меню

Отглеждане на домати 15.03.2018

Светъл ден за разсад на домати

Лекият ден за разсад на домати трябва да се наблюдава в съответствие с неговата вегетативна възраст и подчертаването може да помогне. Да се ​​разберат проблемите на осветлението не е трудно. Познаването на параметрите и какво точно трябва доматите в периода на разсад могат лесно да постигнат отлични резултати.

Осветление на целта

Важно ли е фоновото осветление? Ако едно възрастно растение вече е преминало етапа на бързо разделяне и реагира малко на количеството светлинен поток, тогава за растящ домат редовността и качеството на осветлението са от първостепенно значение.

От значение е не само спектралният състав, но и разстоянието от източника. Например, за да се стимулира покълването, е необходима червена светлина, но един отдалечен източник ще потисне този процес. На по-близко разстояние този спектър има положителен ефект върху процесите на растеж.

Зеленият, жълт и оранжев спектър нямат особен ефект.

За да се запази растежът на стъблото, а не да се позволи на вътрешностите да се увеличат значително, и разсадът на домати да се разтегне, нежен син спектър. Доматените клетки реагират на него чрез разделяне и стъблото става по-дебело.

Ако преценим общото осветление, тогава неговото увеличаване помага да се ускори цъфтежа, времето на полагане на първата четка се намалява, броят на листата намалява, за да се цъфти първата киселина.

При слаба светлина е невъзможно да се постигне специален домат с големи плодове.

За да се определи колко да се подчертае разсад от домати и какъв вид лампи да го направи най-оптимално, трябва да помисли за някои от нюансите.

Вижте също: Китайски начин на отглеждане на доматен разсад

Основни препоръки

За да разберете как правилно да подчертаете разсад от домати, трябва да помните, че:

 • Светлинната сила се измерва в лумени, с по-голяма стойност, повече и светлина;
 • Осветлението се предписва в апартаментите.

Изглежда така: ако поток от светлина от 1 Lm осветява 1 квадратни метра, тогава осветлението е 1 Lx

От курса по физика е необходимо също да се припомни, че осветлението е обратно пропорционално на квадрата на разстоянието от радиатора до централата. Това означава, че ако източникът на гребла е 0,5 м, а вие сте го вдигнали с 1 м (удвоено разстояние), осветлението ще бъде 4 пъти по-малко. Когато планирате система, можете да използвате тази форма:

 • Ако от точката на осветяване до централата 1 m, тогава осветлението е 1000 Lx;
 • 2 m, съответно, 250 Lx;
 • 3 m - 111 Lk.

Голяма е и зависимостта от степента на ъгъла, под който е насочен светлинният поток. При монтажа на системата е по-добре светлината да пада перпендикулярно на разсад.

Доматеното растение не трябва да избира източник, който дава повече от 8000 лукса.

Ако страните на зоната с разсад оборудват рефлектори, ефективността на осветлението ще се подобри значително.

Кога и колко да се подчертае?

Дори след като е монтирала системата за осветление при спазване на всички закони на физиката, е необходимо ясно да се знае кой период и колко да осветяваме разсад. За да не се бърка в изчисленията и да се разбере колко да осветяваме разсадите от домати, е необходимо да се вземе предвид, че процесът на фотосинтеза се осъществява само на светлина.

За да изпълните правилно процеса, трябва да използвате следните препоръки:

 1. Веднага след като се появиха издънки: продължителността на дневната светлина е 24 часа и така нататък за 2-3 дни;
 2. Фазата на растението (преди бране) трябва да бъде 16 часа за 10-12 часа;
 3. След гмуркане, на възраст до 30 дни, имате нужда от 16 часа дневна светлина;
 4. От 30 дни до 60 дни не по-малко от 14 часа.
Някои зеленчуци са прекалено ревностни и осигуряват 24-часов светлинен ден, след което се изненадват, че резултатът е напълно обратен.

Когато се прецени кога да се подчертаят разсад от домати, трябва да се отбележи, че дневната светлина не трябва да се прекъсва, тя трябва да бъде непрекъсната. Но можете да го увеличите както в сутрешните часове, равномерно разпределени между сутрин и вечер.

Кой осветител да избере?

За да направите правилния избор, трябва да изберете:

 • мощност;
 • Цветен спектър;
 • Коефициент на изпълнение;

Вижте също: Начини за отглеждане на разсад от домати

За да стане информацията разбираема, ние разглеждаме само онези осветители, които са подходящи за осветяване, но по отношение на ефективност.

Флуоресцентни лампи

Например, ако изберем 36 W лампа със срок на експлоатация 20 000, със студена бяла светлина, светлинен поток от 3350 Lm и дълъг лампа от 1200 mm, и ще го окачим над плота на масата с 35 cm, след което за площ от 1.5x2 такива лампи ще се нуждаят от 6 броя.

Високо налягане на огледалната лампа

Ако вземем модификацията DNAZ / Reflux 250, след това избираме такава лампа с характеристики на мощност от 250 W и светлинен поток от 26000, ще е достатъчно един да осветява цялата зона на сядане за нашите изчисления.

Модификацията на Bottom3 / Reflux 70 ще има мощност от 70 W и светлинен поток от 5600, тогава има три такива осветители.

Като правило, такива лампи са монтирани в лампите за растенията.

Да сравним светлинния поток, предимствата и недостатъците

 • Лампа с нажежаема жичка - слаба светлина, около 17 lm / watt;
 • Халоген - животът на тази лампа е няколко пъти по-висок, светлинният поток е около 25 lm / watt, цветната температура като яркост е също 2800 28K., Светлината на такава лампа е жълта;
 • Ксеноновите лампи - цветна температура 4300 и осветлението на разсад от домати ще бъде по-ефективно. Такава лампа дава синя светлина и нейната светлинна мощност е около 70 lm / watt;
 • Флуоресцентната лампа ще показва светлинна мощност от 70-100 lm / w;
 • Линейните лампи - техният диаметър може да бъде 16 mm или 26 mm, много често такива лампи се използват, ако изобщо няма естествена светлина. Високото ниво на синия и червения емисионен спектър допринася за оптималния курс на фотосинтезата, като същевременно ускорява растежа и развитието на разсад. Светлинна мощност при 47-100 lm / w;
 • Натриеви лампи с високо налягане DNaT - основният спектър на светлината, излъчвана от тези лампи, е червен. Той помага за укрепване на корените и пъпките, както и за цъфтежа. Опитните зеленчукопроизводители, знаейки какъв вид светлина е необходим за разсад на домати, в определен период от време, този вид лампа се използва за разсад на възраст 30-60 дни. Светлинният изход на натриевия радиатор е до 200 lm / w. Същият тип, но с модификация на лампата DNaZ, има огледално покритие, отразяващ слой. Такъв осветител продължава по-дълго, ефективността му е по-голяма и достига 95%;
 • Лампи с метален халоген (DID). Днес това са най-ефективните лампи с висок коефициент на пропускане на светлина. 100 lm / watt е тяхната светлинна мощност;
 • LED лампи - съотношението на консумация на енергия и ефективност е много високо, това е, което поставя този вид лампа на първо място, така че има подсветка за домати на перваза на прозореца.

Какъв вид осветление бихте избрали най-добрите разсад, поставени на прозорците первази на прозореца с южна ориентация.

Всеки производител на зеленчуци избира график за такива, които най-добре биха го удовлетворили. При избора обаче трябва да се има предвид, че прекъсването на светлинния поток и неговата промяна в една или друга посока влияят негативно върху растителния организъм.

Никоя от светлините, дори и най-ефективните, не може да замени слънчевата светлина, затова колкото е възможно по-скоро е необходимо да се извършват разсад за отваряне на тераси за втвърдяване, проветряване и получаване на слънчеви бани.

Контрол на качеството на подсветката

Без значение колко подчертават, индустриални лампи, или LED лампа за доматен разсад, направени със собствените си ръце, и по тяхна преценка, във всеки случай, светлината трябва да бъде разпределена равномерно в клетките на растенията.

Ако някоя област не е достатъчно осветена, след известно време тя ще бъде забележима, тъй като разсадът ще бъде изтеглен или ще има бледозелен цвят. В този случай трябва да регулирате както ъгъла на осветяване, така и разстоянието.

Показател за недостатъчно осветление е и „разтягането” на кълновете по посока на прозореца, обикновено разсадът трябва да расте строго вертикално.

Вижте също: Ние отглеждаме разсад от домати за оранжерията

Като се подчертае, не се опитвайте веднага да покриете голяма площ. Опитайте една област, като се уверите, че правилния избор на светлината на лампата и нивото на осветяване, можете да разширите областта.

Отглеждането на доматен разсад, трябва да се помни, че неговото качество се влияе, освен светлината, и от температурен индикатор, както и хранителната стойност на почвата.

Видео: Всичко за подчертаване на разсад от домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 2
 1. Дария

  В нашия регион през лятото, както и в други, както и през пролетта, обикновено леката мързел е много дълга. През лятото може да продължи до 9 часа. Въпреки това, поради факта, че често вали, просто няма достатъчно светлина за разсад. Затова винаги светвам. Основното нещо е да изберете правилната лампа за тези цели и да спазвате температурния режим. Излишъкът също не е добър.

  отговор
 2. Алекс

  Осветих разсад (цветя) на вилата 12 дни непрекъснато с флуоресцентни лампи с рефлектор от разстояние 15 см (осветлението на земята е около 10 000 LL). Тя изглежда просто страхотно. Сега сложих таймера на гнездото (18 часа). Нека да видим какво ще израсне от него

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания