меню

Отглеждане на домати 17.10.2017

Кога да засадят домати за разсад през 2018 г.?

кога да засадят домати за разсад през 2018 г. за оранжерията по лунния календар?

Когато прибягва до помощта на науката за агрохимия и използвайки всички правила на селскостопанското инженерство, зеленчукопроизводителите не са без причина дори да се консултират с небесно нощно светило. След като откриете кога да насадите домати за разсад през 2018 г. за оранжерия по лунния календар, можете да закупите семена предварително, да подготвите инвентар, да планирате вашите светски грижи и да сеете безопасно разсад.

Продължителност на засяването или накисването

януари

Използвайки графика на градинаря за всеки ден през 2018 г., можете точно да определите датата на накисване и датата на засяване. Въпреки това, ако се практикува накисване, датата на засяване вече не играе роля, тъй като "началото" на семената се дава в момента, когато семето влезе в контакт с влажна среда.

Януари, навсякъде все още има сняг, но към момента, в който разсадът е засаден в оранжерията, той трябва да е на 45-60 дни и за да достигне началото на пролетта, е необходимо да започне през януари. Фазите на луната на този зимен месец през 2018 г. не могат да бъдат по-добре отстранени от датите на засяване. Избирайки 20-21 номера за накисване на семената, ще дадем чудесно начало на бъдещата реколта. Тези дни, Луната ще бъде в растящо състояние в плодородния знак на Риби, а в събота и неделя събота и неделя ще допринесе за спокойно настроение.
Това е последвано от 25-26 януари. Луната в Телец ще помогне на семената да поемат всички сили на плодородието и да им дадат реколтата.

29-30 януари - Луна в съзвездието Рак. Страхотно време да накиснете семената. Ако практикувате сеитба със сухи семена, а след това избора на същите дни е възможно да се постигне добър резултат.

февруари

Ако не е било възможно да се извърши планираната работа, или оранжерията не се отоплява и датите за засаждане на разсад от домати за оранжерията се изместват към февруари, тогава най-добрите дати ще бъдат 1-18 февруари. По това време отново ще има нарастваща луна, която ще добави енергия към покълващото семе, а плодородният знак на Рибите ще увеличи добива. Тогава можете да използвате енергията на 21, 22, 25, 26 февруари.

Подгответе семена за посев

Ако промяната е закупена в специализиран магазин и е предпочитана добре известна фирма, тогава семената могат да бъдат преработени със стимуланти за растеж и не могат да бъдат напоени. В този случай засяването се извършва на същите дати като накисването. Въпреки това, трябва да се отбележи, че при накисване, семената ухапват в продължение на 2-4 дни и незабавно се засяват, а издънките в този случай се появяват за 3-4 дни. Когато разберете кога да сеете домати за разсад със сухи семена, трябва да добавите към условията от 7-10 дни, тъй като този процес е по-бавен.

Ако семената се събират от техните домати, тези, които сте отглеждали, тогава има нужда да ги дезинфектирате и да премахнете онези, които по някаква причина не са преминали безопасно периода на почивка. За да направите това, разтворете една чаена лъжичка трапезна сол в чаша вода и хвърлете семена от домати. Внимателно кълцане на пълноценните семена, ще се установят на дъното, а светлината, празната плувка и нещо, което трябва да бъдат отстранени.

По-нататъшното приготвяне на семена за посев се третира с калиев перманганат. В чаша вода разтворете 1 g от лекарството и накиснете семената за 10-15 минути. Това време е достатъчно, за да загубят дейността си спорите на фитофтора и други микроорганизми. Семената ще станат тъмнокафяви, но това по никакъв начин няма да повлияе на покълването им.

Следващият етап е третирането на семена с микроелементи. За да направите това, разтворете 0,3 g суперфосфат, цинков сулфат и амониев нитрат в един литър вода, 0,04 g борна киселина и меден сулфат, манганов сулфат и амониева молибденова киселина. Накиснете семената за 1-2 часа. Ако подготовката на такава композиция не е възможна, тогава модерните магазини за семена предлагат универсален тор за домати, като разтварят лекарството според указанията, можете да го използвате за обогатяване на семената с хранителни вещества.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Поникване на семена

За тази процедура изберете плосък съд. Оптималният резултат се получава при бактерицидни петриеви блюда. Тази лабораторна стъклария има формата на чинийка с еднакви страни и капак. Стъклените му стени ви позволяват да контролирате визуално процеса. Въпреки това, в отсъствието на стъклена чиния, можете да използвате пластмасов субстрат.

Топка от тоалетна хартия се поставя на дъното, навлажнена с топла вода и семена от домати се поставят отгоре. Всичко се изпраща в найлонова торбичка и се изпраща на топло място. Температура на покълване на доматеното семе в диапазона 22-25 ° С.

След 3-4 дни семената ще се излюпят и е необходимо незабавно да започнат да се сеят.

Неблагоприятна сеитба

В фазите на Луната има период, в който не е желателно да се засадят. Така че пълната луна и новолунието, безплодните знаци, са точното време, когато няма смисъл да се сеят семена.

През януари тези дати попадат на 3, 4, 12-15 и 14-16 февруари. Март не е благоприятен от 1 до 4, 15, от 16 до 18, 30, 31. Ако слизането се извършва през април, тогава трябва да се избягват 15, 16, 17, 29, 30. Неблагоприятните дни през май падат до 14, 15,16, 28, 29, 30.

Разбира се, можете да бъдете скептични по отношение на инструкциите на спътника на Земята и да извършвате посевите по свое усмотрение.

Параметри за растеж на разсад

Ако семената се излюпват своевременно, не трябва да им се позволява да растат. Малка бяла гръбнака е достатъчна, за да се сеят семената безопасно.

След като се напълнят ваните с предварително приготвена почва, пристъпите към сеитбата. Семената могат да се вземат с клечка за зъби и да се прехвърлят на земята. Разстоянието не трябва да бъде по-малко от 1 см. След пресяване на всички семена, покрийте с почва 1-1,5 см, изсипете с топла вода от спрей бутилка и изпратете в найлонова торбичка, като по този начин се създаде мини-оранжерия. Температурата на покълване в тази точка трябва да бъде между 22-24 ° C.

След 3-4 дни разсадът ще бъде видим. Този период е критичен, тъй като издънките веднага започват да достигат светлината и бързо се разтягат. За да се избегне това, е необходимо да се понижи нощната температура до 16-17ᵒC и да се запази дневната температура на същото ниво.

Имайки предвид условията за отглеждане на разсад от домати, трябва да изберете за него най-яркото място на перваза на прозореца. Ако разсад се отглеждат за засаждане в оранжерия, не е възможно да се направи без допълнително осветление. В този случай спасяват фито лампите.

Вижте също: Домат "Демидов": характеристики и описание на сорта

Време за бране

Ако температурата и светлинните параметри се поддържат оптимално, то след 10-12 дни растенията ще бъдат готови за бране.

Изборът на време, когато гмуркане разсад може да се възползват от благоприятни дати, предложени от лунния календар, и можете да се ръководи от физиологичните параметри на растение домати.

А гмуркането не е безсмислено сядане на растения от една обща къща в отделни апартаменти, а процес на превеждане на основната коренова система във влакнеста.

За да направите това, бране на изкопани растение, трябва да се отхапва върха на корена с нокът на 1/3 от корена и веднага го засадят в земята.

Нивата на засаждане трябва да бъдат ниски. Съдът се напълва с почва само при ¾, след това, така че когато разсадът расте малко, е възможно да се излее почвената смес в растението.

Вижте също: Домат "Настя"

Прочетете повече: Фини домати "Настя": характеристики и описание на сорта

Поливане на разсад

Оптималното предоставяне на разсад с вода е основата за проспериращ растеж и развитие. Водата трябва да е мека, топла, в идеалния случай да вали дъжд или да се варят с топещ сняг.

Земната топка трябва да бъде напълно напоена с поливане, но да не се превръща в блато.

Правилата за поливане на домати разсад предполага, че между wettings почвата трябва да изсъхне малко. За да сте сигурни, че оптималното поливане е достатъчно, за да видите как излишната вода тече през дренажния отвор на дъното на чашата с разсад.

Понякога градинарите внимателно се опитват да напояват разсад по лунния календар. Въпреки това, такова действие е безсмислено, тъй като само състоянието на земната кома и температурният режим на растеж на разсад могат да дадат инструкции за прилагането на поливане на растението.

Време за засаждане на разсад

Доматите се засаждат на възраст от 45-60 дни. Най-добрите дни за засаждане на домати през 2018 година
през март те попадат на 20, 21, 25, 26. През този период Луната ще расте и ще има плодородни знаци.

Април ще ни зарадва 17, 18, 21, 29 и 30. През май разсадът може да бъде засаден на постоянно място 18, 19, 24, 28.

Ако разсадът е готов, времето е благоприятно, тогава няма смисъл сляпо да следвате инструкциите на Луната. Ако дойдете в къщата само през почивните дни и решите да направите всичко само на Луната, тогава има голяма вероятност да останете без култура.

Разбира се, Луната засяга всички живи биотокове, но ако оставите разсад без напояване, торене, светлина и топлина, тогава никакъв спътник няма да помогне за възстановяването на изгубените.

Чрез внимателно следване на всички агротехнически техники и спазване на правилата, е възможно да се отглеждат фини разсад и да се получи отлична доматена култура без особени затруднения.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
кога да засадят домати за разсад през 2018 г. за оранжерията по лунния календар?кога да засадят домати за разсад през 2018 г. за оранжерията по лунния календар?

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания