меню

Доматените сортове със снимки и описания 4.11.2017

Сортове домати за оранжерия, устойчиви на фитофтора

Доматите са най-податливи на него, но могат да засегнат и много други култури. Болестта унищожава засаждането напълно, лишавайки културата. Най-често растенията страдат в парникови условия, където постоянната влага и топлина допринасят за развитието и разпространението на болестта. Но как да спасим разсад от смърт и щети? Има няколко начина:

  • дезинфекцира семената и почвата преди засаждане;
  • дезинфекцирайте самата оранжерия;
  • преработват растенията по време на техния растеж;
  • изберете сортове домати за оранжерията, които са устойчиви на фитофтора.

Последният метод е чудесна алтернатива на предходните три. В края на краищата, без значение колко се опитвате, не се справяйте с разсад и оранжерия, все още има шанс за инфекция. В допълнение, болестта може да се получи от близката оранжерия. И ако доматите са стабилни, тогава проблемът ще изчезне от само себе си. Така че, по-долу ще изброим какви видове сортове, така че дори най-гадното заболяване не е ужасно. Но за начало информацията е за тези, които не знаят каква е болестта.

всички видове--доматиКак да разпознаем, че доматите са засегнати от болестта?

Късното бича е много трудно. Това е гъбично заболяване, което се разпространява много лесно. Спорите на гъбичките могат лесно да бъдат транспортирани от вятъра, върху дрехите, върху косата на домашни любимци.

Болестта се разпространява бързо - ако температурата е над 15 градуса и влажността в оранжерията е висока, то в много кратък период от време реколтата и разсадът ще бъдат унищожени.

Много е лесно да се забележат признаците на болестта - наземната част и впоследствие самите плодове се покриват с тъмни петна, след което културата започва да гние и загива.

Опасността от болестта е, че тя може да продължи дълго време в почвата, плодовете и семената. Дори ако сте събрали здрави домати на храст, където има плодове, засегнати от болестта, те ще започнат да се влошават по време на съхранение. Споровете са много упорити, много е трудно, скъпо и отнема много време за борба с болестта. Ето защо е по-добре незабавно да си купите правилните сортове, които няма да са болни от това заболяване.

Вижте също:Vertex гниене на домати в оранжерията и тяхното третиране

Устойчив на сортовете фитофтори на доматите

Разнообразие Разнообразие "Ажурна F1"

Хибриден сорт, който има ранен период на зреене, храстът се разраства до компактен размер, средно не надвишава 80 см. Той се отличава с големи плодове. Теглото им може да достигне до половин килограм. Цветът на кожата е пурпурен, сам по себе си плътен, устойчив на пукнатини. Формата на доматите е плоска и закръглена. Средното тегло при нормални условия на отглеждане е около 300 грама.

Доматът се използва универсално, т.е. може да се консумира прясно, но пулпата не е толкова сочна, докато вкусът е добър, можете да правите домашно приготвени препарати. Плодовете са много добре съхранявани, зреят равномерно, което им дава възможност да ги продавате и транспортирате на дълги разстояния. Устойчиви не само на фитофтората, но и на много болести.

Сорт Сорт "Буржоа"

Третира доматите със средни срокове на узряване, храстите имат мощни стъбла, растат средно с дължина 90 см. Плодовете имат приятен вкус и аромат, се използват за приготвяне на различни ястия, могат да се използват и свежи. Доматите имат естетически привлекателен външен вид, кожата им е гладка, придава бляскав блясък. Месото не е свободно, средното тегло на един домат е 250 грама.

Прочетете повече:Доматите "Буденовка" преглежда за него за тези, които са го отглеждали

Сортирай Сортирай "Кукла F1"

Хибриден сорт, устойчив на много заболявания. Първите реколти вече могат да бъдат събрани след 85 дни от засяването на семената. Храстът расте на един метър, клоните са мощни. Често дължината на храста около 50 см, която по правило образува 20 домата. Теглото им може да бъде различно - от 200 грама до 0,5 кг. Доматите имат плоска форма, цветът на кожата е пурпурен. Вкусът и ароматът са приятни. Предназначение - универсално.

Тези домати за оранжерията от поликарбонат, се считат за най-добрият клас, който може да се отглежда за продажба. Опитните градинари винаги го засаждат.

Сорт Сорт "Извор на север"

Той е с компактни размери, с височина само 40-50 см. Доматът се нуждае от образуване. Плодовете раждат рано - след около 95 дни. Цветът на кожата на доматите е розов. Тя е плътна и не се напуква. Много вкусен и нежен вкус на домати.

Опитни градинари хвалят клас за факта, че той не се разболява, има отлична адаптивност. Най-често се отглеждат за производство на сокове, пресни храни. По време на отглеждането му се продава добре, тъй като дава стабилна и добра до 10 кг на квадратен метър плодове. Доматите лесно носят транспорт.

доматите budenovka ревюта за него за тези, които го отглеждатСорт "Буденовка"

Много популярен сред опитни агрономи. Тя не изисква сложни грижи, болестите не го засягат, плодовете й узряват равномерно, а кожата не се напуква. Защото отиват на консервация и за продажба.

Храстът расте до един и половина метра височина. Това означава, че трябва да се формира. Плодове добре, ако оставите 2-3 стъбла след формиране. Масата на плодовете може да варира от 150 грама до 400 грама. Плодовете са с форма на сърце, пулпа им е месест. Ако грижата е правилна, един храст може да произведе до 8 кг сочни плодове.

Разнообразието на Буденовката има една интересна особеност - плодовете започват да зачервяват отвътре, а повърхността да остане зелена.

Клас Клас "De Barao"

Този сорт за много, много години е известен в цялата страна. Тези мощни и високи домати могат да нараснат до три метра височина. В този случай, листата на стъблата малко. Разнообразието е много издръжливо - не се страхува от болести, от неблагоприятни климатични условия. Поради факта, че храстите са силни и високи, те трябва да бъдат оформени и завързани.

Самите домати имат формата на овал, кожата им е плътна, плътта е месест. Теглото на един плод е малко - средно 100 грама. Ето защо е много удобно да го запазите изцяло. Но можете да ядете плодове и пресни.

Също така е важно да се отбележи, че сортът може да има различен цвят на повечето домати. Плодовете понасят ниски температури, пътуват.

Сорт Сорт "Октопод F1"

Много интересно разнообразие, което често е това, което го вижда за първи път, нарича чудо. Работата е там, че доматите растат като дърво. Ако оранжерията има отоплителна система, сортът може да се отглежда през цялата година. Сортът може да расте като домат, ако се образува.

В обикновените оранжерии, добивът е повече от 10 kg на храст. Плодове домати за дълго време. Плодовете се оформят под формата на четки, на които се окачват 5-6 домата. Тя има универсална цел. Доматеното дърво може да се формира постоянно, живее до година и половина. Растежът на класа е неограничен. Домати за оранжерията на сорта поликарбонат "Sprut" - това е много добър вариант за отглеждане за продажба.

Вижте също:Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Сорт Сорт "Микадо"

Има ранно узряване. Храстите растат високи - до два метра. Големите плодове дават, техният вкус е много приятен, доматен аромат. Средното тегло на доматите е 300 грама. Но имаше случаи, когато с правилна грижа плодовете достигнаха тегло почти килограм. Перфектно се подготвя за приготвяне на салати, може да се използва за консервиране, за сокове. Не забравяйте да създадете храст и да премахнете излишните издънки.

Клас Клас "Щастие руски F1"

Доматът се отнася за видове с ранно узряване. Дължината му може да надвишава два метра, защото храстът трябва да бъде вързан.Може да се отглежда за продажба, тъй като доматите лесно се транспортират на дълги разстояния, външният им вид не се влошава, кожата не се пръска.

Предимството на сорта е отличния вкус и аромат. Месото е сочно, има сладникав вкус. Най-често доматите от този вид се консумират пресни, от тях могат да се приготвят сокове.

Сорт Сорт "Интуиция F1"

Това е стар и един от първите сортове, който формира плодовете с четки и е бил отглеждан от нашите развъдчици. Разнообразието се отнася до високия, плодът дава рано. Цветът им е червен, формата е кръгла. Месото е вкусно, сочно, плътно. Теглото на един домат е средно 110 грама.

Поради компактността на плодовете, чудесно за консервиране като цяло. Плодовете се формират еднакво, те са еднакви, пропорционални. Сортът се отглежда за себе си и за продажба. Доматите не се пръскат, те се транспортират добре, съхраняват се дълго време.

Необходим е храст, за да премахне пасищата навреме, да го формира в едно стъбло за по-добра реколта.

Клас Клас "Чо-Чо-Сан"

Друг ярък представител на семейството Solanaceae, който има добро представяне и е обичан от много градинари. Бушът на този домат е много висок. В парникови условия може да расте повече от три метра височина. Растението се формира в ръцете, на които узряват много плодове. Средно броят им може да варира от 20 до 50 броя. Плодовете са с компактна форма, тегло около 50-60 грама. Доматите често се използват за предене.

Ръцете по време на плодните насаждения са много тежки и могат да счупят клоните под собственото си тегло. Това предполага, че те трябва да бъдат вързани, а самият храст се оформя. Образуването може да се извърши в няколко стъбла. Също така трябва постоянно да следи за своевременното отстраняване на пасинките.

Тези сортове са сред най-добрите. Ефективността на тяхното отглеждане вече е тествана от много летни жители чрез дългогодишен опит.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания