меню

Заготовки за домати 29.08.2018

Най-вкусните сортове домати и краставици за зимата

Различни краставици и домати

Зеленчукови сортове краставици и домати (и можете да добавите сладки пиперки или лук, моркови) - най-вкусната заготовка за зимата. Определено ще ви хареса рецептата за сгъване без стерилизация, тъй като за готвенето ще ви отнеме по-малко време. Но след това, той отвори буркана - и на масата веднага различни кисели зеленчуци. Някой иска да хруска краставица, някой да яде домати - има лека закуска на всеки вкус.

С всичките си предимства се приготвя разнообразен асортимент от краставици и домати: поставяме сортирани зеленчуци и пикантни зеленчуци в буркани, два пъти сипваме вряла вода и за трети път мариноваме. Навийте и оставете за съхранение. Можете да използвате всякакви буркани, в зависимост от броя на хранещите се - за малко семейство ще бъде по-практично да се туршия зеленчуци в един литър или един и половина литър буркани, за по-голямо семейство е по-добре да се вземат три-литрови контейнери.

За да се предотврати пръскане на домати, когато се излива вряща вода, изберете сортове с дебели кожи, месести, с малки размери. И преди да се подреждат в банките, направете пробиви от едната страна (около дръжката).

 

Съставки на литър буркан:

  • домати - 300 грама;
  • краставици - 300 гр.;
  • чесън - 4-5 скилидки;
  • Копър чадъри със семена (пресни или сухи) - 3 броя;
  • целина (клонки) - 2 бр.
  • листа от хрян - 1/3 от голям лист;
  • Бахар - 3-4 бр.

За марината:

  • вода - около 500 мл. на литър буркан;
  • Оцет 9% - 40 мл;
  • сол и захар - 1 супена лъжица. л. със слайд.

Готвене на различни домати и краставици за зимата

Избираме малки краставици и домати. Ако се навиете в трилитров буркан, вземете зеленчуците по-големи. Изплакнете с течаща вода. Доматите се убождат с клечка за зъби или шиш. Можете да отрежете върховете на краставиците.

приготвяне на зеленчуци

Поставете в чисти измити буркани набор от пикантни зеленчуци: хрян листа, копър, чесън, целина (ако има, добавете лист от френско грозде или череша). Ние поставяме краставици вертикално, заемаме около половин буркан.

полагане на краставици в буркана

Ние покриваме краставици със слой зеленина, хвърляме черен грах, чесън. Напълнете останалото пространство с домати, поставете ги по-плътно, но не натискайте прекалено много, за да не повредите кожата. Отпада горната част с зелени.

консервирани зеленчуци

В лъжичка се вари точното количество вода (изчислено на базата на обема на пълнените кутии). Изсипва се в буркани с растително блюдо. Покривайки, оставете да се загрее за 10 минути.

налейте вряща вода

Охлажданата инфузия се източва, отново се кипва и се пълни отново. Издържат 15 минути. Изсипете обратно в ковчега.

източване на водата от кутията

Инфузията се оставя да заври. Добавете сол (използвайте големи), захар. Дай кипене минута-две. Налейте оцет.

марината за готвене

Готови марината запълване на кутии с растителни блюдо, напълно покриване на зеленчуци и билки. Завъртете винтовите капачки или завийте машината.

Налейте марината

Обръщайки кутиите с блюдо настрани, хвърлете одеяло и го оставете да се охлади за 10-12 часа. След това пренаредете в сенчесто хладно място за съхранение. Препоръчително е да опитате блюдо от домати и краставици не по-рано от един месец, за да може маринатата да абсорбира зеленчуците. Успешни за вас приготовления!

зеленчукова чиния за зимата

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 3,67 от 5)
Зарежда се ...
Различни краставици и доматиРазлични краставици и домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания