меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 27.12.2017

Домат "Син клъстер f1": оригиналност на формата и цвета

Една от най-оригиналните новости, която радва любителите на екзотиката, е Blue Bunch F1 домат, който според градинарите и снимките ще накара любимите ви хора и приятели да се възхищават на необикновения им вид.

Никой растителен любител не може да мине покрай това растение, техните плодове са толкова необичайни и красиви. Клъстери от синьо оцветени домати приличат на гроздове от големи грозде, които изглеждат неестествени и магически.

Сортът е средно ранен, неопределен тип. Използва се за отглеждане в оранжерии и на открито, устойчиви на температурни крайности и болести на доматите.

В допълнение към уникалния цвят, учените отбелязват отличните лечебни свойства на плода, поради високото съдържание на антоцианини и антиоксиданти.

Тъй като много летни жители проявяват интерес към Синия клъстер, тук са добре познатите характеристики и описание на сорта.

Най-важното при доматите

Храстите на растението с мощно стъбло, високи, достигат 1,5 м, листата са ниско-космат, яркозелени. Обикновено се образува в 1-2 стъбла, особено когато се отглежда в затворена земя.

Малките плодове имат характеристики:

 • Формата е кръгла - около 5 см в диаметър.
 • Цветът е тъмно лилав, почти син.
 • Целулоза сочна с много приятен оригинален вкус.
 • Кожата е плътна.
 • Тегло домати - 20-25г.
 • Използвайте пресни и за консервиране - те изглеждат много добре в банките.

Вижте също: Домат Черно слон: много вкусно, непретенциозно и плодоносно

Вредители и болести

Подобно на много други хибриди, растението е устойчиво на повечето болести на доматите. Въпреки това, тъй като има възможност за инфекция, е необходимо да се осигурят превантивни мерки за лечение на вирусни и гъбични заболявания:

 • Отнасяйте семената в дезинфекционни разтвори преди засаждане.
 • Спазвайте правилата за сеитбообръщение - засадени в райони, където доматите, картофите или други пасбища не са нараснали през последните три години.
 • При отглеждане на растения в оранжерия е необходимо да се преработи самата оранжерия и земята вътре в нея.
 • По време на целия вегетационен период, пръскане с фитоспорин, третиране с меден оксифлуорид или смес от Бордо, с вероятност за късна фитосанитарна болест.

Основните вредители на домати - охлюви, бяла муха, паяк, колорадски бръмбар - потискат листата и могат да бъдат открити чрез внимателна проверка на растенията. Срещу тях има голям брой наркотици.

В малки области, градинари смятат, че е по-безопасно да се поръсва с отвари от пелин, глухарче, пепел, или просто да измие листата с разтвор от домакински сапун. Колорадските бръмбари и плужеци могат да бъдат събрани на ръка и не може да се забави с тази процедура, тъй като ларвите причиняват много повече вреди от самите бръмбари.

Ако има забележимо изоставане в растежа на растенията и няма други външни признаци на болестта, проверете дали корените на бръмбара или ларвите на майския бръмбар, които често попадат на парцела с компост или тор, не подкопават корените на доматите.

Какво е интересен хибрид

Клъстерът Tomato Blue е толкова заинтересован, според прегледите на зеленчукопроизводителите с техните снимки, че много от тях не са забелязали други заслуги, които са ги накарали да го засаждат на парцела си.

Предимствата на доматите включват:

 • Необичаен, оригинален плодов аромат.
 • Висока степен на имунитет към болести.
 • Оригиналният вид на четки със сини сливи подобни домати.
 • Универсалност при употреба.
 • Производителност - до 6 кг на кв.м.
 • Плодовете са един вид аптека: те съдържат голямо количество антиоксиданти, необходими за почистване на тялото, а наличието в тях на специална субстанция - антоцианин, подобрява имунната система.
 • Яденето на плодове увеличава устойчивостта към рак и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Много зеленчукопроизводители смятат за недостатъци на сорта да бъде необходимостта от повишено внимание и грижа за растението - образуването, изтъняване на листата, пасинкования, така че те предпочитат да не растат сини купчини домати в техните парцели, въпреки факта, че според описанието е много привлекателен.

Вижте също: Защо зелените домати гние в храстите в оранжерията, и как да спаси културата?

Характеристики на отглеждането на домати

Времето за засяване на семената на разсад зависи от мястото на отглеждане на домати. Ако имате намерение да засадят в оранжерията, тогава започват да се занимават със сеитба в средата на март, така че до момента на засаждане разсад възрастта й е около два месеца. За отглеждане на домати без подслон сеитбата се извършва в началото на април.

Една от наблюдаваните особености на доматите, според прегледите, е ниската кълняемост на семената. За да се подобри покълването и отглеждането на висококачествени разсад, се грижи за третирането на семената преди засяването:

 • Използвайте за дезинфекция на семена преди засяването на 1% разтвор на калиев перманганат, като в него се съхраняват семената за 20 минути. Фитоспорин може да се използва и за дезинфекция на семена.
 • Третирайте семената преди засаждане с стимуланти за растеж като циркон, апин, които стимулират по-бързото поникване на семената. Време на излагане в разтвори - 5-6 часа.
 • Семената се третират с микроелементи, които предлагат за тази цел.
Почвата за расадни кутии се приготвя предварително от смес от градинска почва, взета от зони, където растителни култури, компост, пепел и добавки от торове не растат през предходните сезони. Ако земята не е достатъчно хлабава, можете да добавите редовен или кокосов торф. Земята се калцинира предварително във фурната или се замразява на улицата.

Обработените семена се поставят във навлажнена земя с интервал от 1,5 - 2 cm, покрит с пръст (около 5 mm) и леко уплътнен. Кутиите са покрити с плътна хартия или филм, оставяйки малки дупки и почиствани няколко дни на топло (22-25 градуса) място.

Когато се появят първите кълнове, растенията се прехвърлят на най-осветеното място, а на светлината растенията трябва да са поне 12 часа на ден. При липса на естествено осветление използва флуоресцентни лампи.

Температурният режим след две издънки след поникване се поддържа доста трудно - през нощта 13-14 градуса., Следобед -15-16 градуса., Тогава температурата се повишава до 20-22 градуса. Поливането се извършва, тъй като почвата изсъхва, във всеки случай не полива земята.

Във фазата на няколко истински листа, обикновено на възраст от 4-5 седмици, разсадът се гмурка в чаши или кутии с по-голям обем, като се засаждат на всеки 15-20 cm.

През цялото време на отглеждане на разсад, той се съхранява на добре осветено място, напоено, хранено, ако е необходимо. Към момента на засаждане растенията трябва да имат 5-6 истински листа, силна дръжка, добре развита коренова система.

Чрез засаждане разсадът започва, когато земята се загрее и идва постоянна топлина. Растенията се засаждат в земята, приготвена през есента. Дупки се правят на разстояние 50-60 см между растенията и 70 см между редовете. При засаждане в оранжерията разстоянието между дупките се увеличава.

Компост или изгнили тор, пепел, минерални торове се вкарват в нишите, земята се овлажнява и след засаждането отново се полива.

За по-добро оцеляване, в топли слънчеви дни, растенията се засаждат вечер.

Грижа за растенията включва обичайните дейности: поливане на всеки 7-10 дни в зависимост от времето, плевене, хранене с интервал от две до три седмици - първо с азотни торове - разтвор на лопен или екстракт от билки, когато растенията започват да цъфтят масово, добавят се фосфор и калиеви торове.

Вижте също: Най-плодовитите, сладки сортове домати

Създаване на удобни условия за растението, грижи, правилното формиране на храстите в 1-2 стъбла, ще ви позволи да получите красива запомнящо се в вкус и външен вид на плодовете на това екзотично растение.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 оценки, средно: 3,29 от 5)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 1
 1. яхт клуб

  Сортиране на синята купчина страхотно домати. много вкусно. Семената се издигнаха приятелски и бързо. Единственият недостатък за мен е много високи храсти. защото този сорт се отнася до череша. Доматите са красиви, само четките за рисуване, вкусни. Така че грижите са същите като за всички останали домати.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания