меню

Доматените сортове със снимки и описания 16.03.2018

Разнообразието от домати "Легенда Тарасенко": надеждни и ползотворни

Една разновидност от това семейство е зашеметяващият висок летогел Тарасенко (multiflora) - прегледите на любителите на доматите и снимките потвърждават информацията за надеждността и добива на този сорт.

Този средно-ранен лиановиден сорт се отличава със силата на високите разклонени храсти с голям брой четки.

Препоръчва се сортът да се отглежда в оранжерии, но в южните райони се отглежда успешно на открито.

описание

Неопределено растение, до 1,5 м в леглата и до 2,5 м в оранжерии. Тя има мощна, дълбоко вкоренена коренова система. Плодовете образуват сложни четки от типа на вентилатора. В една четка може да бъде до 30 домати.

За плодовете е характерно следното:

 • Удължена овална форма, опушен, със заострен връх.
 • Средно тегло - 100-110г.
 • Вкусът е приятен, без киселост, пулпата е сочна, месеста.
 • Цветът, когато узрее, е червен.
 • Кожата е лъскава, плътна, не е склонна към напукване.

Зреенето на плодовете в ръцете е почти едновременно, първите плодове стават червени след 110-120 дни след поникването. Плодовете се опъват, понякога (в оранжерии) трае до замръзване.

Теглото на всяка четка може да достигне 3-3,5 кг, като по този начин, при добри метеорологични условия, от храст през лятото може да се премахне до 15-20 кг.

Благодарение на приятния вкус, плодовете се използват широко в готвенето. Въпреки това, въпреки универсалната си цел, доматът е легенда за мултифлора, която според прегледите се смята за идеален сорт за ецване, тъй като не се напуква при обработката на цели плодове.

Силни и слаби страни

Най-често градинарите отбелязват такива положителни качества на сорта:

 • Висока доходност.
 • Срокът на плододаване се удължава до есента.
 • Lay-rate - според мнения, при създаването на необходимите условия, плодовете могат да се съхраняват до новогодишните празници.
 • Отличен вкус
 • Транспортабилност.
 • Универсална цел - в консервация, свежа форма, за приготвяне на сокове и кетчупи.

Недостатъците включват:

 • Високи изисквания към състава на почвата (за получаване на култура, почвата трябва да бъде добре оплодена).
 • Колкото по-голяма е височината на храстите, толкова по-голяма нужда от жартиери поддържа не само стъблата, но и четките.
 • Задължително образуване, тъй като без да се отстраняват стъпалата и долните листа, растението се сгъстява и неговата култура пада.

Вижте също: Зелени домати: Описание и характеристики на изумрудните сортове

Характеристики на отглеждане

Тъй като легендата Тарасенко (multiflora) домати, според техните характеристики и описание, принадлежат към средно-ранни сортове, те се отглеждат в открит терен главно в южните райони на Русия.

За да се получи пълноценна култура в райони с по-тежък климат и по-кратко лято, се използват временни убежища и оранжерии, които позволяват растенията да бъдат засадени по-рано.

Използването на оранжерии удължава периода на плодните култури до късна есен.

Болест и устойчивост на вредители

Според аматьорите, които отглеждат тези домати, сортът, подложен на селскостопански практики, е устойчив на повечето от болестите на кучетата. За да се предотвратят болестите по растенията, е важно да се спазват следните правила:

 • Да се ​​върнат доматите на първоначалното им място или след друго куче грозде не е по-рано от 3-4 години.
 • При използване на оранжерии за извършване на есенна противогъбична обработка на самите структури, оборудване, както и на почвата.
 • Поддържайте растенията чисти от плевелите, осигурете им добра светлина.
 • Преди сеитба се извършва превантивно третиране с дезинфекционен разтвор.
 • Ако има опасност от заболяване, провеждайте превантивно пръскане с препарати, съдържащи мед, фитоспорин или народни средства - инфузии от чесън, горчив пипер.

Най-опасните вредители на доматите са паяковидния кърлеж, бяла муха, колорадски бръмбар. В малки райони те обикновено не използват химически агенти за контрол, а ги събират ръчно или ги напръскват с една от инфузиите - тютюн, лук, бреза.

Плашещите инфузии се използват два пъти с интервал от 5-6 дни.

Отглеждане на разсад

За да получите пълна реколта от домати, те започват да сеят 55-60 дни преди засаждане в оранжерии или на открито.

Земя за отглеждане на разсад трябва да бъде питателна, но в същото време доста хлабава. Най-добрият вариант - смес от плодородна земя градина с хумус, пепел и торф.

Преди сеитба, семената се третират в 1% разтвор на калиев перманганат в продължение на 15-20 минути, след което се потапят в разтвор на микроелементи или растежни стимуланти.

Можете да използвате сок от чесън като естествен дезинфектант и мед и сок от алое като стимулант за растежа.

Засяването се извършва в подготвен контейнер с мокра почва - на дълбочина 5-7мм. Разстоянието между семената е 2-3 см. Опаковъчният контейнер е плътно покрит с капак или филм и оставен при температура от 25-27 градуса до поникване.

Веднага след като се появят първите примки - в тази форма растенията се появяват от земята - контейнерът се поставя на светлината. Ако времето е облачно, нанесете изкуствено осветление.

Поливането на разсад през този период трябва да се прави много внимателно, тъй като младите растения са много податливи на гъбични заболявания.

За втвърдяване на разсад, понякога се използва временно (от 7-10 дни) понижение на температурата до 15-18 градуса, като същевременно се поддържа добро осветление.

След като растенията се появят в няколко истински листа, те започват да се събират. Доматите се настаняват или в по-просторен контейнер на разстояние 15-20 см между тях, или в отделни саксии. Във всеки случай, растенията не трябва да скриват помежду си.

Ако растенията са отслабени по някаква причина, те се хранят с разсад за тор (1-2 пъти за целия период на отглеждане).

Вижте също: Защо доматите пожълтяват и какво да направят?

При продължително затопляне разсадът се извършва на открито, в оранжерии, на открити балкони.

Трансплантация в земята

Засаждането на растения започва, когато студът се оттегли, но дори и в този случай е препоръчително да бъде безопасен и да има временни убежища - дъги и материали за приюти - филм, агроспан, спанбонд.

Място за засаждане на домати се избира, като се вземат предвид най-добрите предшественици. Те са зелени, тиквени култури, лъкове.

Тъй като сортът Легенда Тарасенко е много придирчив към състава на почвата, подготовката на леглата в открит терен или в оранжерия се извършва предварително: дупките копаят дълбоки - до 40 см, в тях се гниещ тор или компост, пепел и минерални торове.

Растенията се засаждат на разстояние от около 1 м, а между редовете - до 1,5 м, само такова кацане ще осигури достатъчно осветление на храстите.

Веднага след трансплантацията храстите се поливат обилно.

грижа

За да се получи пълна реколта, е важно растенията да осигурят правилна грижа:

 • Мощни храсти на домати изискват рядко (веднъж на 7-10 дни), но обилно поливане. В този случай е желателно водата да се подава директно под корена. Добър резултат дава използването на системи за капково напояване.
 • Мулчирането на почвата спомага за запазване на влагата и предотвратяване на плевелите. Ако тревата се използва като мулч, сено, плевелни плевели, при гниене, те ще осигуряват на растенията допълнително хранене.
 • Жартиера за подкрепа е необходимо, тъй като дори силни храсти не винаги могат да се справят с теглото на плода. Важно е да се обвържат не само основните дънери, но и отделните четки.
 • Форма растение обикновено в 2-3 стъбла. По-ниските листа и доведени деца са отстранени. При набъбване оставяйте малки процеси (1-2см), така че новите да не растат на тяхно място.
 • При отглеждане на домати в оранжерията е необходимо да се осигури вентилация с помощта на врати и вентилационни отвори, тъй като повишената влажност на въздуха може да предизвика гъбични заболявания.
 • Торене в процеса на отглеждане на домати се извършва, както азот-съдържаща течност - разредена с инфузия на билки или лопен, и минерални торове (фосфат и поташ) - след цъфтежа. Обикновено храненето се извършва на всеки две седмици на влажна почва.
 • В началото на есенното хранене, храстовата реколта се разделя - цветята и слабите яйчници се отстраняват, плодовете узряват в техническа зрялост.

Вижте също: Домати "Гигантска малина": сорт с дългосрочно плодоносене

Видео: 9 тайни на добър домат реколта

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания