваше да отиде до апикалните стъбла, се натрупва в плода, защото няма къде другаде да отиде и това предизвиква натиска му да счупи кожите. Това се случва главно при ниски нощни температури.
 2. Излагане на храсти. Често градинари са толкова запалени по pasynkovanie, които оставят храсти голи. Колкото по-малки ще са растенията, толкова повече вода ще се натрупва в плода (въпреки че е предназначена за отдалечени пасинки и листа). Бързото нарастване на доматите ще доведе до разкъсване на тъканите на необработената кожа.
 3. Игри за торове. Качеството на плодовете страда силно при неправилно използване на торове - при неправилни формулировки, дози, пренебрегвайки времето на обличане. За правилното узряване на плода растението се нуждае от минерали, а ако не се доставят навреме в правилното количество, доматите се деформират и понякога се напукват.
 4. Инфекциозни болести. Пляскането на плодовете понякога не води до селскостопанска технология, а до появата на болестта. Инфекция често се развалят узряване плодове - петна, петна, пукнатини, рани се появяват на тях. Alternaria, гниене, се считат за опасни заболявания с такива симптоми. Phytophthora, Силен фунгициден агент с химически произход ще помогне за коригиране на ситуацията.

Предотвратяване на крекинг домати

Както разбрахме, доматите се напукват поради неправилни земеделски практики. Избягвайте появата на дефект, който ще помогне за спазването на правилата за грижи и превантивни мерки:

 1. Провеждане на компетентно поливане. Препоръчва се често да се поливат леглата с домати, но само умерено. За храстите трябва винаги да има достъп до вода и да "живеят" изключително в полувлажнена почва. Особено внимание трябва да се обърне на поливането по време на цъфтежа и плодните. В горещината поливането се извършва веднъж на всеки три дни, като се изразходват 3-4 литра вода на храст. В облачни дни е достатъчно едно поливане за пет дни. Водата се подава към корените на партиди, така че влагата се разпределя равномерно в почвата.
 2. Проблемът с преовлажняване често се среща в открито поле. Когато, например, дълго време е имало суша, а след това имаше остър дъжд. Растенията абсорбират излишната вода, в резултат на което стените на плода не могат да издържат на натоварването и разкъсването. За да се избегне подобна ситуация е необходимо да се поддържат леглата под навес по време на периоди на чести валежи.
 3. За да се запази влагата в земята възможно най-дълго, тя трябва да се мулчира. Важно е да се прави както на открито, така и в оранжерията. Тъй като почвата, можете да използвате слама, дървени стърготини или трева. Но да се използва компост под формата на мулч е нежелателно, тъй като може да причини прегряване на корените.
 4. Контрол на температурата. Често в оранжериите има повишена температура на въздуха, което води до забавяне на растежа на плодовете. След понижаване на температурата, доматите започват да растат бързо в размер, което води до счупване на кожата, която по време на сушата успява да се втвърди. Удобна температура за домати в оранжерията - 20-22 градуса през деня и 16-18 градуса през нощта. За да се охлади въздуха в оранжерията през деня, можете да използвате бъчви със студена вода (водата ще отнеме излишната топлина през деня, за да се затопли).
 5. Осъществяване на проветряване. Ако доматите растат в оранжерия, тогава е необходимо да се контролира нивото на влажност и топлина в помещението, като се избягва свръх-омекване или суша. През лятото вратите и прозорците на оранжерията трябва да бъдат постоянно отворени, така че чистият кислород да дойде до растенията и да няма кондензация между храстите.
 6. Защита от слънце. Доматите не трябва да са на пряка слънчева светлина, което причинява изгаряния на листата и напукване на плодове. За да направите това, над леглото (или над оранжерията) опънете тентата или разсейващата мрежа. Стените на оранжерията могат да бъдат боядисани с вар мляко.
 7. Торене. Доматите трябва да се хранят на всеки две седмици.При липса на азот най-често се наблюдава напукване на плода. Въпреки това, неговият излишък обикновено води до тяхното отсъствие. Азотът се въвежда в почвата по време на растежа на храста и корените, а калийът и фосфорът - по време на цъфтежа и образуването на плодове. Ако по време на зреенето на плодовете няма достатъчно калиеви торове или азотни вещества, тяхното качество ще бъде сериозно засегнато. По време на узряването на плодовете, фосфатните торове трябва да се изхвърлят.
 8. За превръзката е необходимо да се използват само минерални съединения, разтворени във вода. Въвеждането на концентрат от калий, азот или фосфор само ще допринесе за инхибирането на растението, което е дисбаланс в развитието на плодовете. В резултат на това доматите се образуват тромави, напукани, малки. Консумация на торове за домати - 20 грама минерали на кофа вода.
 9. Вие не можете да премахнете всички доведени деца едновременно - това може да доведе до болести по растенията. За процедурата се отстраняват само 2-3 допълнителни издънки. Маскирането се извършва веднъж седмично.

Пукнатини

Много жълти и розови сортове домати, с тънка кожа, както и ранно зреене хибриди най-често се подлага на напукване на кожата. Сортовете със среден период на зреене страдат от това заболяване много по-рядко. Но по-късно сортове практически няма проблеми с пръсва шкурка. Също така е необходимо да се изберат сортове с дебела кора, които са устойчиви на суша и прекомерна влага, която може да издържи всички погрешни грижи. Те включват:

 1. Бохемия А1.
 2. Пери.
 3. Пурпурен виконт.
 4. Розов мед.
 5. Астероид.
 6. Дамски пръсти

Сортове, които понасят излишната влага, имат късен период на зреене:

 1. Владимир F1.
 2. Рио Гранд.
 3. Фермерска туршия.
 4. Чудо на земята.
 5. Мечешка лапа.

Най-популярните сортове не са склонни към напукване на кората:

 1. Близо до Москва
 2. Хераклес.
 3. Арлекин.
 4. Betta.
 5. Diva.
 6. Любими.
 7. Нашата Маша.
 8. Красива дама и други.

Използвайки „правилните“ сортове, спазвайки правилата на агротехнологията, въвеждайки лошо концентрирани хранения и организирайки напояването на порции, най-вероятно проблемът с избухналите домати няма да ви безпокои и ще получите вкусна сладка домати, с които можете да украсите ястието и да го продавате.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Напукване на доматен плодНапукване на доматен плод

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания