меню

Отглеждане на домати 18.10.2017

Ние отглеждаме разсад от домати за оранжерията

Как да растат разсад домати у дома за оранжерия, ако первазите на прозорците не са неограничени, условията на апартамента не позволяват да се обърнат около 100, а разсадът е необходим?

Начало на процеса

Преди да започнете да отглеждате разсад, трябва да определите количеството и качеството. Трябва да разберете колко ви трябват разсад и кои сортове искате да предпочитате.

Отглеждане на разсад от домати у дома трябва да започне с намирането на броя. В противен случай може да имаме големи излишъци (в края на краищата градинарят винаги е малък и сее “с резерв”) и предвид високата цена хибридни сортове за оранжерии няма смисъл да се хвърлят пари.

За да изчислите необходимото количество, трябва да знаете площта на оранжерията и да вземете под внимание, че разстоянието между растенията трябва да бъде в рамките на 50 см. След това добавете дузина само за всеки случай и така определете количеството.

Разнообразен асортимент

Откриването на кои семена от домати са най-добрите за оранжериите, прегледите могат да покажат, но в този случай е задължително да се вземе предвид областта, в която е построена оранжерията, особено ако тя не се нагрява.

 

При избора на сорт, освен факта, че доматите трябва да бъдат плодотворни, вкусни, транспортируеми, трябва да се имат предвид следните аспекти:

 • висок;
 • маломерен;
 • супер рано и бързо заминаване;
 • дълго играещ, с дълъг вегетационен период.

Избирайки оценка, определете целите. Едно е, когато доматите се отглеждат пресни за собствена консумация, а то е домат от маруля с отлични вкусови качества и е съвсем друго, когато е необходимо да се транспортират плодовете на дълги разстояния за продажба. Също така трябва да обмислите дали се нуждаем от домати за прясна консумация или за преработка в доматени продукти.

рано:

 • Закъснял - "Sparkle", "Inkas", "Riddle", "Fifty", "Sanka", "Снежна кралица";
 • Големи плодове - “Pnk Bush”, “Skif”, “Virgin Blush”;
 • Тал - “Пабло”, “Фортови”, “Президент”, “Розов спам”, “Оранжев спам”;

средна стойност:

 • Кратко - “Чибли”, “Скъпа”, “Златно сърце”, “Настя”;
 • Тал - "Толстой", "Де Барао червен", "Де Бааро розово".

Универсален: "Зодиак", "Астронавт Волков", "Розов ориз", "Пинк Харт";

Когато вземате решение за сорт, не спирайте на едно нещо, но не забравяйте да подпишете културите си, ще бъде по-лесно да определите предпочитанията си.

Вижте също: Сортове домати, устойчиви на късна фитосанитарна защита, за оранжерии

сеитба

Ако семената са с високо качество и маркови, тогава подготовката на семена за засаждане напълно изчезва. Производителят вече се е погрижил за потребителя и е обработил семената с фунгициди и пестициди, както и със стимуланти и имуномодулатори. Накисването на такива семена също не се препоръчва. Обработка на семена от домати преди засаждане на разсад самостоятелно вече няма смисъл. Въпреки това, ако семената се събират самостоятелно, те трябва да се накиснат в разтвор на калиев перманганат в размер на 1 г на 1 литър вода в продължение на 2-3 часа, след което да се изплакнат.

Каквото и парникови разсад за него не се нуждае от много, така че не се притеснявайте с подготовката на почвената смес. В градинарски центрове можете да си купите почва за разсад на домати с предварително определена киселинност и подготвен хранителен и минерален фон.

За отглеждане е по-добре да изберете индивидуални чаши.Напълнете ги с почва само 2/3, а останалата част от земята се изсипва, докато бягството расте. Отглеждането на растението ще образува допълнителни корени от стъблото и по този начин областта на храненето ще се увеличи.

Напълнените чаши се поставят върху семето, леко се покриват с пръст и се изливат обилно от пистолета за пръскане с топла вода. Всичко е покрито с полиетиленов филм и поставено на топло място за покълване.

Засяването на семена от домати в разсад се извършва 60 дни преди предвиденото време за засаждане в оранжерията. Възможно е засаждане на посадъчен материал в по-ранна възраст, но ако посадъчният материал е по-стар, боледува болка от трансплантация. По-малко стрес получава растение със затворена коренова система, което се трансплантира по метода на претоварване.

младият растеж

Условията на отглеждане на разсад от домати се определят от температурата и светлинните условия. За покълване на семена е необходима повишена влажност, която постигаме чрез напояване и температура в диапазона от 23-25 ​​° C денонощно. Веднага щом се появят издънките, дневната температура може да бъде понижена до ниво 22-23 ° C, а нощната температура 18-20 ° C. Ако тези параметри не се поддържат, разсадът неизбежно ще се разтегне. Тази ситуация може да бъде коригирана чрез прехвърляне на растението в по-висок съд, при което се налива почва, което не е лошо само по себе си, тъй като ще настъпи увеличаване на кореновата система.

Разсад за оранжерията започват да растат през февруари и в този период на годината е невъзможно без фито лампи за осветление на разсад. Можете да го закупите в магазините за цветя, семена, както и в магазините за електрически стоки. Инсталирайте го съгласно инструкциите над растенията не по-високо от 25 см. Ако не е възможно да се използва фито лампа, издърпайте културите по-близо до извора.

Вижте също: Сортове домати за Сибир със снимки и описания

фехтовка

Ако култивирането се извършва, както е описано по-горе, с посяването на семената в отделна чаша, тогава не се изискват кирки. Ако засяването е извършено по групов метод в един контейнер, тогава, когато се появи първата двойка от тези листове, се извършват кълнове на доматения разсад.

За да проведете събитието правилно, трябва предварително да подготвите отделни чаши и да ги напълните с пръст.

Всяко растение от домати трябва да „отхапа” долната част от кореновата система, което ще му позволи да премине във влакнестата и веднага да засадят в чаша, последвано от поливане.

Чашките се монтират на най-лекия перваз и продължават да осветяват фито лампата. Температурата в периода след бране трябва да се понижи с 2-3 градуса.

Ако разсадът се извади

Без значение колко упорито се опитва земеделският производител, разсадът от домати у дома не винаги е способен да бъде набит и еластичен. Затова понякога трябва да отидете на хитрост и да регулирате условията за растеж. Това може да стане по няколко начина:

 • физическата:
 • химикал.

Физическите методи включват понижаване на температурата и увеличаване на осветеността. Ако разсадът се извади, нощната температура трябва да се понижи до 16-18 ° С, а фито лампата трябва да се спусне над растенията по-долу.

Чрез химически методи прибягва до използване на наркотици "спортист". След разтварянето му съгласно инструкциите (1,5 мл на 1 л вода), приготвеният разтвор се третира с разсад, започвайки от фазата на 2-3 истински листа, с интервал от 5-9 дни. След това трябва да се повиши концентрацията и да се разреди "Athlete" 1,5 ml от 0,7 литра вода. В този случай, се оказва, добре разсад на домати. Растението има къси междудоли, дебел ствол, еластична, широка зелена листа и придобива компактен вид.

Веднага след като спрете да използвате "Спортист", разсадът веднага започва да се разтяга. Лекарството принадлежи към стимулантите за растеж и развитие, така че кореновата система също се увеличава. Не използвайте лекарството, ако за култивиране се използва много малко количество почва.

Поливане и хранене

Поливането на разсад трябва да се извършва редовно и така, че земната стая да е напълно напоена с вода.

Ежедневно поливане на разсад не изисква, горният слой на почвата трябва да изсъхне, но не напълно да изсъхне.

Водата се използва размразен сняг или дъжд. При липса на такива я защитавайте. Температурата на водата трябва да е при стайна температура.

Ако разсадът се простира и стане бледа, тогава възниква въпросът: „Как да хранят разсад от домати, така че да са дебели?“. В този случай, универсални торове за разсад ще дойдат на помощ, след като ги разреди в вода за напояване може да подобри ситуацията. Като правило, ако се използва професионално подготвена почва за разсад, то торенето не се изисква.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Кацане на луната

Откривайки въпроса „Как да растат разсад от домати у дома“, начинаещите производители на зеленчуци неизменно изискват нощна светлина, която да помогне. Разбира се, Луната влияе на растителния и животинския свят, но много по-малко от слънчевата светлина и водата и температурата.

Когато се консултирате с лунния календар, трезво преценете ситуацията, ако има нужда да поливате растението, не гледайте датите на календара, а доматите.

Лунният календар съветва всички работи с растения, които дават плодове над земята на растяща луна в плодородни знаци, но опитни градинари съветват своевременно сеитба, гмуркане, хранене и поливане редовно, въз основа на агротехническите изисквания на растителната фаза на растението. Придържайки се към тези прости изисквания, можете да отглеждате висококачествени разсад и да получите отлична реколта от домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания