меню

Отглеждане на домати 2.10.2017

Семена за домати, които се събират самостоятелно

Как да събираме доматени семена?


Но след като отглеждаме култура, разбираме, че не искаме такъв плод, че не отговаря на описаните и обещани изисквания. Кръгът се затваря. Именно в този момент разбираме, че трябва да съберете семената сами. За да разберете как да събирате домашно семе в дома си, се нуждаете от определено количество информация.

Къде да вземем семена?

Ако доматите растат във вашата градина, те напълно удовлетворяват вашия вкус, цвят, форма, височина, са устойчиви на болести и сте сигурни, че са сортови, а не хибридни, а след това могат да се използват като семенна основа.

Много опитни зеленчуци, разхождащи се на пазара, забелязват „красивия” домат и разбират от продавача (ако той също ги отглежда), сорта, навика на растението, и ако са доволни от информацията, купуват домати.

Ако продавачът не знае името на сорта и друга информация, тогава плодът от домати е много добър, тогава можете да го закупите и след като получите плода, можете да разберете дали е необходимо за по-нататъшно отглеждане във вашата градина.

Как да вземем домати за семена

Където и да вземете домати, те трябва да са равномерни, чисти, красиви, еластични, без никакви признаци на разпространение.

Самото събиране на семена от домати не е трудно. Ако селекцията се извършва на леглото, тогава предпочитание трябва да се даде на типични за разнообразието на храсти, здрави, с най-много яйчници.

Не бързайте да вземете първите домати, по-добре е, ако е в средата на колекцията. Семената не могат да бъдат избрани най-големите или най-малките, доматите трябва да са средни за сорта.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Събирателен фонд за зреене

Някои производители на зеленчуци, за да изберат семената, се поддават на пълната му ферментация или гниене, а едва тогава избират семената, за които се предполага, че са узрели. Това обаче не е необходимо.

От науката и практиката отдавна е потвърдено, че е достатъчно да се изберат семена от напълно узрял домат, така че те да са жизнеспособни и плодотворни.

Дори ако доматът се извади от градинското легло в кафяво състояние, е необходимо той да остане. За да доматите узреят напълно, трябва да им осигурите топло и тъмно място. Като правило, ако няколко домати се поставят в контейнер и се покриват с кърпа. В това състояние, държани до състояние на пълна зрялост.

Селекцията на семената започва, когато доматът стане мек, сякаш презрял.

Характеристики на дегустацията

С закупуването на домата ви харесва, трябва да разберете дали е добър и вкус. За това трябва да се проведе дегустация.

След като доматът е напълно узрял, той се нарязва на дялове и се третира. В такъв случай, ако сте напълно доволни от вътрешното съдържание, няма празнини, бели включвания, огромни зелени влакна, можете да започнете дегустация.

След като изпробвахме малко парче, и след като определихме, че доматът е вкусен и достоен, да заеме място във вашата градина, можете да изберете семената.

Вижте също: Сортове домати за Сибир със снимки и описания

Избор на семена

Като се има предвид как правилно да се събират семената на доматените у дома, трябва да се отбележи, че няма единни правила. Въпреки това, след като се опита да направи тази процедура веднъж, и след като се убедиха в добри стрелби, ще спрете на това, отидете на друг метод.

Рязайки доматите на парчета, внимателно трябва да изберете семената в чаша с лъжица.Доматите, които остават след подбора на семената, могат да се използват по предназначение.

Трябва да поставите чашата на всяко място със стайна температура на тоалетна хартия, навита на няколко слоя. Поставяме етикет на хартията, в който посочваме името на сорта (ако знаем), цялата информация, която считаме за необходима, височината, цвета, вкуса, формата, размера на доматите, т.е. ,

Уверете се, че при маркиране се посочва годината на събиране на семената. Няма нужда да разчитате на паметта си. Събирането на семена може да стане фанатично хоби и след това записите ще бъдат само пръчка.

След 4-5 дни, сместа, избрана в стъклото, ще започне да „скита” и това ще бъде сигнал за измиване. Изливането на водата е необходимо да се нарязва добре с лъжица, след което се поставя върху утайката. След престояване в продължение на 1-2 минути, пълноценните семена ще се утаят, а празните ще изплуват.

Отцедете отново седиментната течност, изсипете водата и отново ще се разлокажите. Изцеждайте и отново изливайте вода. Последното изливане се извършва през сито, а семената се разпространяват върху тоалетна хартия, която вече е маркирана на обратната страна. Хартията абсорбира влагата, а когато изсъхне, държи семената достатъчно здраво върху себе си.

Събраните по този начин семена могат да се съхраняват точно в тази книга, просто като внимателно опаковат краищата му.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Какво да правим с хибридите?

Много често на въпроса "Възможно ли е да се събират семена от хибриди от домати?" И отговорът следва, че е невъзможно. Но това не е така, семената могат да се събират, но е невъзможно да се предвиди какво ще расте и какво ще бъде. Следователно няма смисъл да се събират семена от хибриди.

хибриди се случват, когато се пресичат две родителски форми, но съвременните селекционери отиват по-далеч и няколко първоначални форми понякога участват в "производството" на хибрид - това е метод на стъпка хибридизация.

В резултат на хетерозис, растенията се появяват с геноми, отговорни за високи добиви, които могат да се увеличат до 30%. Скоростта се подобрява, понякога дори до 20 дни, в сравнение с родителските форми. Въпреки това, когато сеят хетерогенни (събрани от хибриди) семена, тези качества вече не могат да бъдат проследени.

Процесът на генетично разцепване е неизбежен, така че тези производители, които искат да имат високи добиви, предпочитат хибриди. Чрез закупуване на семена от доказана компания, можете да получите висок добив на домати с добро търговско качество. Големите производители предпочитат хибридите, но техните домати нямат такъв вкус като тези, отглеждани от сортови семена.

Всеки решава сам да избере семената или да купи в магазина, но за да получи добър домат, трябва стриктно да спазва всички правила на селскостопанската техника.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Как да събираме доматени семена?Как да събираме доматени семена?
Коментари по статията: 1
  1. Людмила Сизова

    Може би върша нещо погрешно, но никога не съм залагал на ферментация. Веднага изстискайте семената през пръстите ми. Те вече са зад пулпа, а след това веднага да изсъхнат. Но това е работа на майстор, кой е свикнал с нея, благодаря за намека, от следващата реколта ще се опитам да събера семена по нов начин.

    отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания