меню

Отглеждане на домати 2.10.2017

Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Доматената култура е непретенциозна, лесно е да се понесе трансплантацията, а разсадът от домати е един от най-любимите методи в селскостопанската техника. О, много добри разсад за хранене реагират. Какви торове са по-добри, как да ги направим и кога да ги приложим правилно, нека ги анализираме днес.

Хранене на разсад от домати у дома

zola1Когато човек отиде на пазара за сядане, тогава пред него често се отваря не много добър изглед. Разсадът струва много, но самите те са тънки и продълговати. За да могат растенията да натрупат сила възможно най-бързо, след което дават добра реколта, трябва да ги нахранят. Същото трябва да се направи по време на отглеждането на разсад със собствените си ръце у дома.

Също така е важно торенето да е необходимо не само за разсад, но и за падането в почвата, така че разсадът може активно да започне да расте след като бъде прехвърлен на улицата или в оранжерията.

Превръзката може да бъде два вида:

 • минерал.

Те се купуват в магазини за градинари. Те помагат за отглеждането на разсад добре, но те могат да се натрупват и в плодовете. Следователно те трябва да бъдат направени внимателно, в съответствие с препоръките върху опаковката и в определено време;

 • Органичният.

Тези народни рецепти са били използвани от жителите на лятото в продължение на стотици години. Тяхната същност е да използват натурални продукти за превръзки, които няма да навредят на здравето, но ще дадат много добър резултат.

Така че, как да се хранят разсад от домати, за да се дебели. Смятаме, че това е точно въпросът, който всеки летовник пита.

Вижте също:Болести на доматите в оранжерията, снимки и тяхното лечение

Органично хранене с домати

wcchicken_1Един от най-обичаните "лекува" за домати е оборски тор и птичи тор. Но те не могат да се добавят пресни, тъй като торът ще изгори деликатните тъкани на разсад.

По-добре да се хранят използвайте лопен, Много е добре да се направи домат в първите дни на живота и по време на активен растеж. За дезинфекция на болести в лопен можете да добавите малко манган в разтворена форма.

Сред популярните рецепти за превръзка на домати също е често срещано явление. Самият той не оказва много влияние върху растежа на културите, но ако комбинирате тор с други храни, резултатът ще бъде очевиден. Пепел съдържа редица важни елементи в състава.

Разбира се, не правете без пилешки отпадъци. Той е много концентриран, защото трябва да се разреди с вода в съотношение 1: 14-15. Необходимо е да се донесе в един сезон 2-3 пъти, не позволявайки удар на носилка върху листата.

Важен момент!

Да не се хранят домати веднага след засаждане с такъв силен тор, като пилешки тор. Най-добре е да направите това след 3-4 седмици след прехвърлянето на разсад. Също така е по-добре да се хранят след напояване или дъжд вечер.

Обемът може да се използва и за хранене в следната форма. Пресният оборски тор се събира и се поставя в контейнер с утаечен тип. След това се налива вода и се оставя да престои 7-10 дни. След това вземете 500-700 грама течна превръзка, изсипете в кофа с вода и донесете под доматите. По време на сезона можете да произвеждате 2-3 такива дресинг.

За информация!

Пилешки изпражнения не е необходимо да се събират сами. В днешно време вече има готов сух тор, който се нарича „Пилешки тор). В ръководството можете да намерите всички препоръки.

1411495946Друга често използвана рецепта е да се хранят доматите с йоден разтвор. Необходимо е да се вземат 10 грама, след това се изсипва в кофа с вода.За по-добър ефект можете да добавите 20 грама калий и 10 грама фосфор тук. След това налейте тор в половин литър под храст.

Какви други торове се нуждаят от домати? Просто и лесно можете да подхранвате разсад с компост, който всеки градинар може да приготви предварително в своята област. В компостната яма можете да добавите всичко: плевели, върхове, почистване, кожи от зеленчуци и плодове.

Същото може да се каже за вливането на плевели. Много бюджетен начин за оплождане на доматите. Плевелите, които събирате по време на плевенето, се сгъват в кофа, излива се с вода и се влива. Много добре подхранва културата на копривата. Такава подкорка може да се налива по няколко пъти на сезон, няма да има никаква вреда от нея.

Доматите отговарят добре на уреята. Донася се по време на засаждане във всяка ямка и това ще е достатъчно за равномерното и добро развитие на разсад за целия сезон.

Друг доказан метод на хранене е дрожди. Подготовката на разтвора е проста: налейте торба с дрожди в кофа с вода, оставете я да престои един ден и се налива 200-300 мл домати под всеки храст. Но това е невъзможно да се преливат фиданки с дрожди, тъй като те ще привлекат много микроорганизми, насекоми.

Вижте също:Доматите на балкона. Отглеждане стъпка по стъпка

Магазини за приготвяне на храна за домати

technological_scheme_tomato1Народните средства могат ефективно да повлияят на добива, но за тези летни жители, които не се доверяват на такива прости рецепти, има различни добавки от магазините. Те имат различен разход и ефект. Но не забравяйте, че такива торове са направени от химията, и може да се натрупва в плода и да влезе в тялото с тях.

Всички дрехи в магазина могат да се разделят на:

 • азот;
 • фосфор;
 • калий;
 • комплекс.

пов-podkormit-pomidory-posle-vysadki-V-teplitsuАмониев сулфат, амониев нитрат, карбамид и други са азотни торове. Но този вид тор прави почвата по-кисела, защото след като ги използва, по-добре е да се варовият почвата.

Фосфатните торове включват суперфосфати. Издават се топ превръзки под формата на прахове, а също и в гранулирана форма.

Калиевите торове за доматите са калиев сулфат и сулфат. Тези торове се използват често, но най-популярните и търсени лекарства са все още сложни торове.

Такива добавки съчетават оптималния баланс, от който се нуждае определена култура. Препаратите могат да имат универсална цел, могат да се произвеждат отделно за различни видове култури. Всички съотношения винаги са описани върху опаковките на такива комплексни препарати, има и препоръки относно периодите на приложение.

Най-търсени през последните години са:

 • Kemira Universal-2;
 • "Universal";
 • "Амофос";
 • "Rastvorin";
 • "Монофосфат";
 • "Калциев нитрат".

Вижте също:Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

Кога трябва да се хранят доматите?

b947e8f7Всеки летен жител спазва сроковете за оплождане. Някой ги е разработил за дългогодишен опит, някой стриктно следва препоръките на опаковката. Определено може да се каже, че е невъзможно да се хранят с химически торове по време на образуването на плода. През този период е по-добре да се използват екологично чисти превръзки. Тоест, годни са различни инфузии върху плевели, напояване на дрожди, инфузии на лопен.

Добре е да се хранят разсадът на етап трансплантация, т.е. да се прилага тор директно в кладенеца. Но не можете да оплодите корена веднага след засаждането. Необходимо е да стиснете около 2-3 седмици.

Също така е важно на каква почва засаждате разсад. Това означава, че трябва да се грижите за плодородието през есента или пролетта, като внасяте в почвата хумус, компост, тор и т.н.

Освен това, подхранването е важно на етапа, когато вашите разсад са все още у дома. Първоначално ще бъде достатъчно и тези хранителни вещества, които са в специална почва. Но след изтъняване на разсад е по-добре да се хранят.

Храненето на домати след бране е важен въпрос, тъй като разсадът, след като е бил разреден, се нуждае от специално внимание.Разсадът в ранните стадии на развитие е много крехък, докато изтъняването е лесно да се повредят тънките стъбла, да, и след прехвърляне в нов контейнер, разсадът може да се адаптира за дълго време. Но през първите две седмици след бране, по-добре е да не се хранят разсад. След 10-12 дни след разреждане добавете следния тор: добавете урея в кофа с вода в обем от пет грама, след това суперфосфат - 30 грама, калиев сулфат - 10-15 грама. Всички смеси и хвърли под корена на разсад.

След още две седмици повторете процедурата. Само в кофа с вода вече се разтварят същите компоненти, увеличава се с 1,5-2 пъти всеки. Разсадът по това време вече трябва да получи силен, здрав вид.

Съвет!

За разсад расте по-бързо и активно се развива, съчетават корените превръзки и листата. Тоест, използвайте сложен тор за домати като пръскане. Но никога не пръскайте разсад през деня.

Ако следвате препоръките и датите за кацане, резултатът ви винаги ще бъде този, с който ще се гордеете. Всяка култура реагира много добре на добрите земеделски практики.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания