меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 3.09.2018

Причини за домашни домати плодове

доматични болести

Много често зелените домати по време на складирането са покрити с кафяви петна, ставайки неподходящи за храна и преработка. Информация за основните заболявания на доматите, методи за тяхното лечение и профилактика ще помогнат за спасяването на реколтата.

симптоми

Помислете за първите симптоми на болестта могат да бъдат на зелени домати. На повърхността на плода се образуват сплескани или неровни петна от кафяво-кафяво-сив оттенък. Когато доматите узреят, цветът на тези места остава сиво-кафяв или жълт, което води до неравномерно узряване на плода. Месото има тъмно кафяв цвят.

Заболявания на домати, в които плодовете се влошават:

 • бронзиране;
 • мозайка;
 • алтернария;
 • Гангрена гангрена;
 • антракноза;
 • късна болест;
 • кафяво петно;
 • върхово гниене.

причини

Фактори, причиняващи болести на доматите, са в околната среда. Здравето на доматите се влияе от качеството на почвата. Той става причина за гъбични заболявания, ако в него има висока концентрация на азот, тя е с ниско съдържание на калий.

Важно е!

Всяка есен, оранжерията (структура, почва) се третира с разтвор на меден сулфат 1 чаша на 10 литра вода.

Активността на патогенните микроорганизми се увеличава с висока влажност на почвата и въздуха, ако се наблюдават резки колебания в средната дневна температура. Лошо осветление, гъста почва, лошо провеждане на влага, въздух, намаляване на имунитета на растенията.

Носители, патогени

Вертексната гнилота на плодовете е резултат от агротехнически дефекти плюс генетично предразположение на сорта. Други заболявания се причиняват или от гъбички (късна болест, fomoz, anthracnose, Alternaria, кафяво петно), или от вирус (мозайка).

лечение

При първите признаци на гъбично заболяване почвената влага се нормализира, а изветрянето спира подаването. Лечението се извършва с помощта на съвременни фунгициди:

 1. Fitosporin M.
 2. Quadris.
 3. Fundazol.
 4. Acrobat.

Третирането на домати със системни агенти се редува с лечение с препарати, съдържащи мед Абигак-пик, модифициран Azophos.

предотвратяване

Спорите на гъбичките остават в почвата, върху растителните остатъци. Те се отлагат върху структурните елементи на оранжерията. Едно от основните правила за здравословна градина е сеитбообращение, правилното редуване на културите. За да се предотврати развалянето, доматите не се засаждат на открито след картофи, чушки, патладжан и домати.

В оранжериите, където тази култура се отглежда годишно, почвата (горния слой) се обновява на всеки 2-3 години, използваната почва се изпраща за реанимация в компостна купчина. Спазвайте превантивни мерки:

 • разсадите се засаждат в съответствие с препоръчаната схема на засаждане;
 • парцел за домати се взема в добре осветена част на градината;
 • семена се засаждат преди засаждане, почвата се дезинфекцира.

Устойчиви сортове

модерен хибридите са устойчиви за повечето гъбични заболявания. Добрият избор на семена гарантира качествена реколта от домати. За да помогне на летни жители списък на устойчиви сортове домати:

 1. Firebird F1.
 2. Boheme F1.
 3. Чо-Чо-Сан.
 4. Apple Русия.
 5. Малинов гигант.

Изборът на ранозрели сортове домати намалява вероятността от заболяване. Спазването на правилата за сеитбообращение, балансирано торене, правилната схема на напояване е в основата на добра реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
доматични болестидоматични болести

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания