меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 29.08.2018

Доматите ядат гъсеница, какво да правят

гъсеница

Появата на гъсеници върху разсад от домати в парникови условия показва необходимостта от незабавна обработка на зеленчукови култури. Преди да използвате този или онзи метод, извършете подробна инспекция. Неговата цел е да определи какво точно е причинило появата на вредители. Като отправна точка съществуват отрицателни външни фактори, например активиране на вредители на близък обект или грешки на градинаря, свързани с неправилно полагане на грижи.

Външни прояви на дейността на вредителите

Гъсениците на доматите, достигащи дължина над 20 см, в повечето случаи засягат кацане. Вредният организъм има голямо и удължено тяло със зелен цвят, върху който има 3 ивици. Те имат светлозелен оттенък. Пикът на паразитната активност настъпва в началото на лятото, когато пеперудите се появяват от какавиди. Размерът им в зряла възраст варира от 2,5 до 4,5 см. Летящото насекомо, което е нощно, има на повърхността на крилата ясен орнамент от ивици и фигури, които приличат на формата на латинската буква „Z“.

Важно е!

Лопатите активно се размножават. През сезон 1 индивидът развъжда 500 яйца и повече на повърхността на пъпки, листа и цветя. Идентификацията на зидария може да бъде върху външните знаци. Яйцето е с подчертано изпъкнал връх и плоска основа. Степента на развитие на яйцата зависи от външните условия. При стабилен температурен фон и нива на влажност, младите ще се появят в рамките на 3-6 дни, а при неблагоприятни условия - в рамките на 4-10 дни.

Младите, периодът на развитие на който е 18-20 дни, първо атакуват листата на доматите, а след това пъпките и цветята. Ако градинарят напусне ситуацията без подходящо внимание, то след няколко седмици гъсениците ще унищожат плода. Редовната рутинна проверка на разсад е единственият ефективен начин да се забележи вредител на ранен етап.

Различни методи за контрол на вредителите

Химически активните вещества с право се наричат ​​най-ефективният начин за унищожаване на гъсеници. Техните недостатъци включват повишен риск от въвеждане в бъдещата култура на значително количество токсични вещества, поради което лечението се извършва в 2 случая - до началото на яйчника на цветята или по време на масово нахлуване на вредителя. Преди да напръскате домати със специални препарати, трябва да погледнете календара. Химикалите се отстраняват от разсад в рамките на 30 дни, така че няма нужда да се занимавате с преработката на културата в навечерието на нейното събиране. При избора на инсектициди се предпочитат вещества, които еднакво засягат гъсениците и пеперудите, иначе лечението няма да бъде достатъчно ефективно.

препарати

подготовка Механизъм на действие
"Inta-вир" За всеки 10 литра вода вземете по 1 таблетка. Пръскането се извършва 2 пъти на сезон.
"Decis" За всеки 5 литра вода се взимат 100 g от емулсионния концентрат. Осигурява защита на домати само за 15 дни, след което те се преработват отново.
"Avanti" Разтворът се нанася върху третираната повърхност само в сухо и пържещо време. Използва се 1 път на сезон, в противен случай ще има повишено ниво на химическа концентрация в доматите.
Важно е!

По-чести са лекарства от клас на опасност IV, наречени биологично активни вещества. Техните съставки се получават от домати в рамките на 2-3 дни. Списъкът на такива лекарства е както следва:

подготовка Механизъм на действие
"Aktofit" В 5-литрова кофа се добавя вода и 1/3 от необходимия обем на лекарството. След като разтворът стане хомогенен, долейте останалия обем вода. Препоръчителната концентрация е 5 ml разтвор на всеки 1 литър вода. Прекарайте 2 процедури през сезона.
"Fitoverm" За всеки 10 литра вода вземете 1 ампула. Обработката се извършва 2 пъти на сезон.
"Lepidotsil" За всеки 10 литра вода се взимат 20 мл от лекарството. Обработката се извършва преди началото на яйчника на цветята.

Всяка година се препоръчва използването на различни химикали и биологично активни вещества, в противен случай вредителят формира силен имунитет.


Народни методи за борба

Инфузия на чесън

Трябва да прибегнем до тях, колкото по-скоро, толкова по-добре. В случаите, когато има масово унищожаване на засаждането на домати, популярните препоръки са безполезни. Първата рецепта е както следва:

 • 2 глави чесън;
 • 2 снопчета средно големи чесън стрели;
 • 1 кутия с вместимост 1 l;
 • поставете съставките в контейнер и напълнете с вода;
 • 72 часа за настояване;
 • източване;
 • ½ чаша поставете в 1 кофа вода;
 • добавете ½ бара пране сапун, който е предварително смачкан.

Обработката се извършва 2 пъти на сезон. Вторият популярен начин за работа с гъсеници включва следните съставки:

пелин
 • 1 кофа;
 • напълнете я с 1/3 пресен пелин;
 • налейте студена вода;
 • довежда до кипене на слаб огън за 30 минути;
 • 48 часа за настояване;
 • източване;
 • разрежда се с прясна вода в съотношение 1:10
 • добавете ½ бара пране сапун, който е предварително смачкан.

Завършва списъка на народните рецепти смес от вряща вода и тютюнев прах. За приготвяне на сместа се изисква 300 г продукт и 2 литра гореща вода. Разтворът се влива със затворен капак за 24 часа. Следващата стъпка е да добавите ½ част от нарязаната лента от сапун за пране. Сместа се довежда до хомогенно състояние. Обработката се извършва 2 пъти на сезон. В случая, когато става въпрос за средната степен на увреждане на вредителите, ще бъдат спазени следните препоръки:

вещество Описание на действието
Студена вода Тази техника се използва само рано сутрин, докато повърхността на листа не се нагрее от слънцето. В противен случай действията на градинаря ще предизвикат шок. Водата се подава под лек натиск. С него можете да измиете ларвите и гъсениците от повърхността на листото и стъблото.
Сапунена пяна Ако говорим за малка оранжерия, тогава зелено или пране сапун ще дойде на помощ. Достатъчно е да го пречупите в устойчива пяна, която след това внимателно се нанася от външната и вътрешната страна на листа.
Физиологичен разтвор 1 пакет от готварска сол се разрежда в 10 литра вода. Пръскането се извършва 1 път на всеки 5 седмици. Под влияние на солта загиват гъсеници. Недостатъците на описаните методи включват 2 фактора. Първият - в случай на превишаване на определената доза увеличава риска от увреждане на плода. Втората е, че солта почти не влияе на пеперудите.
Чесън стрели Вземете 1 кг сух продукт и го изсипете 2,5 литра вряща вода. Сместа се влива със затворен капак за 14 дни. Веднага след като разтворът се ферментира, той се филтрира. Получената течност се разрежда със студена вода в съотношение 1:10. Общото пръскане се разрешава само в сухо време.
Картофени върхове За да се подготви тинктурата, са необходими 1,5 кг върхове, които се пълнят с вода в съотношение 1:10. През следващите 24 часа сместа се влива и филтрира. В получения разтвор се добавя ½ бар сапун. Пръскането се извършва на всеки 5 седмици само при топло и сухо време. С високо ниво на влага, картофите губят своята ефективност.
Съвет!

Тези методи са ефективни само когато вредителят е под формата на ларви. Веднага след като паразитът се превръща в пеперуди, за съжаление, народните методи трябва да бъдат изоставени в полза на по-ефективни средства.

Превантивни мерки

Често срещана форма на замърсяване на домати в оранжерия е потока на пеперуда през отворен прозорец. От една страна, редовното проветряване осигурява пълното развитие на доматите, а от друга страна е необходимо постоянно да се следи дали вредителят не влиза в стаята. Намаляване на вероятността от такова развитие ще помогне на мрежата с малки клетки, чрез които вредители не проникват. Продължете със списъка с превантивни мерки, изброени по-долу.

 • постоянно премахване на плевелите;
 • предотвратяване натрупването на развалени плодове и паднали листа на леглата;
 • преди засаждане почвата се обработва с разтвор на калиев перманганат (концентрация 2: 1), като се унищожават дори тези вредители, които са оцелели при студа;
 • най-малко веднъж на всеки 3 седмици, разпръсквайте разсада с „Citcor“ или „Decis“ за повишаване на имунитета;
 • Не използвайте химикали след започване на плодовете;
 • най-лесният начин да се унищожат младите, а не възрастните;
 • след прибиране на реколтата всички растителни остатъци се събират и изгарят, в противен случай повторното появяване на вредителя няма да отнеме много време.
капан

През лятото те редовно разхлабват леглата, като по този начин унищожават полагането. За профилактични цели, клонките трябва да бъдат подредени на 5-7 точки вътре в оранжерията. Те са прикрепени към парчета от жълта хартия, напоени с мед или вазелин. Учените са доказали, че вредителят активно търси такъв капан. Актуализирайте го на всеки 6 дни. Списъкът с полезни съвети за превенция продължава с препоръките по-долу:

растение Същност на въздействието
Целина или кориандър Засадени между редовете домати. Миризмата на култура е толкова неприятна за пеперудите и гъсениците, че не могат физически да се доближат до разсад.
жълтениче Смесва се със 100 г пелин, 500 г тютюн, 50 г тютюн и 250 г пера от чесън. Всички се наливат 11 литра вряща вода, настояват 30 часа. Сместа се филтрира и се добавя ½ бара сапун. Полученият разтвор се използва за пръскане на разсад най-малко 1 път на всеки 6 седмици.
Бяла горчица Той е засаден в началото на пролетта, след като поникне малко. Колкото е по-близо до доматите, толкова по-малко са шансовете на гъсениците. Друг вариант за неговото използване - създаването на решение. За всеки 1 литър вода се взима 100 г сухо вещество. Полученият разтвор се напръсква с растения веднъж на всеки 5 седмици.

Изброените препоръки са ефективни само ако се използват заедно с традиционните профилактични средства.

Важно е!

Проблемът е по-лесен за предотвратяване, отколкото да се опитват да се премахнат последиците от него. Преди засаждане на домати в подготвени кладенци, те се обработват предварително с Prestige. Можете да го купите в дозатора на спринцовката.

престиж

За всеки 100 ml от лекарството се взимат 50 ml вода. В получения разтвор се поставя семена за 25-30 минути. Веднага след приключване на посочения времеви интервал бъдещите домати се изпращат в подготвените кладенци. В повечето случаи еднократното лечение е достатъчно, за да се намали вероятността от една лъжичка и колорадски бръмбар през целия сезон.

Активността на гъсениците се забелязва с настъпването на стабилно горещо и сухо време. Вредители напускат подземията, където прекарват зимата. В рамките на няколко дни те образуват какавиди от вътрешността на листа, от които се появяват пеперуди. Последните лежат по няколко стотин яйца на сезон, след което умират. Градинар, който провежда редовни инспекции на култури, веднага ще забележи, че нещо не е наред. В началния етап са ефективни народни методи и биологично активни вещества. Веднага след като проблемът се превърна в остра форма, се появиха пеперуди, изискваше се дозирана употреба на инсектициди.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания