меню

Отглеждане на домати 28.08.2018

Как да се покрият доматите в оранжерията

мулчиране на домати в оранжерията

Много летни жители използват поликарбонатни оранжерии за отглеждане на домати. Доматите са любима зеленчукова култура, за отглеждане на които зеленчукопроизводителите харчат не само своето време и усилия, но и пари. Възможно е да намалите разходите си за закупуване на фунгициди и време за грижи, борба с болести с помощта на мулч.

Защо мулч домати в оранжерията

През лятото поливането на парникови домати консумира много вода. Покриването на хребети с мулч намалява изпаряването на влагата, което намалява количеството на поливане. При липса на мулчиращ слой, доматите се поливат 1 път на 3 дни, ако са налице, не повече от 1 път в 5 дни.

В почвата има не само полезна микрофлора, тя съдържа причинителите на гъбични заболявания на доматите. Мулчирането е отлично профилактично средство срещу фитофтора, брашнеста мана и други болести. Премахва контакта на надземната част на доматите с почвата, което намалява риска от заразяване на растенията. Предимствата на мулчирането включват:

 • оптимално ниво на влага на кореновата зона;
 • спестявайки време за обработване на почвата, не е необходимо да се разхлабва и трева, кора не се образува на повърхността на земята, плевелите не растат под слой от мулч;
 • подобрява плодородието на парникови почви.

Всички изброени ползи от мулчиране се свеждат до един резултат - увеличаване на добива на домати. Всеки производител на зеленчуци обича това.

За характеристиките на мулчиране на домати

В оранжериите температурата на въздуха и почвата е по-висока, отколкото на открито, така че влагата от почвата се изпарява по-интензивно. Високата влажност е основната причина за гъбични заболявания. Собствениците на оранжерии използват различни материали, за да покрият почвата под доматите. Видове използвани материали:

 • естествен (органичен);
 • изкуствено.
Помощ!

Пролетна мулч домати в оранжерията след затопляне на почвата до 15 ° C. По време на сезона органичният слой се обновява няколко пъти, тъй като се прегрява, изтънява.

Органична мулч

Най-достъпният вариант за летни жители. Когато се използва органичен мулч, почвеното плодородие и неговата структура се подобряват. Това се дължи на постепенното прегряване на мулчиращия слой.

Тревна трева

Един добър доставчик на мулч може да бъде тревна площ, има много собственици на парцели за вили. Тревата расте бързо, можете да я косите по какъвто и да е начин: с тример, косачка или електрическа бензокоса.

Помощ!

Преди да използвате нарязаната трева като мулч, тя се изсушава. Когато се използват пресни суровини, въздушната проводимост се влошава.

За мулч можете да използвате всяка косена трева. Основното нещо е, че тя не е имала семена. Сухите суровини се полагат по билото в слой от 5 см. По-малка дебелина няма да даде положителен резултат.

слама

При отглеждане на домати в оранжерия с определящ тип, сламата е идеален избор:

 • Земята не се прегрява;
 • влагата не се изпарява;
 • плодовете и листата не се допират до земята.

Купете слама не е проблем, тя се продава в брикети и бали. При полагане върху легло, контролирайте дебелината на слоя, тя не трябва да надвишава 7 см. Нарушаването на това правило ще причини уплътняване на земята и може да причини процеси на разпад.

дървени стърготини

Не се препоръчва да се използват свежи стърготини, те взимат азот от почвата, подкисляват почвата в оранжерията.За доматите е по-добре да се използват отпадъци от преработката на иглолистни дървета. Отнема от 1 до 2 седмици за приготвянето им, за всеки 10 кг суровина, които добавят:

 • 1 супена лъжица. 1 суперфосфат;
 • 120 g хидратна вар;
 • 1.5 Чл. 1 амониев нитрат.

Готови, потъмнели дървени стърготини се поставят под слой от домати от 5-7 см. По-добре е да направите това след две седмици след пресаждането на разсад на постоянно място. Плюсовете мулч от иглолистни дървени стърготини: намалена честота на домати, доматите страдат по-малко от вредни насекоми.

Как да използваме компост и хумус

Този вид материал трябва да се използва внимателно, за да не се преяжда храстите на доматите. Компост, положен върху почвата добре оплодена с органични вещества и минерални торове, може да доведе до угояване на домати в оранжерията. За да се избегне това, се излива слой с не повече от 3 cm.

Като компост се използва и хумус (добре изгнили тор). Доматите в оранжерията се мулчират с компост (хумус) веднага след засаждането. Посадъчен материал пониква по-бързо, по-малко болен. Почвата под мулчирането за дълго време остава мокра и хлабава.

Неорганични суровини за мулчиране

Много градинари предпочитат неорганична мулч. Като аргументи в тяхна полза, те наричат ​​експлоатационен живот от 2-3 години или повече, способността им да поддържат доматите микроклимат, необходим за пълното му развитие.

картон

Този материал е траен, те могат да затворят хребетите на доматите няколко години подред. Загнива за две години. Удобно е да се използва картон, лесно се нарязва и подрежда. Професионалисти от използването му:

 • инхибира растежа и размножаването на плевелите;
 • запазва влагата;
 • не позволява на почвата да се прегрее на топлина, хладно през нощта.

филм

По-практично е да се придобие черен филм, дебелината на който е не по-малък от 30 микрона. Черен цвят, защото предотвратява растежа на плевелите. Дебелината гарантира дълъг живот. Не е рентабилно да купувате тънък филм, той може да се провали в един сезон.

Помощ!

Ако капково напояване се организира в оранжерията, филмът като мулч ще бъде най-добрият вариант.

В регионите, където лятото е хладно, черният е подходящ, а за горещ климат по-подходящи са двуцветните видове филми. Те имат едната страна бяла, отразява слънчевите лъчи и предотвратява прегряването на почвата, а другата страна е черна.

PVC фолиото е лесно за използване. Тя е нарязана на размера на билото. Поставете преди засадените разсад. Когато билото е подготвено на билото, филмът се нарязва напречно. Разсадът се засажда в дупките, а в тях се извършват поливане и хранене.

Агротъкани

Нетъканите покривни материали издържат най-дълго. Те могат да се използват за 5 сезона. Това компенсира разходите за закупуване на агротекстили. През пролетта почвата под доматите е покрита с черен агрофибър. Поставете го върху вече подготвената, оплодена почва.

Доматите се засаждат в слота. Материалът е порест, въздухът и водата лесно проникват през него, а за растежа на плевелите служи като пречка. През пролетта в неотопляема оранжерия тя не се охлажда през нощта и не позволява влагата да се изпари. През лятото, при топло време, върху черния материал са положени бели агротекстили, които предпазват корените и почвата от прегряване.

Забранени материали

Някои материали са токсични, така че не се препоръчва да се използват за мулчиране на домати. Рубероидът, останал след строителството, се използва по-добре за други цели, а не за покриване на почвата в оранжерията. Той освобождава вредни вещества, които могат да преминат през корените в растителната тъкан.

Помощ!

По-добре е да се откаже торф като мулч, това води до окисляване на парникови почви.

Всеки пресен тор (крава, кон) ще донесе повече вреди, отколкото полза на доматите:

 • може да причини изгаряне на корените;
 • стимулират растежа на издънки, листа и забавят образуването на плодове.

При избора на мулчиращ материал за парникови домати е необходимо да се оцени неговата ефективност, цена и предимства на приложението. Всяка от избраните опции подобрява добива на парникови домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
мулчиране на домати в оранжериятамулчиране на домати в оранжерията

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания