меню

Отглеждане на домати 2.10.2017

Как да растат домати на балкона?

За много жители на града и не само за дълго време, не е тайна, че например може да се отглеждат домати на балкона у дома. За това трябва да знаете някои от нюансите. И ако говорим за домати, нека видим и да се справим с тях.

За да отглеждате реколтата от тези плодове, трябва да имате предвид следните важни моменти:

 • разнообразие от домати.

В условията на балкон, чинийка, растенията не могат да се опрашват от насекоми, т.е. трябва да се подберат подходящи сортове. Какви са тези домати, ще кажем по-долу;

 • температура и влажност.

Ясно е, че когато домашно отглежданите зеленчуци трябва да растат в топъл климат в апартамента, без течения и прекомерна сухота;

 • осветление.

Това е много важно и едно от най-важните нюанси в отглеждането на всякакви култури и цветя в дома. Ако вашият апартамент няма прозорци на юг или изток, определено ще ви трябват лампи за осветление. Същото се отнася и за неблагоприятните дни, когато слънцето постоянно се скрива зад облаците. В противен случай, разсадът ще достигне в търсене на светлина, тънък и счупен в самата основа. Или ще бъде немощен.

Така че нека вървим в ред.

Вижте също:Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

Доматите на балкона. Отглеждане стъпка по стъпка

maxresdefault (1)Първото нещо, което трябва да направите, е, разбира се, да купите семена. За домашно отглеждане трябва да изберете определени видове. Често производителите посочват върху опаковката информация, че този тип домати се използват за отглеждане на закрито и вкъщи.

Друг важен момент е, че условията на балкона и, например, в оранжерията са напълно различни. И на закрито, често реколтата все още не успява, въпреки че семената са добри. Винаги по-добре при покупка хибридни сортове, Те са по-устойчиви на различни трудни условия, не изискват внимателна грижа, опрашване.

Какъв вид домати за балкона да изберем? Можете да разгледате следните домати:

 • "Angelica";
 • "Zhemchuzhinka";
 • Florida Petit;
 • "MiniBell";
 • "Романтична";
 • "Балерина";
 • "Каскадно червено";
 • "Жълта перла".

Доматите на балкона Разнообразието на Miracle Balcony също стана много популярно и популярно.

 

Важен момент!

За балкон от клас е по-добре да се вземат не само хибридни, но и маломерни. След това избягвайте проблеми с жартиера. Да, и високите сортове имат добре развита коренова система и изисква пространство.

 

Ние отглеждаме домати на балкона: подготвяме семена и почва

obezzarajivanie_gruntaТова е много важна стъпка в отглеждането на всякакви култури. Семената от домати, краставици и други зеленчуци трябва винаги да бъдат предварително приготвени. А именно, говорим за:

 • селекция на жизнеспособни семена чрез накисване във вода. След което, чрез семената, които са се появили, те преценяват лошия семенен материал, който трябва да бъде отстранен;
 • дезинфекция, която се състои в накисване на семената в манган в продължение на 15-25 минути, след което се измиват и сушат;
 • за храненето. Тук всеки може да избере свой собствен метод. Някой поставя семената в "Epin" за подобряване на покълването, някой накисва в различни народни решения, някой използва ефективен метод за барботиране (насищане на семена с кислород).

След като семената са готови, трябва да се грижите за почвата. За да не сте толкова обезпокоителни, особено в условията на апартаменти, където не е много лесно да приготвите почвата си, можете да си купите почвата във всеки магазин за градини.Вземете земята специално за домати или за универсална употреба.

 

Съвет!

Често покупката на почвата може да бъде заразена с болести или паразити. Преди засаждане няколко дни разлива почвата с кипяща вода с манган.

 

Вижте също:Какви сортове домати трябва да бъдат засадени в поликарбонатна оранжерия

Засаждане на домати

Rassada-pomidor-2Как да засадят домати на балкона? За да растат домати на балкона, не е нужно да полагате много усилия. Направете това, което смятате за подходящо. Ако имате достатъчно място, можете веднага да засадят всяко семе в отделен гърненце (за това е чудесно), ако няма достатъчно място, тогава засадете в общ контейнер, но все пак ще трябва да се потопите в разсад.

Магазините за градини предлагат различни опции за резервоари:

 • Можете да си купите общ дълъг контейнер, който е покрит с пластмасов капак отгоре, което е удобно;
 • Можете да закупите общ контейнер, но в който има отделни отделения за всеки разсад;
 • можете да си купите торфени таблетки и чаши;
 • Можете да използвате наличните материали: пластмасови бутилки, млечни продукти.

Семената се погребват в почвата не повече от 1 см. След това почвата се уплътнява леко и се напръсква със спрей. Освен това, ако няма специално покритие, те са покрити с филм и поставени на слънце. Когато се появят кълнове, подслонът се отстранява. Сега водата и светлината са важни. Отново ви напомняме за лампи - те могат да бъдат или специални лампи, или флуоресцентни, или дори обикновени крушки с нажежаема жичка.

Грижа за разсад у дома

uxod-ZA-tomatamiДоматите, след като са се повишили, трябва да бъдат постоянно навлажнени. За напояване използвайте топла вода, която беше един ден. Не забравяйте да избягвате прекомерната влага. Ако сте засадени разсад през пролетта, когато е топло, след това отворете балкона за проветряване. Между другото, заслужава да се спомене, че всички дати на сеитба и други случаи трябва да погледнете лунния календар.

Когато разсад се появи 2-3 истински листа, разсад гмуркане, ако, разбира се, не сте го растителна веднага в отделни контейнери. След бране след 10-12 дни доматите се хранят. След това изчакват още 2 седмици и се хранят отново. През този период е добре да се правят комплексни минерални препарати от магазина. След доматите е необходимо да се хранят още веднъж, когато те ще дават плодове и по време на плододаването. Но тук е необходимо да се вземат торове, които няма да навредят на здравето, т.е. без химикали.

Ако доматите ви започнат да се разтягат или имате голямо разнообразие, ще трябва да построите пергола или просто да издърпате въжето за жартиера. Не забравяйте да вземете предвид при засаждане информация, която показва наличието на stepons в един или друг вид. Те трябва да бъдат заличени.

За разсад е силен, с началото на топлина го втвърдява. За да направите това, отворете прозорците на балкона, първо за кратко след това, оставяйки за цял ден и дори през нощта.

Вижте също:Болести на доматите в оранжерията, снимки и тяхното лечение

Условия за отглеждане на домати на балкона

Тук най-важният момент е при каква температура можете да отглеждате домати на балкона? Вече казахме за светлината, както и за самия метод, но без наличието на необходимата температура, всички усилия ще се спуснат.

Така че, трябва да разберете, че ако балконът ви е остъклен само за да не се наводни и няма повече топлина там, тогава можете да отглеждате само домати в топлия сезон. Ако имате топъл балкон, то през зимата можете да правите култури.

Най-оптималната температура е 20-22 градуса през деня, не по-ниска от 16 градуса през нощта. Това са всички тайни в въпроса как да растат доматите на балкона.

За да получите добър резултат, трябва стриктно да вземете под внимание всички нюанси, защото само всички мерки в комплекса могат да дадат правилния резултат.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 1
 1. Юджийн

  Имам опит отглеждане на домати на балкона и за това аз използвам сорта Флорида. Правилно е казано, че светлата страна е необходима, моят балкон е точно на слънчевата страна. Тъй като имам остъклен балкон, от време на време отварям прозорците така, че да има чист въздух. Аз също поливам разсад всеки ден, особено ако е горещо отвън. Доматите стават вкусни и наистина ми харесва процеса на отглеждане.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания