меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 16.08.2018

Защо стволовите гниет на доматите и как да се лекува с прости методи

доматични болести

Гъбичен патоген, който живее сред миналогодишната реколта и плевели, провокира гниене на стъблото. Няколко седмици след началото на активната фаза на заболяването растението се оцветява и избледнява.

Увреждането на растението започва на нивото на стъблото, чиято повърхност е покрита с кафяви и черни петна. С течение на времето засегнатите области стават леко депресирани. Запазването на реколтата е възможно само при бърза и правилна реакция.

Механизъм на развитие на заболяването

Гъбичните спори се разпространяват чрез вода, използвана от градинаря за поливане. Веднага след като патогенът влезе в стъблото, той влиза в активната фаза. Първият симптом е малките огнища от черен цвят. В рамките на няколко дни те се размножават по размер. Освен че променят размера си, черните огнища са опасни от гледна точка на ускоряване на разпространението на гъбичките. Всяка следваща черна зона е нова отправна точка, от която спорите на гъбичките ще продължат по пътя си през разсад.

Важно е!

Градинарят трябва да извършва инспекция на засаждането на всеки 10-15 дни. Повече внимание се отделя на чашките. Тук най-често се появяват първите признаци на гниене на стъблото. Първоначално изглежда, че малка част от стеблото е твърде влажна. След 6-8 часа тя ще придобие характерен черен оттенък.

Ако градинарят не предприеме никакви мерки, гъбичката заразява листата. Започва с характерните малки жълти петна. С течение на времето те се сливат в големи сиво-жълти зони с подчертано ярко жълто рамкиране. Градинарят трябва да знае, че всеки засегнат лист е източник на разпространение на гъбичките.

Превантивни и терапевтични мерки

Изборът на средства се дължи на тежестта на заболяването. В повечето случаи се разчита на лекарства с високи нива на мед. За всяко разтоварване на 1м2 се изразходват 0,5 литра от лекарството. Ако болестта е забелязана на ранен етап, тогава изборът е по-добре да се направи в полза на по-консервативни средства. На всеки 6 месеца, топлинна обработка на почвата. В рамките на 3 часа почвата се залива с пара, чиято температура е + 10 ° С.

Градинарите използват оранжерия за отглеждане на домати, на всеки шест месеца, дезинфекцират я с помощта на сяра за проверка "FAS" или "Климат". Препоръчителното ниво на веществото е съответно 60g / m3 или 300g / 20m3. След използване на серни бомби, градинарят провежда дегазиране:

  • след използване на "ФАС" - 2 дни;
  • след използване на „Климат” - 10 дни.
Важно е!

Превантивното лечение се повтаря, ако гниенето на стъблото е намерено на близко място. Превантивното третиране на семената преди засаждане ще помогне за намаляване на вероятността от гъбички. В специализиран магазин трябва да закупите биоактивен разтвор с изразено противогъбично действие. В малък контейнер добавете 4-5 супени лъжици от лекарството. След това семената се накисват в течността за 1-2 часа.

Биологично активното вещество "Алирин-В" се е доказало добре. С него се приготвя разтвор за превантивно поливане. За всеки 5 литра вода се изисква ½ литра 0,5% от лекарството. Готовата смес се излива в резервоара за поливане. 1 растение изразходва около 150-180 мл течен препарат.Приготвеният разтвор е еднакво ефективен за поливане преди засаждане и на етапа на активен сезон на отглеждане на домати. През сезон 1, 3-4 иригации се правят на интервали от 2 седмици. В допълнение към веществото "Алирин-В", можете да приемате други биологично активни вещества:

"Gliokladin" Във всяка гнездо поставете 1 таблетка преди засаждане. Препоръчителната дълбочина е 2 cm.
"Sternifag" Използва се за пръскане на почвата след отстраняване на остатъците от последната реколта. За всеки 1м2 се консумират 100-150 мл вещество.
"Fitolavin" Веднага след като 2-3 листа се появят на храста домати, водата на растението в корена. За всеки 5 литра вода се изисква 1 литър 0,2% разтвор. Първото поливане се извършва 48 часа преди засаждане. Втората - 2 седмици след слизане.

Практически съвети

На етапа на избор на място за бъдещо кацане, трябва да се вземе предвид един общ фактор. Доматите не трябва да се намират на по-малко от 4 m от картофените насаждения. Вторият съвет е, че след прибиране на реколтата трябва да изгорите всички останки от миналата година. Плевелите също трябва активно да се борят. Следните препоръки ще продължат списъка с практически съвети:

  • редовно поливане: рядко, но обилно;
  • редовно торене с торове;
  • Не претоварвайте площадката;
  • избор на устойчиви на гъбички сортове;
  • За засаждане на семена подходящи семена на възраст 2-4 години.

Стволови гниене на домати - болест, която се развива на фона на активността на гъбичките. В повечето случаи отправната точка ще бъдат грешките на градинаря. Неправилно поливане и торене, липсата на превантивно третиране на почвата и оранжерията, прекомерното сгъстяване на насажденията - само част от негативните фактори. Колкото по-бързо градинарят забележи кафявите петна по стъблото, толкова по-големи са шансовете за спасяване на реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания